Κανένα δάνειο στα funds

Κανένα δάνειο στα funds

Γιατί θα γίνει του Ειρηνοδικείου

-Και μην πουν ότι αυτό δεν γίνεται, γιατί τρεις τράπεζες πούλησαν δάνεια του Ομίλου Euromedica ύψους 200.000.000 ευρώ στο 16%, ήτοι για 36.000.000 ευρώ!

Σε μπαρουταποθήκη απειλούν να μετατραπούν τα «κόκκινα» δάνεια αν κυβέρνηση και «θεσμοί» επιμείνουν να βγάζουν οι τράπεζες σε πλειστηριασμό τα σπίτια, ακόμη και το δυαράκι του φτωχού, μιας οικογένειας που έχοντας κόψει τα πάντα προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή.


 Να μην πουλήσει καμία τράπεζα πριν καλέσει τον οφειλέτη να καταβάλει το ίδιο ποσό


Μόνο ανάλγητοι μπορούν να επιμένουν σε αυτήν τη… στρατηγική, που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν αντικείμενο, αδιαφορώντας για το τι θα γίνει μετά την αρπαγή από τα γνωστά «κοράκια» του σπιτιού ή του ακινήτου που έχει ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο οποίος από την επιχείρησή του ζει τα παιδιά του. Έφθασαν, μάλιστα, στο σημείο οι «θεσμοί» όχι μόνο να συγχαίρουν την κυβέρνηση για την… πορεία των πλειστηριασμών αλλά και να συνιστούν πιο γρήγορους ρυθμούς στους πλειστηριασμούς για τη συνέχεια.

Κάτι που σημαίνει ότι βαδίζουν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Με Ειρηνοδικεία να ξεφυτρώνουν σε κάθε πόλη της χώρας και να μετατρέπονται σε πεδίο μάχης. Και με την Αστυνομία να προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες χημικών για τα ΜΑΤ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μεταλλάσσεται σε υπουργείο Επίθεσης κατά του Πολίτη…

Υπάρχει, όμως, τρόπος να αποφευχθεί μια κατάσταση που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και είναι πολύ κοντά. Και η λύση δεν έχει κανένα κόστος χρηματικό. Αντίθετα, θα κρατήσει στη ζωή πάρα πολλά σπίτια.


 Δάνεια αξίας 2,5 δισ. ευρώ πουλάει η Alpha Bank


Έχουμε ξαναγράψει αρκετές Κυριακές για τη λύση αυτή και την επαναλαμβάνουμε. Δεν χρειάζονται πτυχία από το Χάρβαρντ. Πρέπει η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αμέσως θα γίνει νόμος του κράτους, να δεσμεύσουν τις τράπεζες ότι κανένα δάνειο –στεγαστικό, μικρό επιχειρηματικό ή καταναλωτικό– δεν θα πουληθεί σε fund, όμιλο διαχείρισης δανείων κ.λπ. αν προηγουμένως δεν κληθεί ο δανειολήπτης να το «αγοράσει» στο ποσοστό και με τους όρους που θα προσφερθεί στο fund ή σε όποιους άλλους διεκδικητές. Και αυτό να είναι όχι απλώς υποχρεωτικό, αλλά αν δεν το ακολουθεί η τράπεζα να έχει ποινές, που θα περιλαμβάνουν ακόμη και την αυτόματη διαγραφή του δανείου, σε βάρος της διοίκησης.

Δεν είναι δυνατόν να πουλάει η τράπεζα το δάνειο ενός πολίτη στο 5% – 7% και μετά το fund να απαιτεί από τον δανειολήπτη να του πληρώσει το 60% – 70%, απειλώντας τον με κατάσχεση και έξωση.

Να σημειωθεί ότι έχουν υποβληθεί 180.000 αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη και από τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί το 60% είναι υπέρ των οφειλετών και το 40% απορριπτικές ή υπέρ των τραπεζών.

Στο σφυρί…
Και μη μας πει κανείς από το γκουβέρνο ότι αυτό δεν γίνεται, γιατί ήδη η Alpha Bank πουλάει «κόκκινα» δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 65% είναι καταναλωτικά, το 27% μικρά επιχειρηματικά και το 8% από κάρτες, και αφορούν 156.000 οφειλέτες. Είναι το δεύτερο πακέτο που βγάζει στο σφυρί και λέγεται «Venus» – το πρώτο ήταν το «Έκλειψη».

Και 2 δισ. δάνεια μικρομεσαίων!
Εξάλλου, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα γίνει διαγωνισμός για τη… διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αξίας 2 δισ. ευρώ, που διακινεί το διατραπεζικό όργανο NPLs Forum. Πρόκειται για το πρότζεκτ «Solar», για το οποίο έχουν προκριθεί η ιταλική donBank, η ισπανική Altamira και η τσεχική ΑPS.

Στο 16% πήραν δάνειο της Euromedica!
Πρόσφατα τρεις τράπεζες που είχαν δανείσει στον Όμιλο Euromedica (Λιακουνάκου) 200.000.000 πούλησαν τα δάνεια, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, στο 16%, δηλαδή για 36.000.000 ευρώ! Κάτι που επιβεβαιώνει αυτό που επισημαίνουμε στην αρχή, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να «κουρέψουν» τα δάνεια που έχουν δώσει, είτε είναι στεγαστικά είτε επιχειρηματικά ή καταναλωτικά. Και αυτό θα πρέπει να το επιβάλει πρωτίστως ο εποπτεύων τραπεζίτης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, και φυσικά να το απαιτήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Γλιτώστε τους εγγυητές

-Είναι στο έλεος των τραπεζών για το υπόλοιπο του δανείου που δεν θα καλυφθεί από τον πλειστηριασμό του ακινήτου

Δεν φτάνει που οι τράπεζες παίρνουν με τους πλειστηριασμούς τα σπίτια των δανειοληπτών και όποια άλλα ακίνητα έχουν, αν δεν καλυφθεί το ποσό του δανείου, μαζί με τους τόκους, τα πανωτόκια, ακόμη και τα… έξοδα, κυνηγούν για το υπόλοιπο τον εγγυητή που έχει υπογράψει τη δανειακή σύμβαση, οχυρωμένες πίσω από τις προβλέψεις του ελληνικού δικαίου.

Όμως, σε αντίθεση με τα ισχύοντα εδώ, με βάση το αγγλοσαξονικό δίκαιο οι τράπεζες περιορίζονται αποκλειστικά στην αρχική υποθήκη και όχι μόνο δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε άλλα ακίνητα των οφειλετών αλλά δεν μπορούν και να στραφούν κατά των εγγυητών, αν βέβαια υπάρχουν.

Η μαύρη λίστα των «κόκκινων» δανείων

• Το σύνολο των «κόκκινων» δανείων ξεπερνά τα 106 δισ. ευρώ.
• 465.000 νοικοκυριά βρίσκονται με επισφαλή στεγαστικά δάνεια, δηλαδή το 41% του συνόλου των χορηγήσεων.
• Το 68,3% των επισφαλών δανείων αφορά τις μικρές επιχειρήσεις (περίπου 330.000), το 58% τις μικρομεσαίες (73.000), ενώ αντίθετα στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό περιορίζεται στο 26,7% (7.000).
• Στα επιχειρηματικά δάνεια το 44,4% είναι «κόκκινα», ενώ στα καταναλωτικά το 54%.


Σχολιάστε εδώ