Διψήφιο ποσοστό στο πρώτο γκάλοπ, το στοίχημα για το «Κίνημα Αλλαγής»

Διψήφιο ποσοστό στο πρώτο γκάλοπ, το στοίχημα για το «Κίνημα Αλλαγής»

Θα μετριούνται πλέον ως ενιαίος φορέας

-Φώφη: Ώρα για μεγάλες ανατροπές σε ό,τι κρατάει τη χώρα καθηλωμένη

Στην τελική ευθεία πλέον ο «τρίτος πόλος», ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, μετά και την ηγετική επικράτηση της Φώφης Γεννηματά αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή κόσμου στις εκλογικές διαδικασίες. Το ιδρυτικό συνέδριο θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο τρίμηνο του 2018 και πάντως πριν την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ήδη η Φώφη Γεννηματά προχώρησε στον ορισμό ενός συνθετικού και πλουραλιστικού Πολιτικού Συμβουλίου του «Κινήματος Αλλαγής», όπως θα αποκαλείται πλέον το σχήμα όλων των κομμάτων, φορέων και κινήσεων που θα συμπορευτούν προς το ιδρυτικό συνέδριο. Στην τελική ευθεία πλέον ο «τρίτος πόλος», ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, μετά και την ηγετική επικράτηση της Φώφης Γεννηματά αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή κόσμου στις εκλογικές διαδικασίες. Το ιδρυτικό συνέδριο θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο τρίμηνο του 2018 και πάντως πριν την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ήδη η Φώφη Γεννηματά προχώρησε στον ορισμό ενός συνθετικού και πλουραλιστικού Πολιτικού Συμβουλίου του «Κινήματος Αλλαγής», όπως θα αποκαλείται πλέον το σχήμα όλων των κομμάτων, φορέων και κινήσεων που θα συμπορευτούν προς το ιδρυτικό συνέδριο.

Από εδώ και πέρα, ο νέος φορέας, υπό την ονομασία «Κίνημα Αλλαγής», θα μετράται ενιαία και αθροιστικά στις δημοσκοπήσεις (δεν θα μετρούνται πλέον χωριστά το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΣΥ, το ΠΟΤΑΜΙ) και όπως παραδέχονται στελέχη του χώρου, «οι δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος θα είναι ένα πρώτο τεστ για την απήχηση του εγχειρήματος». Μάλιστα, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, το μεγάλο στοίχημα θα είναι το επόμενο διάστημα, δημοσκοπικά τουλάχιστον, να αγγίξει διψήφιο νούμερο το «Κίνημα Αλλαγής», το οποίο θέλει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που δημιούργησε η διαδικασία εκλογής αρχηγού αλλά και το μούδιασμα της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησε να απαξιώσει και να υποβαθμίσει την όλη διαδικασία.

Το πολιτικό στίγμα της κ. Γεννηματά είναι απολύτως σαφώς για την πορεία του νέου φορέα. Πρόκειται, όπως διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις, για «έναν αυτόνομο πόλο εξουσίας», που δεν θα είναι δεδομένος για κανέναν. Όπως τονίζουν στελέχη από το επιτελείο της κ. Γεννηματά, το «Κίνημα Αλλαγής» θα ασκεί σκληρή και ουσιαστική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, αλλά, ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν θα είναι παρακολούθημα της ΝΔ αλλά θα υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές με τη Δεξιά, καθώς σε καμιά περίπτωση η προοδευτική παράταξη δεν θα ταυτίζεται με τη συντηρητική παράταξη και τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο επιτελείο της κ. Γεννηματά προετοιμάζονται και εναλλακτικά σενάρια για την περίπτωση της μη αυτοδυναμίας στις εκλογές. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας το «Κίνημα Αλλαγής» θα επιμείνει σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, δηλαδή κυβέρνησης με συμμετοχή, κατ’ αρχήν, των δύο μεγάλων κομμάτων και κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, υπό την πρωθυπουργία προσώπου κοινά αποδεκτού.

Τα πρώτα και ουσιαστικά βήματα για την ενοποίηση και κοινή συμπόρευση όλων των δυνάμεων του χώρου γίνονται με την κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΔΗΣΥ – Ποταμιού (την επόμενη Τετάρτη) αλλά και με την ανακοίνωση ενός συνθετικού, πλουραλιστικού Πολιτικού Συμβουλίου. Στο Πολιτικό Συμβούλιο θα προεδρεύει η Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής», και θα μετέχουν οι:

1. Ανδρουλάκης Νίκος, ευρωβουλευτής.

2. Θεοδωράκης Σταύρος, πρόεδρος Ποταμιού.

3. Θεοχαρόπουλος Θανάσης, πρόεδρος ΔΗΜΑΡ.

4. Καμίνης Γιώργος, δήμαρχος Αθηναίων.

5. Παπανδρέου Γιώργος, πρόεδρος Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Με τη συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου, ουσιαστικά, ο χώρος περνάει στη διαδικασία του ιδρυτικού συνεδρίου. Μέχρι τότε θα καθοδηγείται πολιτικά από το Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ τα όργανα του νέου φορέα θα εκλεγούν από το συνέδριο.

Όπως επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά αναφορικά με την επιλογή της ονομασίας του νέου φορέα («Κίνημα Αλλαγής»): «Αδιαμφισβήτητα είναι ένα Κίνημα και δεν προέκυψε από διευθετήσεις και συνεννοήσεις κορυφής, δημιουργήθηκε από τον ελληνικό λαό με τη συμμετοχή 212.000 ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και είναι οι συνιδρυτές αυτού του Κινήματος». «Από την άλλη μεριά», επεσήμανε η κ. Γεννηματά, «η λέξη ‘‘αλλαγή’’ συμβολίζει σήμερα ένα τρίπτυχο. Συμβολίζει τη μεγάλη ανάγκη για αλλαγή αυτής της κυβέρνησης, που ξεπερνά τα κόμματα ως αίτημα του ελληνικού λαού. Συμβολίζει την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής με το τέλος της λιτότητας, γιατί η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η παραγωγή νέου πλούτου και η δίκαιη διανομή του. Και, τέλος, σηματοδοτεί την ανάγκη για προοδευτικές αλλαγές, για μεγάλες ανατροπές σε ό,τι κρατά τη χώρα καθηλωμένη, με ένα εθνικό σχέδιο ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους και το τι μας ζητούν εκείνοι να πράξουμε».


Σχολιάστε εδώ