Μόνιμα θα μείνουν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες

Μόνιμα θα μείνουν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα επί ελληνικού εδάφους χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκεται η χώρα μας. Κι αυτό διότι οι Ευρωπαίοι δεν σκοπεύουν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τη λειτουργία νέου, μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης 160.000 περίπου προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό προκύπτει από απάντηση του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Ν. Χουντή και άλλων 53 ευρωβουλευτών.


 Οι Ευρωπαίοι αρνούνται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μετεγκατάσταση, σύμφωνα με τον Αβραμόπουλο


«Δεν θα υπάρξει νέος, μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης, ούτε παράταση του υφιστάμενου, που έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος. Μάλιστα σύντομα θα αναλάβει θεσμικού χαρακτήρα πρωτοβουλία που θα βάζει στο αρχείο τη συγκεκριμένη δέσμευση. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η Κομισιόν, διά στόματος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε δεσμευτεί για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα του 2017. «Η Επιτροπή δεν θεωρεί σκόπιμο, στην παρούσα φάση, να παρουσιάσει νέα πρόταση μετεγκατάστασης», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος. «Η μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου αποτελεί μοναδική λύση διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Επείγει η επίτευξη προόδου στην κατεύθυνση πολιτικής συμφωνίας στο θέμα αυτό», πρόσθεσε. Και για να γίνει ακόμη πιο σαφής ως προς τις προθέσεις της Κομισιόν, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «η Επιτροπή δεν σκοπεύει να μεταβάλει την πολιτική της σχετικά με τις μεταφορές επιστροφής στην Ιταλία και την Ελλάδα βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου».


Σχολιάστε εδώ