Η συμφωνία για τα βλήματα κάνει άνω – κάτω …τη Βουλή

Η συμφωνία για τα βλήματα κάνει άνω – κάτω …τη Βουλή

Σε σφοδρή σύγκρουση εξελίχθηκε η συζήτηση της επερώτησης των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύμβαση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική ΑραβίαΤσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή, με εκατέρωθεν “βολές”.


Αλ. Τσίπρας:«Πιστεύετε ότι δημιουργώντας παρακράτος μέσα στο κράτος θα δημιουργήσετε ρωγμή στην ηθική ακεραιότητα της κυβέρνησης;», «Καλή σας νύχτα κ. Μητσοτάκη»


Κυρ. Μητσοτάκης: «Αυτό που αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου είναι σκάνδαλο Τσίπρα- Καμμένου. Αυτό επιβεβαίωσε η δική σας παρουσία σήμερα εδώ»


Το κεντρικό θέμα του «Π» στην έντυπη κυριακάτικη εφημερίδα

ΤΡΙΖΕΙ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ

-Υπουργοί και βουλευτές πήραν αποστάσεις

-Ζητούν ακύρωση της πώλησης και ελπίζουν να μην υπάρχουν σκιές = Ο Καμμένος δεν θα πέσει αμαχητί – Απαίτησε από τον Τσίπρα να τον στηρίξει = Άγνωστο τι άλλα ντοκουμέντα έχουν διαρρεύσει

Τριγμούς προκαλεί στην κυβέρνηση η διαρροή απόρρητων εγγράφων που σχετίζονται με τη συμφωνία για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, γεγονός που ήρθε να επιδεινώσει το ήδη βαρύ κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι καταγγελίες για σκανδαλώδεις διαδικασίες. Κινήσεις, δηλώσεις, συμπεριφορές περιγράφουν το σκηνικό μιας κρίσης, της μεγαλύτερης που βιώνει η παρούσα κυβέρνηση από τις αρχές του 2015. Αν και το ενδεχόμενο μιας αποσταθεροποίησης φαντάζει αυτήν την ώρα εντελώς απίθανο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη υπόθεση.

Δεδομένου ότι είναι άγνωστο πόσα και ποια ακόμη απόρρητα έγγραφα έχουν διαρρεύσει και σε ποια χέρια έχουν περιέλθει. Και το κυριότερο, τι ακριβώς αυτά περιλαμβάνουν και σε ποιον βαθμό επιβαρύνουν τη θέση του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν στο παρασκήνιο οι μεσάζοντες, που θα υποστούν σημαντική οικονομική ζημία, αν δεν υλοποιηθεί η συμφωνία. Τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό της κρίσης που ενέσκηψε από το πουθενά στην κυβέρνηση είναι:

Πρώτον, η προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να κρατήσει ασφαλείς αποστάσεις από την υπόθεση, κάτι που κατέστη εμφανές από την επιλογή του να απουσιάσει (στο Παρίσι) από την αρχικά προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη συζήτηση στη Βουλή. Αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο τον Π. Καμμένο να βγάλει αυτός τα κάστανα από τη φωτιά. Κι αυτό παρότι γνώριζε εγκαίρως και για την ημέρα βράβευσής του και για την ημέρα διεξαγωγής της συζήτησης.

Δεύτερον, η απαίτηση του υπουργού Άμυνας από τον πρωθυπουργό να τον στηρίξει με ξεκάθαρο τρόπο, κάτι που θα κάνει με την παρουσία του στην αυριανή συζήτηση. Κάτι εντελώς ασυνήθιστο στα πολιτικά χρονικά της χώρας, ένας πρωθυπουργός να μετέχει στη συζήτηση ερώτησης, όσο σοβαρή κι αν είναι αυτή. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να αλλάξει την ημερομηνία προκειμένου να είναι παρών στη συζήτηση και να στηρίξει ευθέως τον υπουργό Άμυνας.

Τρίτον, η αναταραχή που επικρατεί στα ενδότερα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργούς (Π. Σκουρλέτης) και προβεβλημένους βουλευτές (Ν. Φίλης, Γ. Κυρίτσης) να διαφοροποιούνται ανοιχτά ζητώντας ακύρωση της συμφωνίας, επικαλούμενοι ανθρωπιστικούς λόγους. Φέρνοντας σε ακόμη πιο δυσχερή θέση τον υπουργό Άμυνας, ενώ αιχμές ως προς τους χειρισμούς του τελευταίου περιείχε η αναφορά του κ. Φίλη στην ανάγκη να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρει η αντιπολίτευση, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρχουν σκιές.

Τέταρτον, τα μηνύματα που εκπέμπονται από την πλευρά του κ. Καμμένου -«δεν θα πέσω αμαχητί»-, που ναι μεν απευθύνονται προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, έχουν όμως ως αποδέκτη και το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κατάθεση απόρρητων εγγράφων στη Βουλή εκ μέρους του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρ. Λοβέρδου αιφνιδίασε πλήρως την κυβέρνηση και τα άμεσα εμπλεκόμενα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τυχόν δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων εγγράφων αρχικά ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς έσπευσαν να προειδοποιήσουν για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ τόνισαν ότι θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα περί κατασκοπείας και οι υπεύθυνοι απειλούνται με κάθειρξη μέχρι και δέκα ετών. Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος, κινούμενος σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση, ανακοίνωσε ότι με προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα θα προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό ορισμένων εγγράφων ούτως ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα.

Προς νέες αποκαλύψεις
Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε νέες αποκαλύψεις και ανακοίνωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει δική της επερώτηση για το θέμα. Υποστήριξε ακόμη ότι η απόφαση της κυβέρνησης αφορούσε την πώληση 300.000 βλημάτων, αλλά η Σαουδική Αραβία επρόκειτο να αγοράσει μόλις 100.000 και διατυπώνει το εύλογο ερώτημα: Πού θα πήγαιναν τα υπόλοιπα 200.000; Ενώ η Νέα Δημοκρατία, μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Β. Κικίλια, κατήγγειλε ότι ο κ. Καμμένος έχει συμφωνήσει για την πώληση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 χωρίς την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και όχι με διακρατική συμφωνία. Η αυριανή συζήτηση στη Βουλή, μετά από όσα έχουν μεσολαβήσει, αναμένεται σε εξελιχθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, προοίμιο των οποίων αποτέλεσαν οι βαρύτατες εκφράσεις που αντηλλάγησαν τις προηγούμενες ημέρες, με το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί τον αρχηγό της ΝΔ ως «θρασύδειλο» και ότι είναι αυτός ο ηθικός αυτουργός της «σκευωρίας» και της εκστρατείας συκοφαντίας που έχουν εξαπολύσει ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης.
Αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ένταση που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε στις παρεμβάσεις του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και των βουλευτών Ν. Φίλη και Γ. Κυρίτση. Το ζήτημα έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα των «53» να δηλώσει εκ νέου την παρουσία της. Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία. «Προφανώς, κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τον πλεονάζοντα εξοπλισμό της, ωστόσο θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς δεν μπορεί μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας να πουλάει οπλισμό αδιαφορώντας για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός», είπε χαρακτηριστικά, διατυπώνοντας ευθέως αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τους χειρισμούς του υπουργού Άμυνας.

Ο κ. Φίλης έκανε ένα βήμα παραπάνω ζητώντας την ακύρωση της συμφωνίας, στρεφόμενος κι εκείνος κατά του κ. Καμμένου. «Από τη σκοπιά των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς, που υπερασπίζεται πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά», τόνισε, «υπάρχουν έντονα ερωτηματικά για την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό». Πρόσθεσε ακόμη ότι θα ήταν απείρως καλύτερο να ακυρωθεί η πώληση αεροπορικών βομβών τύπου  ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ, που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη. Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κατά την αυριανή συζήτηση ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας θα δώσουν πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η αντιπολίτευση, κατά τρόπο τέτοιο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες. Σύμφωνος με όσα ανέφερε ο κ. Φίλης περί ακύρωσης της συμφωνίας δήλωσε κι ο βουλευτής Γ. Κυρίτσης.

Τι φοβούνται στη ΝΔ
Ικανοποίηση για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει η υπόθεση αλλά και προβληματισμός για τη αυριανή συζήτηση στη Βουλή επικρατεί στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. «Ο στόχος επετεύχθη», ήταν η χαρακτηριστική φράση κορυφαίου κομματικού παράγοντα, στον απόηχο της παρέμβασης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και της απόφασής του να συμμετάσχει, αν και δεν συνηθίζεται, στην αυριανή συζήτηση.
Επί ημέρες η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εγκαλούσε τον κ. Τσίπρα, σε καθημερινή βάση, ζητώντας του να πάρει θέση στο ζήτημα της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία. Όχι προφανώς με την προσδοκία ότι εκείνος θα εξέφραζε διαφορετική άποψη, αφήνοντας έτσι έκθετο τον υπουργό Άμυνας, αλλά όντας σίγουροι ότι, αντίθετα, θα φρόντιζε να τον καλύψει, όπως και έπραξε τελικά. «Αν υπήρχαν κάποιοι που είχαν αμφιβολίες, τώρα κατάλαβαν ότι Τσίπρας και Καμμένος πάνε χέρι χέρι, με μοναδικό κίνητρο την εξουσία», υπογράμμιζαν στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη. Εκτιμούν δε ότι η πολιτική ζημία από την ταύτιση αυτή θα είναι μεγάλη για τον πρωθυπουργό και κατ’ επέκταση για το κυβερνών κόμμα.

Με την παρατεταμένη πίεση η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είχε έναν ακόμη, δευτερεύοντα στόχο: Να φέρει τον κ. Τσίπρα αντιμέτωπο με τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κάθε άλλο παρά νιώθουν άνετα -εξαρχής- με τη συμπόρευση με τον Π. Καμμένο. Η διαφοροποίηση του Ν. Φίλη αρχικά και στη συνέχεια του Γ. Κυρίτση, σε συνδυασμό με τις ενστάσεις του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, δικαίωσαν ως έναν βαθμό τις προσδοκίες της Πειραιώς.
Την ίδια στιγμή, πάντως, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη υπάρχει έντονος προβληματισμός εν όψει της αυριανής συζήτησης. Όχι γι’ αυτήν καθαυτή την υπόθεση με τη Σαουδική Αραβία, αλλά διότι πιστεύουν ότι, με πρωτοβουλία των κ. Τσίπρα και Καμμένου, δεν θα περιοριστεί μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Περιμένουν, για την ακρίβεια, ότι θα επιχειρήσουν αντιπερισπασμό, είτε ανακινώντας παλαιότερες υποθέσεις, όπως, π.χ., οι διάφορες λίστες, Paradise Papers, Panama Papers κ.ά, είτε με τη δημοσιοποίηση στοιχείων από αμιγώς εσωτερικές υποθέσεις που συνδέονται με την κυβερνητική θητεία της ΝΔ την περίοδο 2012-2014.


Ζωντανά η συζήτηση στη Βουλή


Σχολιάστε εδώ