Η τραγωδία της Μάνδρας να είναι η τελευταία

Η τραγωδία της Μάνδρας να είναι η τελευταία

Η «κόλαση του Δάντη» αποκαλύφθηκε την περασμένη Τετάρτη τα ξημερώματα στη Δυτική Αττική, όπου ολόκληρες περιοχές βυθίστηκαν στα λασπόνερα, περιουσίες χάθηκαν, σπίτια γκρεμίστηκαν και 16 άνθρωποι πλήρωσαν με τη ζωή τους το καθεστώς της μόνιμης κρατικής αδιαφορίας, την απίστευτη γραφειοκρατία και τις χτυπητές αδυναμίες ενός κράτους που –κυριολεκτικά– εδώ και χρόνια δεν υπάρχει…


Κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση οι μεγάλοι υπεύθυνοι:
Έκλεισαν τα μάτια στα αυθαίρετα και στο μπάζωμα των
ρεμάτων για… ψηφαλάκια

Περιοχές με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα και με μεγάλο δείκτη επιχειρηματικότητας, όπως η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος, για λίγες ώρες σβήστηκαν από τον χάρτη, πνιγμένες κάτω από τα λασπόνερα των χειμάρρων, που τις μετέτρεψαν σε… βάλτους! Λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, 16 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στα σπίτια τους, τα ΙΧ τους ή τις… νταλίκες που οδηγούσαν, καθώς ο κεντρικός δρόμος που συνδέει την Αθήνα με τη Θήβα είχε μετατραπεί σε ορμητικό χείμαρρο, που σάρωνε τα πάντα στο διάβα του φτάνοντας μέχρι τις πόλεις… Έγινε αυτό που δεκαετίες ζούμε. Κάποιοι ανεγκέφαλοι πριν από κάμποσα χρόνια τον έκαναν… δρόμο!

Κι όταν ξανάγινε αυτό που επέβαλε η φύση του, μας τιμώρησε, παίρνοντας 16 ζωές και ίσως και άλλες, δεδομένου ότι υπάρχουν και έξι αγνοούμενοι…
Κάνοντας τον απολογισμό της τραγωδίας, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε πολύ τυχεροί που χάθηκαν μέχρι στιγμής μόνο 20 άνθρωποι.

Γιατί ο χείμαρρος κατέβηκε στη Μάνδρα στις 7 το πρωί… Αν κατέβαινε 2-3 ώρες αργότερα, θα θρηνούσαμε περισσότερα θύματα, αφού το ένα σχολείο στη Μάνδρα, που έπαθε σοβαρές ζημιές, αλλά και το νηπιαγωγείο, που καταστράφηκε ολοσχερώς, θα ήταν γεμάτα παιδιά! Το θέμα όμως δεν είναι οι ζημιές, οι καταστροφές ή τα θύματα. Είναι εκείνοι που οδήγησαν τα ορμητικά νερά στις πόλεις της Δυτικής Αττικής. Εκείνοι που με τις αποφάσεις, τις ενέργειες ή την αδιαφορία τους επέτρεψαν το κλείσιμο των ρεμάτων, τη στένωση των χειμάρρων, την άναρχη δόμηση κ.λπ.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ


 


Σχολιάστε εδώ