Ξεμπλοκάρουν οι 15.000 συντάξεις <br>δημοσίων υπαλλήλων!

Ξεμπλοκάρουν οι 15.000 συντάξεις
δημοσίων υπαλλήλων!

Μετά από ενάμιση χρόνο

-Μεγάλο ψαλίδισμα στις συντάξεις φέρνει το 2019

Ξεμπλοκάρουν 15.000 οριστικές συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι αποχώρησαν από την υπηρεσία τους με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου και εισέπρατταν, ορισμένοι εξ αυτών, προσωρινή σύνταξη. Το πληροφοριακό σύστημα για την έκδοση οριστικών συνταξιοδοτικών πράξεων με τον τρόπο υπολογισμού του ν. 4387/2016 είναι έτοιμο και τέθηκε σε εφαρμογή στις υπηρεσίες που έχουν επιφορτιστεί με τις συντάξεις Δημοσίου.

Τα θετικά σημεία, κατά τον εργατολόγο Δημήτρη Μπούρλο, της νέας εγκυκλίου για τη διαδοχική ασφάλιση είναι τα εξής:

Ο ΕΦΚΑ, ως γνωστόν, ύστερα από δέκα μήνες λειτουργίας, εξέδωσε την εγκύκλιο για τη διαδοχική ασφάλιση. Σύμφωνα με την εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης, αυτή δεν είναι υποχρεωτική για τους χρόνους που έχουν πραγματοποιηθεί έως 31/12/2016, ενώ εξακολουθεί να παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει τον συνυπολογισμό ή μη του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανύσει σε κάποιον από τους εντα­χθέντες φορείς στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την 1/1/2017 δεν ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του αντίστοιχου πρώην φορέα του οποίου δεν επιθυμεί την προσμέτρηση χρόνου και δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε εντασσομένου φορέα.

Ο κ. Μπούρλος επισημαίνει:

• Δίνεται λύση στην κατάφωρη αδικία που επικρατούσε με την εγκύκλιο 68/2013 του ΙΚΑ σε όσες περιπτώσεις είχαν διαδοχική ασφάλιση (άντρες και γυναίκες που είχαν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ), καθώς συνέδεε το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με το έτος επανασύνδεσης με τον ενταχθέντα φορέα.

• Απλουστεύεται η διαδικασία εξέτασης και έκδοσης των συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

• Η έκδοση και οριστικοποίηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων διενεργείται πλέον από την Κεντρική Υπηρεσία Απονομής Συντάξεων.

• Μειώνεται ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων, καθώς καταργείται η διαβίβαση απορριπτικών αποφάσεων μεταξύ των ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων.

• Οι εγκλωβισμένοι, για σύνταξη στα 62 ή και στα 67, γλιτώνουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και αποκτούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν έως και 12 χρόνια νωρίτερα.

• Οι παλαιοί ασφαλισμένοι, έως το 1992, με ένσημα στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ ή στο ΙΚΑ και στη συνέχεια στο Δημόσιο, φαίνονται κερδισμένοι.

• Υπάρχει κρυφή ευκαιρία για έξοδο με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας, ακόμη και για αυτούς που ασφαλίστηκαν στον ΟΓΑ, προερχόμενοι από ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

• Δεν υφίσταται καμιά μεταβολή στα όρια και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των διαδοχικά ασφαλισμένων στα Ταμεία των επιστημόνων που εντάχθηκαν στο ΕΤΑΑ, δηλαδή των Ταμείων Μηχανικών, Υγειονομικών και Νομικών.



Μαύρο το 2019

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα από τον επανυπολογισμό στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις παραπέμπουν σε μεγάλες μειώσεις, που θα εφαρμοστούν από την 1/1/2019. Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίσθηκε τον Μάιο του 2017, οι μειώσεις δεν θα ξεπεράσουν το 18%, ακόμη και εάν η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη. Προβλέπεται, επίσης, η κατάργηση των επιδομάτων συζύγου και τέκνων. Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι ο επαναυπολογισμός των συντάξεων έχει ολοκληρωθεί στο 75% και ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει φτάσει στο 100%, ώστε να γνωρίζουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι τις μειώσεις που θα υποστούν από το 2019. Υπάρχουν βέβαια και αρκετά στελέχη του ΕΦΚΑ που θεωρούν ότι ο επαναυπολογισμός των συ­ντάξεων δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2017, αφού υπάρχουν προβλήματα με Ταμεία που δεν έχουν ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Τα αποτελέσματα -μέχρι τώρα- των επανυπολογισμών, ιδιαιτέρως για τους συνταξιούχους που είχαν υψηλούς μισθούς και λίγα έτη ασφάλισης, δείχνουν υψηλές περικοπές.


Σχολιάστε εδώ