Πορεία στο άγνωστο, χωρίς ελπίδα, <br>για τα νοικοκυριά

Πορεία στο άγνωστο, χωρίς ελπίδα,
για τα νοικοκυριά

-Τσουνάμι οι κατασχέσεις, προ των πυλών οι πλειστηριασμοί

Διερωτάται κανείς πού τη βρίσκει την αισιοδοξία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και διαλαλεί ότι βγήκαμε από τη… στρούγκα, ότι υπάρχει οικονομική ανάκαμψη, ότι περάσαμε στην ανάπτυξη, ότι πλέον δεν υπάρχουν ελλείμματα, αντίθετα υπάρχουν πλεονάσματα, που επιτρέπουν να δοθεί και έκτακτο δώρο τα Χριστούγεννα σε 1.000.000 περίπου συμπολίτες μας, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν: «Δώσε κι εμένα… μπάρμπα, για τους ψηφοφόρους μου».
Και όλο αυτό το πανηγύρι έχει στηθεί την ώρα που:

• Έχουν αδειάσει οι τσέπες των νοικοκυριών, που δεν έχουν πλέον να αποταμιεύσουν, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Απόδειξη, το ότι, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από το Τμήμα Οικονομικών Μελετών της Eurobank, το δεύτερο τρίμηνο του 2017 τα νοικοκυριά εμφανίζουν αρνητική αποταμίευση ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ! Ήδη η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω ακόμη και από τη Μάλτα αλλά και την Ιρλανδία, παρότι ήταν κι αυτή σε Μνημόνιο.

• Οι Έλληνες το 2016 έχασαν 2,7 δισ. ευρώ από το εισόδημά τους, ήτοι μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημά τους κατά 2,3%!

•Ένας στους δύο χρωστάει στην Εφορία, ενώ οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 420.322 τον Σεπτέμβριο και τα παλιά και νέα χρέη έφθασαν στα 98,7 δισ. ευρώ. Και ήδη έχουν ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον 991.392 φορολογουμένων. Ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων που είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη τον Σεπτέμβρη ήταν –κρατιέστε;– 4.267.408 και στο κόκκινο για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είναι 1.724.708! Και κάτι ακόμη που δείχνει ότι ΔΕΝ υπάρχουν λεφτά είναι το ότι μέσα σε έναν μήνα, από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι απλήρωτοι φόροι… αβγάτισαν κατά 664 εκατ. ευρώ!

• Οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ έχουν φθάσει στα 2,5 δισ. ευρώ! Και τώρα, αν δεν εξοφληθεί ο λογαριασμός, τον διακόπτη θα απειλεί να γυρίσει ξένο fund – στην κοινοπραξία των εταιρειών που μετέχουν είναι και η Qualco UK του Ορέστη Τσακαλώτου, ξαδέλφου του υπουργού Οικονομικών.

• Τα «κόκκινα» δάνεια (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά και κάρτες) έχουν φτάσει κοντά στο ύψος του δημόσιου χρέους –γύρω στα 240 δισ. ευρώ– και οι δανειστές απαιτούν να ξεκινήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί.

• Ταβάνι έχει χτυπήσει και η ανεργία. Πρώτη στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν η Ελλάδα με 21,6% στο β´ τρίμηνο του 2017, με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού. Στη χώρα μας μόνο οι μισοί περίπου εργάζονται (50,8% το 2015, 53% το 2017).

Όταν μέσα σε αυτά τα… κάτεργα ο Έλληνας προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή και να σώσει την οικογένειά του, μόνο σαν αστείο μπορεί να ακούσει το ότι βγαίνουμε στο φως. Κάθε μέρα ζει τη σκληρή πραγματικότητα χωρίς να ξέρει σε ποια κατάσταση θα είναι αύριο, με τον φόβο μήπως χάσει κι αυτό που έχει σήμερα.


Σχολιάστε εδώ