Θα κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή…

Θα κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή…

ΣΤHN ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «KONTRA»: «ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ»
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΚΗ ΚΟΥΡΗ


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, είναι Τρίτη 7 Νοεμβρίου, είμαστε αρκετά λεπτά μετά τις 10 εδώ με τον Μάκη Κουρή. Μάκη καλησπέρα.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Καλησπέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και «Επί του πιεστηρίου» που σήμερα έχει τη χαρά να φιλοξενεί την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, την κα Φώφη Γεννηματά. Καλησπέρα σας και καλώς ήρθατε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλησπέρα.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Πως πάει ο αγώνας;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δύσκολος αγώνας και κουραστικός γιατί έχει κρατήσει πάρα πολύ, από τις αρχές Σεπτέμβρη αλλά υπάρχει ανταπόκριση, υπάρχει συμμετοχή σε όλες μου τις συγκεντρώσεις, υπάρχει επιστροφή στελεχών από ανθρώπους που είχαν απομακρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια, ως εκ τούτου είμαι πολύ ικανοποιημένη. Ελπίζω ότι θα υπάρχει και συμμετοχή την Κυριακή, αυτό είναι το κρίσιμο.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Σωστά. Αν από κάπου σας έβλεπε ο Γιώργος Γεννηματάς, τι θα σας έλεγε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να συνεχίσω για να σταθεί στα πόδια της η Παράταξη για να είναι χρήσιμη για τον τόπο, γιατί αυτό θα έκανε πιστεύω.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Το πίστευε ότι θα σας έβλεπε έτσι;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν το ξέρω κ. Κουρή. Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που θα μπορούσε κάποιος να μου κάνει, ο ίδιος έλεγε ότι όσα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει ήταν σίγουρος ότι θα βρεθούν άλλοι με μεγαλύτερες δυνάμεις να τα κάνουν πράξη.

Δεν θεωρώ ότι έχουμε μεγαλύτερες  δυνάμεις από εκείνον, αλλά έχουμε υποχρέωση όσοι ζήσαμε δίπλα του και διδαχτήκαμε από την Σχολή Γεννηματά στην πολιτική, γιατί δεν ήταν ομάδα ήταν Σχολή. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε και να κάνουμε πράξη αυτά που μάθαμε και αυτό προσπαθώ να κάνω και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι άργησα πάρα πολύ.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Εδώ σας βλέπουμε μαζί.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι αυτή είναι στη Νέα Υόρκη η φωτογραφία το 1992 αμέσως μετά το χειρουργείο, όταν ακόμη ελπίζαμε ότι όλα θα πάνε καλά, εν πάση περιπτώσει η ζωή προχωράει. Κρατάμε τις θετικές αναμνήσεις από το παρελθόν, την φλόγα του, την αγάπη του για την πατρίδα, για την Παράταξη, για τον άνθρωπο και όλα αυτά είναι που με ενδιαφέρουν σήμερα.

Και γι’ αυτό πήρα κι αυτή την πρωτοβουλία. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι Πρόεδρος ενός Κόμματος σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία που δεν μπορεί να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα. Ξέρετε πάρα πολύ καλά κ. Κουρή εσείς, γιατί γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, ότι πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τα κοινά έξι χρόνια μετά το θάνατο του Γιώργου Γεννηματά.

Γιατί σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να πει κανείς ότι προσπαθώ να χρησιμοποιήσω το συναίσθημα του κόσμου, τις αναμνήσεις του, την αγάπη που του είχαν. Όμως όταν πέρασαν τα χρόνια κατάλαβα ότι δεν έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε αυτό, γιατί θα ήταν –αν δεν ασχολιόμασταν όσοι τον γνωρίσαμε- σαν οριστικά να τον ξεχνάμε, σα να μη μάθαμε τίποτε δίπλα του.

Αυτό που κάνω σήμερα είναι ότι κοιτάω μπροστά με όσα έμαθα, με όσα διδάχτηκα. Δεν μπορώ να παρακολουθώ τις εξελίξεις αμέτοχη, δεν μπορώ να βλέπω τα νέα παιδιά να εγκαταλείπουν τη χώρα σωρηδόν κατά χιλιάδες και να μην κάνω τίποτε και να λέω «εντάξει δεν πειράζει, είμαι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Γι’ αυτό πήρα την πρωτοβουλία για να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Νέα παιδιά στις συγκεντρώσεις και στις επαφές που έχετε στην Ελλάδα, υπάρχει συμμετοχή;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πολλά, πάρα πολλά. Και μάλιστα μετά από εδώ σήμερα έχω να πάω σε πάρτι Νεολαίας, που κάνουμε στο Γκάζι και πιστεύω θα είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή. Πριν από λίγες μέρες στην Πάτρα σείστηκε πραγματικά το θέατρο Πάνθεων με πάρα πολλούς νεολαίους μετά από χρόνια, μέχρι και συνθήματα φώναζαν και θυμήθηκα άλλες εποχές.

Πολύ θερμοί, πολύ αποφασισμένοι, ενδιαφέρονται για το καινούργιο για το νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, αισθάνονται ότι κάτι αλλάζει κρατώντας τα καλύτερα από το παρελθόν και αυτό είναι ελπιδοφόρο και αισιόδοξο.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Μπορεί να ενοποιηθεί αυτός ο ενδιάμεσος χώρος; Το θέμα είναι ότι το Κέντρο πάντα ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είμαστε πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία κ. Κουρή, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Ήταν και μια ποιότητα άλλου κόσμου στο Κέντρο.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είμαστε ένα πλειοψηφικό ρεύμα. Αλλά βέβαια ένας χώρος κατακερματισμένος, δεν μπορεί να δώσει ούτε ελπίδα ούτε προοπτική, ούτε να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα ξανά, όπως είναι αυτή τη στιγμή στην κοινωνία.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Μπορεί να ενοποιηθεί ποτέ;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ενοποιήθηκε ήδη. Είμαστε ήδη ενωμένοι, έχουμε διευρύνει τις δυνάμεις μας από το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε του παρελθόντος και το στοίχημα είναι αυτή η ενότητα και αυτή η διεύρυνση του χώρου, να διατηρηθεί στο μέλλον και αυτό προσπαθώ εγώ να εγγυηθώ. Ότι όπως ήρθαμε γύρω από ένα τραπέζι όλοι και συμφωνήσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, που δεν ήταν καθόλου δεδομένο και αυτονόητο, ότι μπορούσε να γίνει και αν θέλετε επί ένα χρόνο προσπάθησαν πολλοί να απαξιώσουν την πρωτοβουλία, να πουν ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ότι δεν πρόκειται να καταλήξει πουθενά, υπήρχαν πολλές Κασσάνδρες στο χώρο. Δεν δικαιώθηκαν. Η πρωτοβουλία παίρνει σάρκα και οστά σήμερα.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Έχει ανησυχήσει η Δεξιά και η Αριστερά;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πολύ. Εκτιμώ ότι έχουν χάσει τον ύπνο τους. Και καλά κάνουν, γιατί ξέρουν ότι αν ξυπνήσει αυτός ο γίγαντας, είναι ικανός για πάρα πολλά πράγματα. Θα κάνουμε την επόμενη αναμέτρηση των εθνικών εκλογών, αναμέτρηση για τρεις. Θα αναμετρηθούμε στα ίσα. Και θα το δείτε αυτό κ. Κουρή, θα το αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό, θα κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Εσείς πιστεύετε ότι ο κόσμος από το 2009 και μέχρι σήμερα ψηφίζει με το πολιτικό του κριτήριο, με την κομματική του ταυτότητα ή πλέον για τη ζωή του;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ψηφίζεις με κομματική ταυτότητα για τη ζωή σου, αλλά νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια τα Κόμματα απαξιώθηκαν, η πολιτική στο σύνολό της έχασε την αίγλη και την αξιοπιστία που είχε και τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Έχει επικρατήσει η οργή, ο θυμός, η παραπληροφόρηση, τα ψέματα, ο λαϊκισμός, η δημαγωγία πάνω σε αυτά χτίστηκαν οι πολιτικές καριέρες των τελευταίων ετών και αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος, που δεν οδηγεί πουθενά. Είναι λάθος γιατί οδηγεί σε νέα αδιέξοδα κ. Κουρή και πρέπει να φύγουμε επιτέλους από τα αδιέξοδα.

Αν όλα τα Κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ έκαναν τόσο σκληρή αυτοκριτική και απομάκρυναν όλους όσους πλήγωσαν και εξέθεσαν την πολιτική ζωή του τόπου, το πολιτικό σύστημα θα είχε ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του. Αλλά δεν το έκαναν. Κρύβονται και η Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ο ένας κρύβει τον άλλον, σε αγαστή συνεργασία.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Υπάρχει ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σε εμάς υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανανέωση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στις Οργανώσεις και στις Νομαρχιακές και στους Τομείς του Κόμματος και βεβαίως στην επικοινωνία. Στην επικοινωνία έχουμε τρία παιδιά και τα τρία είναι νεότατα, κάτω των 40 ετών, πολιτικά στελέχη με ωριμότητα και περιεχόμενο, που έχουν μια φρεσκάδα.

Αλλά η ανανέωση δεν είναι πάντα ανανέωση ηλικιακή και στη χώρα μας το έχουμε πληρώσει αυτό. Διότι ήρθε κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας είπε «θα κυβερνήσω με τη γενιά μου, να φύγουν αυτοί, να τελειώνουμε με το παλιό» και είδαμε που καταλήξαμε. Πιο παλιό και από το πιο παλιό! Και είδαμε τι έγινε και στην Αυστρία όπου άλλαξαν δυο γενιές και πήγαν Δεξιά, για να μην πω Ακροδεξιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλές φορές το παλιό και το νέο δεν είναι μόνο συνάρτηση της ηλικίας, είναι συνάρτηση των νέων ιδεών που μπορεί να έχουν και οι παλαιότεροι άνθρωποι.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό ακριβώς λέω. Εδώ χρειάζεται μια σύνθεση και η σύνθεση είναι ότι πρέπει να πάρεις την εμπειρία των παλιών, όλων των ανθρώπων που δεν προκάλεσαν, που έμειναν και έδωσαν τη μάχη στα δύσκολα και από την άλλη μεριά θες και τη φρεσκάδα και νέων ανθρώπων ηλικιακά και νέων συμμετοχών ανθρώπων που μέχρι τώρα δεν είχαν ασχοληθεί με τα κοινά, είναι όμως προσωπικότητες οι οποίες αναγνωρίζονται ο καθένας στον κοινωνικό του χώρο. Έτσι ξεκίνησε το ’74 το ΠΑΣΟΚ. Πως ξεκίνησε; Το ζήσατε αυτό κ. Κουρή.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Αυτό που είπατε στην Αυστρία συμβαίνει και σε άλλες χώρες και στη Γερμανία και στη Γαλλία με τη Λεπέν, αυτή η στροφή προς τα Δεξιά που πάει ο κόσμος, κατά τη δική μου άποψη από όσα βλέπω και παρατηρώ είναι αποτέλεσμα της λιτότητας που έχουν επιβάλλει στη ζωή των πολιτών της κάθε χώρας και βρίσκει διέξοδο να διαμαρτυρηθεί, πηγαίνοντας στα άκρα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Και αν θέλετε, έχω τοποθετηθεί πολλές φορές στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές γιατί εμείς ως Σοσιαλιστές πρέπει να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή.

Οι Σοσιαλιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έδωσαν την εντύπωση στους λαούς της Ευρώπης, ότι γίνονται ένα με τη Δεξιά, με τις συντηρητικές πολιτικές και τις πολιτικές της λιτότητας και έτσι ο κόσμος δεν είχε που να στραφεί.

Γιατί αν το Λαϊκό Κόμμα και το PES ξαφνικά είναι ένα, ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Που μπορεί κανείς να βρει προοπτική, ελπίδα και εμπιστοσύνη; Εμείς πρέπει να κάνουμε σαφείς τις διαχωριστικές μας γραμμές από τη συντήρηση στην Ευρώπη, και χρειαζόμαστε μια νέα προοδευτική ατζέντα, που θα μιλάει για την ανάπτυξη, αλλά θα μιλάει και για δουλειές, θα μιλάει για αναδιανομή, θα μιλάει για την ρίζα του κακού που είναι οι ανισότητες.

Οι ανισότητες είναι αυτές που εξωθούν τον κόσμο και καλλιεργούν την οργή και το θυμό, γιατί η αδικία δεν αντέχεται κ. Κουρή. Οι ανισότητες που όλα αυτά τα χρόνια έχουν διευρυνθεί, πρέπει να αντιμετωπιστούν και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και αυτός είναι ο ρόλος της Κεντροαριστεράς.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Αλλά η Κεντροαριστερά χάνει καθώς και η Αριστερά χάνει στην Ευρώπη.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τα πράγματα κάνουν κύκλους.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Και οι Σοσιαλιστές στη Γερμανία.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τα πράγματα κάνουν κύκλους, είδατε και στην Ισπανία ότι σιγά – σιγά αρχίζει και ο Πιέντρο και ανακάμπτει και εμείς εδώ ανακάμπτουμε. Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι με έχουν καλέσει από άλλες Σοσιαλιστικά Ευρωπαϊκά Κόμματα, μετά βέβαια από το τέλος του προεκλογικού αυτού αγώνα, να μιλήσουμε για την ανάκαμψη του χώρου μας, πως εμείς προχωρήσαμε πως ενωθήκαμε, πως από εκεί που μας έλεγαν ότι «πιάσατε πάτο και έχετε κλείσει τον κύκλο σας» σήμερα μιλάμε πλέον με αξιώσεις για την επόμενη μέρα και όλα αυτά έχουν μεγάλη αξία, γιατί η Ευρώπη είναι το πιο ασφαλές σπίτι που μπορούμε να έχουμε, κ. Κουρή. Εγώ δεν μπορώ να αμφισβητήσω την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Όμως αυτή η Ευρώπη …

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σε καμία περίπτωση. Αλλά αυτή η Ευρώπη δεν απαντάει στις αγωνίες των πολιτών της.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Αυτό είναι το θέμα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και ο ρόλος μας είναι να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτή την αλλαγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα πρόσθετα πάντως ότι χωρίς να έχουν κερδίσει ακριβώς, αλλά βλέπουμε και τον Κόρμπιν που έχει δυναμώσει στη Μεγάλη Βρετανία, Σοσιαλδημοκρατία είναι, δεν είναι Σοσιαλδημοκρατία ακριβώς ο Μελανσόν αλλά είναι Κεντροαριστερά με σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά, υπάρχει και μια τέτοια τάση μέσα στην Ευρώπη.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπάρχει και αυτή η τάση αλλά εγώ θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή πρέπει οι Σοσιαλιστές να βρουν τη δική τους ατζέντα και όχι να ετεροκαθορίζονται και όχι να προσπαθούν να κάνουν συμμαχίες με πιο αριστερά σχήματα και με λαϊκιστές, απλά και μόνο για να αλλάξουν περιτύλιγμα.

Εδώ χρειάζεται αλλαγή στην ουσία και όχι στην εμφάνιση και γι’ αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται να φτιάξουμε μια δική μας πρόταση. Έχουμε ξεκινήσει και δουλεύουμε γι’ αυτό ενόψει των επόμενων ευρωεκλογών το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ετοιμάζει μια ατζέντα με βάρος στην κοινωνική πολιτική και μάλιστα προσπαθούμε να βρούμε και κοινές καλές πρακτικές που μπορούμε να παρουσιάσουμε ως πρόταση ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Εσείς πιστεύετε δηλαδή ότι μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα δεσμά που μας έχουν βάλει οι έξω;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ το πιστεύω.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Διότι το 2009 ψήφισε ΠΑΣΟΚ, ψηφίζει μετά Νέα Δημοκρατία, ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ «Αριστερά» και η ίδια πολιτική είναι.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και το αποτέλεσμα ήταν να έχει ένα Μνημόνιο από τον καθένα.

Προσέξτε, για να μη τα βάλουμε όλα στην ίδια μοίρα, γιατί εδώ υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Υπήρξε Μνημόνιο στην αρχή της κρίσης, διότι είχαμε ένα δυσθεώρητο έλλειμμα. Το Μνημόνιο του κ. Τσίπρα, προήλθε από την τυχοδιωκτική διαπραγμάτευση που έκανε. Διότι παρέλαβε τη χώρα με μικρό αλλά θετικό πρόσημο, δεν υπήρχε πια το μεγάλο πρόβλημα της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που έπρεπε να κάνουν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις και έπρεπε απλά να πάρει τη χώρα εκεί που την βρήκε και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη και μέσα από την ανάπτυξη να δημιουργηθούν τα πλεονάσματα.

Τι έκανε; Έκανε την τυχοδιωκτική διαπραγμάτευση, αναγκάστηκε να υπογράψει ένα πολύ βαρύ Μνημόνιο το καλοκαίρι του ’15 με την πλάτη στον τοίχο μετά το δημοψήφισμα. Λόγω της ιδεοληψίας που έχει, δεν μπορεί να προχωρήσει την ανάπτυξη, διώχνει επενδυτές και κυνηγάει ό,τι παράγει και ό,τι δημιουργεί και που καταλήγει για να πετύχει τα πλεονάσματα στα οποία δεσμεύτηκε; Στην υπερφορολόγηση.

Τι κάνει σήμερα η υπερφορολόγηση; Καταστρέφει τη μεσαία τάξη, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, δεν αφήνει την ανάπτυξη να προχωρήσει, δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη με αυτούς τους φόρους. Άρα είμαστε σε ένα φαύλο κύκλο που απλώς ανακυκλώνουμε τα πράγματα χωρίς να βγαίνουμε από αυτά.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Το επιχείρημά τους είναι ότι και άλλη Κυβέρνηση να έρθει ή άλλο Κόμμα να έρθει στην εξουσία, δεν σε αφήνει το Βερολίνο να κάνεις άλλη πολιτική.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν τους άφησαν, διότι δεν μπορούν να βάλουν μπροστά την ανάπτυξη και έχει δεσμευτεί σε δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όταν το καλοκαίρι του ’15 έφτασε με την πλάτη στον τοίχο όπως είπα πριν να υπογράψει αυτή τη συμφωνία, τότε που βάλαμε πλάτη για να κρατηθεί η χώρα μέσα στο ευρώ όλοι, εγώ τον έπιασα και του είπα ιδιαιτέρως, του έκανα μια πάρα πολύ καθαρή συζήτηση.

Του λέω «μην πας σε εκλογές, κάνε τώρα μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, καμία Κυβέρνηση πριν από εσένα δεν είχε αυτή την στήριξη ούτε των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ούτε την τεράστια κοινοβουλευτική στήριξη πέντε Κομμάτων. Κάνε τώρα μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης να πάμε όλοι μαζί στους εταίρους, να πούμε ότι «κοιτάξτε, όλο το πολιτικό σύστημα σχεδόν η μεγάλη πλειοψηφία έχει ενωθεί, έχουμε αυτό το σχέδιο, θέλουμε να αλλάξουμε σταδιακά τους όρους της συμφωνίας, να βελτιωθεί αυτό το πράγμα γιατί θα είναι μια θηλιά στο λαιμό». Και αυτό έγινε σήμερα.

Δεν άκουσε κανέναν. Θεώρησε ότι πρέπει μέσω των εθνικών εκλογών να ξεκαθαρίσει τα θέματα στο εσωτερικό του Κόμματό του και οδήγησε ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις οποίες τις κέρδισε όμως δυο φορές.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, αλλά έχασε η Ελλάδα και έχασαν οι Έλληνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή όλη αυτή η πολιτική που λέτε και που του κάνετε κριτική, σωστό είναι, επιβραβεύτηκε από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Έχει σημασία αυτό.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Επιβράβευση θεωρείται αυτό; Κατ’ αρχήν μια εκλογική αναμέτρηση έγινε, το ’15.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ’15 με την ατζέντα που είχε, το δημοψήφισμα και μετά…

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το ’15 έγινε η εκλογή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά το κύριο είναι τον Σεπτέμβριο του ’15 όταν πια είχαμε όλα τα στοιχεία καθαρά.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τον Σεπτέμβριο του ’15 για τότε μιλάω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχε φέρει το 3ο Μνημόνιο, είχε έρθει με την πλάτη στον τοίχο και ξανακέρδισε τις εκλογές.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μα μέσα σε έξι μήνες προλαβαίνει μια Κυβέρνηση να φθαρεί τόσο; Ήταν φανερό ότι θα ξανακερδίσει τις εκλογές. Υπήρχε καμία αμφιβολία ότι δεν θα κέρδιζε τις εκλογές;

Το θέμα είναι αν κέρδισε η χώρα από αυτή την επιλογή του κ. Τσίπρα. Διότι σήμερα κοιτώντας πίσω αλλά κοιτώντας και μπροστά, που βρισκόμαστε; Έχουμε δει φως στο τούνελ; Βγαίνουμε στο ξέφωτο;

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Λέει ότι βγαίνουμε στις αγορές, βγαίνουμε από τα Μνημόνια.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Που; Α, να την ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση γιατί έχει μεγάλο ενδιαφέρον κ. Κουρή.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Η σημαία αυτή είναι ότι τελειώνουμε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, η καθαρή έξοδος του ’18. Για καθίστε να τα πάρουμε λίγο με τη σειρά. Έχει δεσμευτεί για επιτροπεία μέχρι το 2060, ναι ή όχι; Ναι. Έχει δεσμευτεί έχει υπογράψει για πρωτογενή πλεονάσματα δυσβάστακτα μέχρι το 2022; Ναι. Έχει δώσει το δημόσιο πλούτο ενέχυρο για 99 χρόνια; Ναι. Έχει υπογράψει δισεκατομμύρια μέτρα για την επόμενη τριετία, προκαταβολικά; Ναι. Άρα τι συζητάμε; Όλα αυτά τα ξεχνάμε;

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Φυσικά κρατήθηκε η Ελλάδα στο ευρώ, γιατί την κρατήσαμε όλοι μαζί. Μόνος του, την οδηγούσε στην έξοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσωπικά δε θα τα ξεχνούσα όλα αυτά, κι εγώ όσον αφορά τις ευθύνες που του αποδίδετε, εγώ θα σας ρωτούσα, όλα αυτά που περιγράψατε, δε θα τα κληρονομήσει και η επόμενη κυβέρνηση;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, θα τα κληρονομήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που, όπως λέτε, ενδεχομένως να είστε κι εσείς.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως θα τα κληρονομήσει, αλλά θέλετε να σας πω τί συμπέρασμα έχω βγάλει εγώ από τις επαφές μου;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να κάνει κάτι άλλο; Γιατί φαντάζομαι ότι ο κόσμος θα τον καταδικάσει ή δε θα τον καταδικάσει, και μαζεύει πολύ και φαίνεται κι από τις δημοσκοπήσεις..

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα τον καταδικάσει, δεν υπάρχει αμφιβολία, αυτή τη φορά τους ξέρουν πια πάρα πολύ καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, αυτό μπορεί να το πείτε εσείς, εμείς είμαστε δημοσιογράφοι.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, εγώ το λέω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά μετά θα παραλάβει μια κατάσταση η επόμενη κυβέρνηση που ενδεχομένως να είσαστε κι εσείς, αφού περιγράφετε ότι τα πάτε καλά.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να σας πω ποιο είναι το δικό μου συμπέρασμα από τις επαφές μου με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές όλο αυτό το διάστημα. Το κλειδί είναι η αξιοπιστία της κυβέρνησης κι ένα ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο πρόγραμμα.

Ούτε αξιοπιστία είχε αυτή η κυβέρνηση ότι θα μπορέσει να υλοποιήσει, προσέξτε, όχι να υπογράψει συμφωνίες, να υλοποιήσει τις συμφωνίες, να πετύχει στόχους, ούτε αξιοπιστία είχε ούτε ποτέ παρουσιάστηκε μ’ ένα ολοκληρωμένο τεκμηριωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη, για τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, για το κοινωνικό κράτος, πώς πρέπει να είναι μέσα στην κρίση.

Και κάθε φορά που συζητούσα με τους Ευρωπαίους, θυμάμαι μια τελευταία συζήτηση με τον Γκάμπριελ, που είπε «μα δε μας έχει έρθει ποτέ κανείς μ’ ένα χαρτί από αυτή την κυβέρνηση και να μας πει «αυτά θα κάνουμε εμείς, τα εγκρίνετε, για ν’ αλλάξουμε από την άλλη μεριά όρους αυτής της συμφωνίας;».

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Δηλαδή υπογράφει ό,τι δώσουν οι άλλοι;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως, αυτό κάνει. Έχει καθυστερήσει όλες τις αξιολογήσεις μέχρι σήμερα, για να δείχνει στο εσωτερικό ότι δήθεν διαπραγματεύεται, δεν έχει παρουσιάσει ποτέ μια αντιπρόταση  στο εξωτερικό και στο τέλος αποδέχεται ό,τι του ζητούν.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Μια κυβέρνηση που να είναι ή μονοκομματική ή με δυο κόμματα, μπορεί να πιέσει ν’ αλλάξει……

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατά την άποψή μου, ο καιρός των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει περάσει, δεν ξέρω αν θα το ξαναβρούμε μπροστά μας όταν θα έχουμε ξεπεράσει την κρίση, αλλά αυτή τη στιγμή για να βγούμε στο ξέφωτο χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση. Και ισχυρή κυβέρνηση δε μπορεί να είναι μια μονοκομματική κυβέρνηση. Όμως για να σχηματιστεί κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, αυτό που προέχει είναι συμφωνία γύρω από το εθνικό σχέδιο.

Το σχέδιο είναι το πρώτο και η συνεννόηση έπεται. Αν δεν έχει σχέδιο για τον τόπο, τί να την κάνω εγώ τη συνεννόηση; Να πάμε όλοι μαζί να λέμε πάλι ναι σε όλα;

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Μπορεί να υπάρξει τέτοιο σχέδιο; Ή με τις απαιτήσεις είναι αποτρεπτικό;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς ήδη επεξεργαζόμαστε το σχέδιο «Ελλάδα» και το έχουμε συνδιαμορφώσει με όλες τις παραγωγικές τάξεις και όλους τους παραγωγικούς φορείς σε 12 αναπτυξιακές ημερίδες τον προηγούμενο χρόνο σε όλη την Ελλάδα και θεωρώ ότι απαντάμε στα προβλήματα και περιγράφουμε το τί πρέπει να γίνει με τρόπο που προφανώς μπορεί να εξειδικεύεται, είναι δυναμικό ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά είναι ένα σχέδιο ολοκληρωμένο, εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο. Αυτό δηλαδή που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα.

Και αυτό που λέω εγώ, επειδή με ρωτάνε συχνά «τί θα κάνετε την επόμενη μέρα των εκλογών και με ποιον θα πάτε και ποιον θ’ αφήσετε;» κι όλα αυτά, απαντώ πολύ συγκεκριμένα: Εμείς έχουμε καταθέσει πολύ πριν από τις εθνικές εκλογές ένα σχέδιο για το τί πρέπει να γίνει στη χώρα. Και αντιστρέφω το ερώτημα: Είναι αποφασισμένοι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα και μάλιστα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας;

Γιατί το πώς θα προκύψει η κυβέρνηση, τί κυβέρνηση θα προκύψει, θα το πει ο ελληνικός λαός. Αυτό είναι συνάρτηση του αποτελέσματος και της δύναμης του κάθε κόμματος και των ποσοστών. Δε θα μιλήσουμε εμείς πριν μιλήσει ο ελληνικός λαός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Εσείς ανεξαρτήτως αποτελέσματος, με ποιο από τα κόμματα νιώθετε ότι είστε πιο κοντά; Ποιο είναι πιο συγγενικό;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχουμε μεγάλες διαφορές και με τους δύο. Γιατί και οι δύο αυτή τη στιγμή εκφράζουν τη συντήρηση για μένα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πει μία λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009, που εκτροχιάστηκε η οικονομία και έχουν σοβαρότατη ευθύνη για το γεγονός ότι μπήκαμε στην κρίση και στα μνημόνια, από την άλλη μεριά ο κ. Τσίπρας υλοποιεί τις πιο συντηρητικές πολιτικές που του έχουν επιβάλλει οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης…

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Γιατί το κάνει κα Γεννηματά;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Για να κρατηθεί στην εξουσία. Γιατί δεν έχει αντιπρόταση.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Αυτή είναι η σημαία της Αριστεράς, να κρατηθεί στην εξουσία;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Της συγκεκριμένης Αριστεράς. Εμείς δε θ’ αφήσουμε αυτή η συγκεκριμένη κυβέρνηση, η ανικανότητά της και η δημαγωγία της να συκοφαντήσουν τις προοδευτικές ιδέες και αξίες. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους ακόμα για τους οποίους πήρα αυτή την πρωτοβουλία. Δε θ’ απογοητευθεί ο ελληνικός λαός που στην πλειοψηφία του είναι προοδευτικός, δε θ’ απογοητευθεί οριστικά από οτιδήποτε προοδευτικό και κεντροαριστερό.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Θα σας απαντήσει όμως ότι σας έκανε μια πρόταση για μια προοδευτική κυβέρνηση.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πότε; Ποτέ.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Εδώ και ένα τρίμηνο..

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ποτέ δε μας έχει κάνει πρόταση. Και μάλιστα είπαν ψέματα το βράδυ των εκλογών ότι μου πρότειναν το Σεπτέμβριο του ’15 να μπω στην κυβέρνηση κι εγώ αρνήθηκα. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια πρόταση. Ήταν η πρώτη του και η τελευταία του επιλογή να κυβερνήσει ξανά με το συγκυβερνήτη, τον κ. Καμένο. Μια ακροδεξιά απόφυση είναι. Είναι αυτή προοδευτική κυβέρνηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε σας πρότεινε να μπείτε και εσείς; Αυτή ήταν η πληροφορία.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ποτέ δεν έγινε τέτοια πρόταση.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Λένε ότι πρόσφατα, εδώ και 3-4 μήνες, μάλιστα πρωτοσέλιδο ήταν, ότι πρόταση για προοδευτική κυβέρνηση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Επισήμως δεν έχει γίνει ποτέ μια τέτοια συζήτηση, το ξεκαθαρίζω απόλυτα για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέει η κα Γεννηματά είναι έγκυρο. Εσείς μπορείτε να το πείτε, ο ένας απ’ τους δύο, είναι ο κ. Τσίπρας κι εσείς. Απλά αυτό που ξέραμε εμείς ήταν ότι σας πρότεινε να είστε μαζί και με τους ΑΝΕΛ.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι, ποτέ δεν υπήρξε τέτοια πρόταση. Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθούμε να μπούμε εμείς τότε στην κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, αλλά ποτέ δεν έγινε τέτοια πρόταση.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Η επόμενη μέρα, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είστε το φαβορί και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κύριε Κουρή μη μου το κάνετε αυτό. Δεν υπάρχουν φαβορί στις εκλογές. οι εκλογές κερδίζονται με το ψηφοδέλτιο στην κάλπη και τελειώνουν με την καταμέτρηση. Πρέπει λοιπόν να πάνε να ψηφίσουν οι πολίτες. Να πάνε την Κυριακή να ψηφίσουν στην κάλπη.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Πού υπολογίζετε τον αριθμό των ψηφοφόρων;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, την προηγούμενη φορά, το 2015 για το ΠΑΣΟΚ όταν κάναμε την αντίστοιχη διαδικασία, είχαν έρθει 55.000. Εγώ λέω αυτή τη στιγμή ότι οποιοσδήποτε αριθμός πάνω από 100.000 είναι μια μεγάλη νίκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι και φιλόδοξο, έτσι;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σε μια εποχή που ο κόσμος δε σηκώνεται εύκολα να βγει από το σπίτι του για ένα κόμμα. Είναι απογοητευμένοι, δύσκολα πιστεύουν, δύσκολα εμπιστεύονται, επομένως οποιοσδήποτε αριθμός πάνω από 100.000 θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θέλω να το επαναλάβω αλλά φαντάζομαι το ξεκαθαρίσατε ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την αυτοτέλειά του και μετά την εκλογή αυτή, έτσι δεν είναι;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι ξεκάθαρο αυτό. Και αν θέλετε να το εξηγήσω πώς ακριβώς συμβαίνει.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Η αίσθηση είναι ότι στο συνέδριο που θα γίνει θ’ αποφασισθεί πλέον η αλλαγή ονομασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θ’ αποφασίσει το συνέδριο για κάτι; Αυτό είναι το θέμα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως θ’ αποφασίσει το συνέδριο. Θ’ αποφασίσει τη σύσταση του νέου ενιαίου φορέα, θ’ αποφασίσει πιθανή αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατική Συμπαράταξη» σε κάτι άλλο και κυρίως θα εκλέξει όργανα. Γιατί αυτό είναι το κλειδί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι για το ΠΑΣΟΚ όμως, το ΠΑΣΟΚ παραμένει.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το ΠΑΣΟΚ παραμένει με τα όργανά του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παραμένει ως έχει και πηγαίνει στις εκλογές.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το κλειδί είναι η ενιαία λειτουργία του νέου φορέα. Τί θα πει ενιαία λειτουργία; Θα πει ότι έχει εκλεγμένο Πρόεδρο από τη βάση, ότι έχει προγραμματική πρόταση και πολιτικές θέσεις ξεκάθαρες κι εδώ ισχύουν και οι αποφάσεις του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και οι αποφάσεις της Επιτροπής Διαλόγου με το Ποτάμι οπότε υπάρχει ξεκάθαρο πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο και εκλεγμένα όργανα από τη βάση της παράταξης. Αυτό θα γίνει στο συνέδριο.

Οι αποφάσεις επομένως θα παίρνονται από το νέο ενιαίο φορέα, τα κόμματα που σήμερα συναποτελούν αυτή τη συμμαχία θα κάνουν σταδιακά ένα βήμα πίσω, τα κόμματα δε διαγράφονται με μονοκονδυλιά, ούτε με διαγράμματα, με αποφάσεις και με διατάξεις δημιουργούνται ή καταργούνται. Το ΠΑΣΟΚ έχει γράψει ιστορία σ’ αυτό τον τόπο και θετική ιστορία.

Είμαστε περήφανοι γι’ αυτά, ξέρουμε τί πρέπει ν’ αφήσουμε στην άκρη από τα λάθη μας, ξέρουμε τα λάθη που κάναμε, το είπα και πριν ότι είμαστε οι μόνοι που έχουμε κάνει αυτοκριτική μέχρι σήμερα και η δυναμική αυτού του εγχειρήματος και η πορεία και η εμπιστοσύνη που θ’ αναπτύσσεται μεταξύ των στελεχών και των μελών αυτού του νέου φορέα, θα καθορίσει τις εξελίξεις και τα κόμματα θα πάρουν στην πορεία τις αποφάσεις τους.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Είστε βέβαιη ότι η επόμενη μέρα στο επίπεδο της συνεργασίας θα είναι ομαλή;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αποδείξαμε σ’ αυτή την πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη ΔΗΜΑΡ, με τις Κινήσεις Πολιτών, με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ότι μπορούμε να προχωράμε μέσα από τις διαφωνίες μας και τις διαφορές μας, να συνθέτουμε, κι αυτός είναι αν θέλετε και ο πλούτος του χώρου μας. Ότι μέσα από τις διαφωνίες μας και τις διαφορές μας προχωράμε. Αλλά καταφέρνουμε κάθε φορά να συνθέτουμε.

Φτάσαμε σε ομόφωνες αποφάσεις στο πρόσφατο συνέδριο του Ιουλίου και τότε δεν είχαμε εκλεγμένα όργανα. Τότε έπρεπε να συνεννοούμαστε μεταξύ μας, αν θέλετε σ’ επίπεδο Προέδρων, επικεφαλής που αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο. Είναι μια πολύ δύσκολη ισορροπία. Όταν λοιπόν θα έχουμε εκλεγμένα όργανα που θα παίρνουν τις αποφάσεις, θεωρώ ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να πορευθούμε. Άρα δεν πάμε σε διευθετήσεις κορυφής ούτε σε ανταλλαγή θέσεων όπου ο καθένας θα βρει κάτι να κάνει στο νέο φορέα.

Εδώ θα έχουμε εκλεγμένα όργανα. Δε μεταφέρουμε ούτε βαρόνους ούτε τιμάρια ούτε μηχανισμούς ούτε ίντριγκες στο νέο φορέα. Απαλλαγμένος από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Αυτά με διαταγές καταργούνται;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Με πολιτική βούληση καταργούνται. Κι εγώ την έχω αυτή την πολιτική βούληση κ. Κουρή.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Αν σας ρωτήσει κάποιος «γιατί να σας ψηφίσω, είμαι απογοητευμένος, ήμουν παλιά ΠΑΣΟΚ και απογοητεύτηκα, ψήφισα Νέα Δημοκρατία, ενδεχομένως ψήφισα και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί να ψηφίσω το νέο σχήμα της Κεντροαριστεράς; Ότι δε θα με απογοητεύσει πάλι κι αυτό;».

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γιατί έχουμε μάθει από τα λάθη μας πριν απ’ όλα, έχουμε κάνει αυτοκάθαρση, έχουμε κάνει αυτοκριτική, έχουμε δουλέψει για ένα προοδευτικό σχέδιο, έχουμε τα στελέχη, έχουμε τη γνώση, έχουμε την εμπειρία, έχουμε την ετοιμότητα και έχουμε και την ικανότητα ν’ αναλάβουμε ευθύνες και να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Παραπλανήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια κι έχουμε κι εμείς ευθύνη που επιτρέψαμε στον κόσμο μας να παραπλανηθεί και δεν εξηγήσαμε τις πολιτικές μας. Όμως σήμερα είμαστε πολύ πιο έμπειροι, έχουμε αλλάξει, έχουμε ανανεωθεί, έχουμε διευρυνθεί και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στην πατρίδα μας.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Αν προτείνει ξαφνικά ο κ. Τσίπρας να φέρει τώρα ένα νόμο για να ισχύσει στις επόμενες εκλογές η απλή αναλογική τί θα κάνατε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: «Όχι άλλα παιχνίδια με το εκλογικό σύστημα. Αρκετά κ. Τσίπρα», αυτό θα του έλεγα. Γιατί αυτό έκανε και την προηγούμενη φορά. Εμείς καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στη Βουλή που έλεγε, ένα αναλογικότερο σύστημα με πολύ μικρότερο μπόνους στο πρώτο κόμμα, αν αυτό έπαιρνε πάνω από 40% ή 42%, αυτά μπορούμε να τα δούμε σε μια σοβαρή συζήτηση, σπάσιμο των μεγάλων Περιφερειών και ψήφο στους ομογενείς.

Δε δέχτηκε να συζητήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, ενώ στις συναντήσεις που είχαμε κάνει στο Μαξίμου, είχε ξεκινήσει από τη λογική ότι θα φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση και ήταν θετικός σε αυτή τη συζήτηση. Ήρθε στη Βουλή, ταμπουρώθηκε πίσω από την απλή αναλογική για μικροκομματικά συμφέροντα, απ’ την άλλη μεριά ήρθε ο κ. Μητσοτάκης, ταμπουρώθηκε πίσω από το μπόνους των 50 εδρών και το αποτέλεσμα  ήταν αυτό που έχουμε σήμερα.

Εμείς είμαστε διατεθειμένοι με την πρότασή μας να καθίσουμε στο τραπέζι να κουβεντιάσουμε ένα σοβαρό λειτουργικό, αναλογικότερο σύστημα το οποίο να κρατήσει για πολλά χρόνια για να δώσει μια σταθερότητα και μια κυβερνησιμότητα στον τόπο, αλλά όχι παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Σε παιχνίδια και σκοπιμότητες εμείς συμμέτοχοι δε θα γίνουμε.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Αυτό που έχει ήδη προαναγγείλει ο Υπουργός Εσωτερικών για απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό έχει πάρα πολλά προβλήματα έτσι όπως τη φέρνει, υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις από τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, θέλει συζήτηση και επεξεργασία σοβαρή μέχρι να φτάσει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Θέλει μεγάλη επεξεργασία και μεγάλη προσοχή.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Να κλείσουμε μ’ ένα μήνυμα στον κόσμο που μας βλέπει.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το μήνυμά μου είναι στους προοδευτικούς πολίτες: Ελάτε στις 12 Νοέμβρη να ψηφίσετε, να κάνουμε τη μέρα αυτή μια γιορτή της Δημοκρατίας. Ανεξάρτητα από το ποιον έχετε επιλέξει να υποστηρίξετε. Σημασία έχει η συμμετοχή. Η μεγάλη συμμετοχή δίνει δυναμική στο εγχείρημα και στέλνει μηνύματα. Στέλνει μηνύματα πολλαπλά.

Στέλνει μήνυμα πριν απ’ όλα στην κυβέρνηση, ότι υπάρχει αντίδραση σε όλα αυτά που συμβαίνουν, στη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, στο χτύπημα στους πιο αδύναμους, στη συνειδητή αυτή πολιτική επιλογή. Στέλνετε ένα μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία, ότι είστε απέναντι στην επανάκαμψη μιας συντηρητικής πολιτικής, αμετανόητης στη λιτότητα.

Και βέβαια με τη συμμετοχή σας μπορείτε να στείλετε ένα μήνυμα ελπίδας, ότι μπορεί ν’ αλλάξει πολιτική η χώρα εάν υπάρξει η βούληση των πολιτών.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Ένα σχόλιο για την επίθεση που έγινε προχθές το βράδυ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Χαίρομαι που μου την κάνετε αυτή την ερώτηση κ. Κουρή γιατί έμαθα ότι το Μαξίμου έβγαλε και non paper εναντίον μου. Θέλω να πω το εξής: Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έχει δώσει μέχρι σήμερα η Αστυνομία, γιατί εγώ δεν είμαι ειδική για να τα κρίνω όλα αυτά, πρόκειται για ένα τρομοκρατικό χτύπημα, μια επιθεση δολοφονική που ήθελε νεκρό και αν η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, ή κάνει ότι δεν το αντιλαμβάνεται για δικούς της λόγους, σημαίνει ότι πολύ απλά δεν είναι αποφασισμένη να το λύσει.

Και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και αφορά το δικαίωμα στην ασφάλεια των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας. Απαιτούμε τα Εξάρχεια στο σύνολό τους, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο η Χαριλάου Τρικούπη, τα Εξάρχεια στο σύνολό τους, απαιτούμε να δοθεί λύση να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο και να σταματήσει να είναι άβατο με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Θ’ απαντήσουν έμμεσα ότι προϋπήρχε μια τέτοια κατάσταση στα Εξάρχεια.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ποτέ δεν ήταν σ’ αυτό το επίπεδο.

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Σ’ αυτό έχετε δίκιο.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και όταν ρώτησα την προηγούμενη φορά που τραυματίστηκε φρουρός από τους πυροβολισμούς, «αφού ήταν πεζός αυτός που σας πυροβόλησε γιατί δεν τον κυνηγήσατε;» η απάντηση ήταν ότι «δεν έχουμε τέτοιες εντολές».

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε στην επόμενη εκπομπή εδώ να είστε η νέα Πρόεδρος.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.

ΤΡΙΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017


Σχολιάστε εδώ