Ο ειδικός φόρος τηλεόρασης «κλειδί» για τις άδειες

Ο ειδικός φόρος τηλεόρασης «κλειδί» για τις άδειες

  • Παραμένει η υποχρέωση των 400 εργαζομένων ανά κανάλι

Στον ειδικό φόρο θα κριθεί η μάχη της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην υποχωρήσει στο ζήτημα των τουλάχιστον 400 εργαζομένων ανά τηλεοπτικό σταθμό, όταν οι εκπρόσωποι των καναλιών ζητούσαν να μειωθούν σε 300. Έτσι, πρακτικά, μένει σε εκκρεμότητα μόνο η υπόθεση του ειδικού φόρου τηλεόρασης (20%).

Οι ιδιοκτήτες πιέζουν για την πλήρη κατάργησή του, ως αντάλλαγμα για την υπαγωγή τους στη διαδικασία της αδειοδότησης και την πληρωμή 35 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Η απόσυρση του ειδικού φόρου θα ευνοήσει τους «μεγάλους», που έχουν αυξημένα έσοδα από τη διαφήμιση, σε αντίθεση με τους «μικρούς» και όσους μπουν στην αγορά, που θα πληρώνουν ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την απόκτηση της άδειας. Η μείωση του ειδικού φόρου στο 14%, που ήταν η αρχική συζήτηση ανάμεσα σε κυβέρνηση και εκπροσώπους των σταθμών, μπορεί να φαντάζει ως συμβιβαστική λύση, αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα συμφωνήσουν όλοι οι σταθμοί.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, επίσης, είναι το μέτρο πίεσης και προς τις δύο πλευρές στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης κυβέρνησης – ιδιοκτητών. Αν δικαιώσει το Star, τον ΣΚΑΪ και την ΕΙΤΗΣΕΕ, θα δώσει νέα παράταση στο καθεστώς που έχει περιγράψει ως «έκνομη λειτουργία» της τηλεόρασης στην τελευταία απόφαση της Ολομέλειάς του (95/2017). Αν απορρίψει τις προσφυγές, το ΕΣΡ θα προχωρήσει στην αδειοδότηση και οι σταθμοί θα πληρώνουν και τον ειδικό φόρο και το τίμημα των 3,5 εκατ. ευρώ ανά έτος, για 10 χρόνια.

Ο ειδικός φόρος τηλεόρασης επανήλθε στο νομικό οπλοστάσιο της χώρας ως μνημονιακή υποχρέωση. Η ενεργοποίησή του αναβάλλονταν με διαρκείς παρατάσεις έως το 2015, οπότε και ενεργοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι σταθμοί για τεσσεράμισι χρόνια δεν πλήρωσαν τον φόρο που τους αναλογούσε, με αποτέλεσμα να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τη διετία 2015-2017.

ΠΗΓΗ: www.typologies


Σχολιάστε εδώ