Αντιδράσεις εντός και εκτός της επιτροπής για τον νέο φορέα του Κτηματολογίου

Αντιδράσεις εντός και εκτός της επιτροπής για τον νέο φορέα του Κτηματολογίου

Ενώ οι εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής σχεδόν ολοκληρώθηκαν, το μέλος της (εκ μέρους του Κτηματολογίου), Παναγιώτης Ματθαίου, χαρακτηρίζει «παράδοξη» και «καινοφανή» τη διαδικασία, αφού οι εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων και του Κτηματολογίου είχαν επικουρικό ρόλο έναντι των μελών του ΝΣΚ και του ΣτΕ.

Ο έμπειρος νομικός παραθέτει τις μειοψηφούσες παρατηρήσεις, που αφορούν την… τύχη του μετοχικού κεφαλαίου της (καταργούμενης) ανώνυμης εταιρείας, ύψους ενός δισ. ευρώ, τον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων και κυρίως το γεγονός πως οι οργανικές θέσεις του νέου φορέα δεν ανταποκρίνονται στο υφιστάμενο προσωπικό του Κτηματολογίου.

Αναφέρεται επίσης στην έλλειψη μελετών σχετικά με το μάνατζμεντ, το ανθρώπινο δυναμικό και την οικονομική βιωσιμότητα του οργανισμού, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αντιδράσεις από τους δικηγόρους του Κτηματολογίου για την αντικατάσταση των θέσεών τους με αντίστοιχες θέσεις νομικών. Θεωρούν ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η έννοιες «νομικός» και «υπάλληλος» είναι ασυμβίβαστες, πως «το δημόσιο λειτούργημα του δικηγόρου αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου», πως τα σχέδια «υπαλληλοποίησης» δικηγόρων αποτελούν… απόπειρα συνταγματικής εκτροπής και πως «δεν θα παραδώσουν εις χείρας ανόμων» το Κτηματολόγιο, το οποίο «συντάσσεται και λειτουργεί με το υστέρημα του λαού».
Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως οι μειοψηφούσες παρατηρήσεις θα υιοθετηθούν και θα επικρατήσει η σωφροσύνη…


Αλλάξτε τα όλα… αλλά όχι εμάς!

Αντιδράσεις όμως έχει προκαλέσει και σε περιφερειακό επίπεδο το νομοσχέδιο. Για παράδειγμα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς και τοπικούς φορείς «να μην καταργηθούν τα υποθηκοφυλάκεια Καλλιμασιάς, Καλαμωτής, Καρδαμύλων και Βολισσού ή έστω να μείνουν τα δύο από τα τέσσερα» και προτρέπει σε «αγωνιστική διεκδίκηση». Παράλληλα, πριν από είκοσι μήνες, το Πρωτοδικείο Χίου αποφάσισε ομόφωνα τη διατήρηση (;) των υποθηκοφυλακείων στα συγκεκριμένα χωριά. Αντίστοιχα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ζητάει «να μην καταργηθούν τα Κτηματολογικά Γραφεία Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης και Ζακύνθου και τα Υποθηκοφυλακεία των Επτανήσων», ενώ αντίστοιχες αντιδράσεις υπάρχουν για την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Σαπών στη Ροδόπη.

 


Σχολιάστε εδώ