Πέπλο σιωπής για το  τι συζήτησαν Τραμπ – Τσίπρας

Πέπλο σιωπής για το τι συζήτησαν Τραμπ – Τσίπρας

Πυκνό σκοτάδι εξακολουθεί να καλύπτει το τι πραγματικά διημείφθη και τι ενδεχομένως συμφωνήθηκε μεταξύ Ντ. Τραμπ και Αλ. Τσίπρα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου. Αν και έχει παρέλθει σχεδόν μία εβδομάδα, υπάρχει πλήρης άγνοια σχετικά με τα θέματα που τέθηκαν από κάθε πλευρά, καθότι θεωρείται απίθανο οι συζητήσεις να εξαντλήθηκαν σε φιλοφρονήσεις και στην παραγγελία για την αναβάθμιση των F-16.

  

Άλλωστε, όπως έγινε σαφές, η «δουλειά» είχε κλείσει πριν καν φτάσει στην Ουάσινγκτον ο έλληνας πρωθυπουργός. Στις επίσημες δηλώσεις του αλλά και στις απαντήσεις προς τους δημοσιογράφους ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε συστηματικά να αναφερθεί στο ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων με τον αμερικανό Πρόεδρο. Αλλά και ανεπίσημα το Μέγαρο Μαξίμου αντί να φωτίσει ορισμένες πτυχές της επίσκεψης κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να τις συσκοτίσει. Γεγονός που προκαλεί απορίες κι ερωτηματικά και δίνει την αίσθηση ότι υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν πρέπει να ενημερωθούν τα κόμματα και ο ελληνικός λαός.
Πληροφορίες από πηγές πέραν του Ατλαντικού ανέφεραν ότι επί τάπητος τέθηκε το θέμα της Σούδας αλλά και το ενδεχόμενο δημιουργίας δεύτερης βάσης επί ελληνικού εδάφους, στο Καστέλι, όπως αποκάλυψε το «ΠΑΡΟΝ» στο φύλλο της Κυριακής 15 Οκτωβρίου.

Το πρωτοσέλιδο του «ΠΑΡΟΝ» της Κυριακής 15 Οκτωβρίου

Τα περί δεύτερης βάσης μετέδωσε ως δεδομένα το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί διακαώς κάτι τέτοιο κι ότι θέλει και η νέα βάση να έχει έδρα την Κρήτη. Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της συζήτησης σχετικά με τη βάση της Σούδας. Υποστήριξε ότι δεν υπήρξε αντικείμενο συζήτησης και ότι… απλώς έγινε μια τυπική αναφορά στην αξία και τη σημασία που έχει για τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις!
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση του πρωθυπουργικού γραφείου ότι στη Σούδα εκτός από την αμερικανική βάση βρίσκεται και η βάση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και θα… ενδιέφερε τη χώρα μας κάποια στιγμή η αναβάθμισή της!
Η ελληνική πλευρά απέφυγε να πει ευθέως αν στη συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ ο κ. Τσίπρας έθεσε τα εθνικά θέματα (ελληνοτουρκικά, Κύπρος, Σκόπια κ.ά.).
Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε ο πρωθυπουργός δεν έφερε τη συζήτηση στα θέματα αυτά, κάτι παράδοξο, αν όχι εθνικά επιζήμιο, είτε οι απαντήσεις που έλαβε δεν ήταν ενθαρρυντικές και προς όφελος της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι στη συνάντηση με τον αμερικανό αντιπρόεδρο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, του έδωσε μάλιστα έναν φάκελο με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Και πάλι όμως δεν έγινε γνωστό ποια ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά εντός του 2017 που παίρνει στα χέρια του έναν τέτοιο φάκελο, αλλά από την πρώτη φορά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στη στάση της Τουρκίας.
Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχαν καμιά δυσκολία να δώσουν λεπτομέρειες για την «καλή χημεία» που υπήρξε στη συνά­ντηση των δύο ανδρών.
Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι ο Ντ. Τραμπ ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει τον Αλ. Τσίπρα αν τον «πολεμάνε» τα Μέσα Ενημέρωσης («με αμείωτη ένταση», απάντησε εκείνος) κι ότι ο ίδιος προτιμά να επικοινωνεί μέσω Twitter, Instagram και Facebook!


Σχολιάστε εδώ