Μέσα στο 2018 θα κλείσει <br>το θέμα του Πύργου!

Μέσα στο 2018 θα κλείσει
το θέμα του Πύργου!

Κατηγορηματική διαβεβαίωση του δημάρχου Πειραιά

– Ένα πρόβλημα 40 χρόνων βρίσκει επιτέλους τη λύση του

Tο θέμα του Πύργου του Πειραιά για τον δήμο, μέσα στο 2018 θα έχει κλείσει!
Την κατηγορηματικά αυτή διαβεβαίωση έδωσε μιλώντας στο Κανάλι 1, την περασμένη Κυριακή, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, υπογραμμίζοντας ότι έχει επίγνωση όσων λέει.
Το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση του κτιρίου, που επί 40 χρόνια λειτουργεί σαν… σκιάχτρο στο κέντρο της πόλης. «Ήδη», είπε, «υπάρχουν προσφορές, μας έχουν ζητήσει στοιχεία πολλοί επενδυτές και πολλές προτάσεις έχουν ωριμάσει. Το ενδιαφέρον είναι δεδομένο και στον διαγωνισμό θα υπάρξει συμμετοχή και θα ολοκληρωθεί με πολύ συμφέροντες όρους για τον δήμο». «Μέχρι το τέλος του 2018, θα έχει μπει ο ανάδοχος και θα έχει δρομολογηθεί εκ του ασφαλούς η αξιοποίηση ενός κτιρίου, που μέχρι σήμερα κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα γίνει», δήλωσε ο Δήμαρχος. Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα μειωθούν κατά 3% και πλέον τα δημοτικά τέλη στον Πειραιά για το 2018, ενώ συζητείται να μηδενισθούν τα τέλη στα καταστήματα της περιοχής που έχει αποκλειστεί για να γίνουν τα έργα του Μετρό στα Μανιάτικα.
Εξ άλλου ξεκίνησαν τα έργα για την ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, από τον σταθμό του ΟΣΕ, που θα ανακαινισθεί και κατά μήκος των γραμμών μέχρι τη Λεύκα, ενώ το 2018 θα ολοκληρωθεί και η ανάπλαση του Μικρολίμανου. Πύργος, Μικρολίμανο και Δραπετσώνα θα είναι τα έργα αιχμής που θα σηματοδοτήσουν τη δομική αλλαγή του Πειραιά το 2018, τόνισε με σημασία ο Γ. Μώραλης.
Όσον αφορά τα δικαστήρια, επισήμανε ότι μέσα στον μήνα το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κάνει αποδεκτή την πρόταση του δήμου για παραχώρηση του κτιρίου της πρώην Ραλλείου για 49 χρόνια προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα και να γίνει εκεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά.
Για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι έχουν δεσμευθεί 80 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, δράσεις και έργα που θα κάνει ο δήμος, αφού αυτός θα είναι ο αποκλειστικός φορέας υλοποίησης. Όπως διευκρίνισε, το κεφάλαιο των ΟΧΕ θα αξιοποιηθεί στον υπερθετικό βαθμό και όσο περισσέψει θα μείνει «προίκα» για την επόμενη Δημοτική Αρχή, που πιστεύει ότι θα είναι συνέχεια της σημερινής.

Το ποσοστό του ΟΛΠ
Ο Γ. Μώραλης επιβεβαίωσε αυτό που είχαμε αναφέρει προ μηνός σχετικά με το μπέρδεμα που υπάρχει σε ό,τι αφορά τον πόρο που προβλέπεται να παίρνουν αναλογικά οι Δήμοι Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας – Περάματος και Σαλαμίνας κάθε χρόνο από τον ΟΛΠ. Στη σύμβαση παραχώρησης υπάρχει ρητή διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι τέσσερις δήμοι θα παίρνουν το 3,5% επί του τζίρου που θα κάνει ο ΟΛΠ κάθε χρόνο. Φέτος, λοιπόν, επειδή η κίνηση στο λιμάνι ανέβηκε κατακόρυφα, το ποσό αυτό θα είναι αυξημένο. Από το 3,5% η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος ζήτησε το 0,25% για τα έξοδά της και το 3,25% του τζίρου θα το μοιρασθούν οι τέσσερις δήμοι αναλογικά, αλλά μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ποσοστό θα πάρει ο κάθε Δήμος.


Διαφοροποιείται ο Γ. Γαβρίλης

Μεγάλο ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ του Πειραιά προκάλεσε η διαφοροποίηση του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη, ο οποίος, εξελέγη με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου και ήταν από τα πιο μαχητικά και αξιόλογα στελέχη του κόμματος στην πόλη. Από καιρό είχε εκφράσει τις διαφωνίες του με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Την περασμένη εβδομάδα έβγαλε μια ανακοίνωση, με την οποία την καταγγέλλει την κυβέρνηση για υποταγή στους δήθεν επενδυτές , ενώ, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης, παρανομεί, αδιαφορεί για τους πολίτες και το περιβάλλον και μόλις διατυπωθεί κάποια αντίθετη άποψη διαστρεβλώνεται, δαιμονοποιείται, προσωποποιείται και πυροδοτεί διαδικασίες πολιτικής στοχοποίησης του φυσικού προσώπου, που καταλήγουν να συνοδεύονται από το αίτημα της παραίτησής του!
«Πώς είναι δυνατόν», συνεχίζει ο κ. Γαβρίλης, «λίγο μετά την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό, να ξεχνιούνται και να ξορκίζονται οι έννοιες ‘‘περιβάλλον’’, ‘‘σεβασμός στους κατοίκους’’, ‘‘δημόσιος έλεγχος’’, κανόνες που αφορούν ιδιώτες και επενδυτές, τη στιγμή που η Αττική βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης αναφορικά με την ποιότητα ζωής που προσφέρει στους κατοίκους της και το περιβάλλον;».
«Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά», καταλήγει ο κ. Γαβρίλης, μετράει ήδη τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Η ‘‘Πολιτιστική Ακτή’’ έχει ναυαγήσει εν μέσω της πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco, όπως και η ίδρυση Μουσείου της πόλης σε κτίρια του ΟΛΠ (σ.σ.: Κατά παράβαση των συμφωνιών πώλησης). Η ‘‘Παγόδα’’ δεν επισκευάζεται, αν και η νομοθεσία προβλέπει σαφώς ότι είναι υποχρέωση του νέου ιδιοκτήτη».


Κάποιος να τον… μαζέψει

Μιλάμε για τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε ότι οι μαθητές στα λύκεια ετοιμάζονται για καταλήψεις για να διεκδικήσουν επίλυση των προβλημάτων τους έστειλε εγκύκλιο στους διευθυντές των σχολείων (21675/27-9-2017) με την οποία τους καλεί να εφαρμόσουν τις προβλεπόμενες σύμφωνα με τη νομοθεσία διαδικασίες, τη στιγμή που γνωρίζει ότι οι διαδικασίες αυτές (μεταγωγές 15χρονων μαθητών στα δικαστήρια κ.λπ.) είναι θέμα παρέμβασης των εισαγγελικών λειτουργών. Ο προϊστάμενος δηλαδή καλεί τους διευθυντές να στέλνουν τους μαθητές που προβαίνουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα δικαστήρια! Άραγε, τον σημερινό πρωθυπουργό, όταν ήταν πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς κι είχε κάνει καταλήψεις, έπρεπε να τον σύρουν στις δικαστικές αίθουσες; Και αν τον έστελναν, τι θα έλεγε ο σημερινός διευθυντής;
Η ΕΛΜΕ Πειραιά με οργίλη ανακοίνωσή της τον καταγγέλλει και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά ξέρει ότι υπηρετεί μια αντεκπαιδευτική πολιτική, που κόβει τμήματα στα ΕΠΑΛ, κόβει ξενόγλωσσα τμήματα, πιέζει για τάξεις των 27 μαθητών, εισηγείται το νέο λύκειο-«λαιμητόμο» για τους μαθητές, κ.λπ., και προσπαθεί να προλάβει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις με τη γνωστή μέθοδο: ‘‘Εκφοβισμός του μαθηματικού κινήματος, αυταρχισμός και καταστολή!’’». Πιστεύουμε ότι τον λόγο πλέον έχει ο υπουργός Παιδείας.


Σχολιάστε εδώ