Χαράς την επιτυχία…

Χαράς την επιτυχία…

Το πιο εύκολο πράγμα για την οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι να φτιάξει έναν προϋπολογισμό με πλεόνασμα σε ποσοστό που δεν βγάζει μάτια αλλά, αντίθετα, κινείται μέσα στα όρια του νόμου των… πιθανοτήτων. Κάτι που προσφέρει και στους βουλευτές της τα επιχειρήματα για να περάσουν στους δικούς τους το παραμύθι ότι πάμε καλά, έρχεται η ανάπτυξη, τέλος η… δίαιτα.

Σε αυτήν τη συνταγή κινείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 που κατέθεσε η κυβέρνηση. Τα όργανά της βγήκαν να πανηγυρίσουν ότι το 2018 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 2,4%. Μόνο εντολή να αρχίσουν οι χοροί δεν δόθηκε…
Μακάρι να ήταν αλήθεια, να ικανοποιηθεί και ο Στουρνάρας ότι βγαίνει επιτέλους και η Ελλάδα από το πρόγραμμα-τιμωρία, όπως οι άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που μπήκαν πριν από εμάς «και εξήλθαν επιτυχώς και τώρα αναπτύσσονται με ταχύτητα, έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα από εμάς τις αιτίες της κρίσης», όπως λέει στη συνέντευξή του στην «Καθη­μερινή».

Όπως επισημαίνουν όμως έγκυροι οικονομολόγοι, η εικόνα που φιλοτέχνησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι στηριγμένη σε περικοπές και νέα φορομπηχτικά μέτρα, τα οποία θα κοστίσουν στον ελληνικό λαό 7,5 δισ. ευρώ, που θα αρχίσει να τα πληρώνει από το 2018, είτε με κατάργηση των φορολογικών εκπτώσεων που είχαν συγκεκριμένες τάξεις είτε με επιβολή νέων φόρων.

Όπως είναι η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% για ιατρικές δαπάνες και της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, η μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης, η προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.
Μακάρι να ήταν αληθινό το όνειρο που παρουσίασε ο υπουρ­γός Οικονομικών, γιατί τότε επιτέλους θα ξεκινούσε η α­ντίστροφη μέτρηση για το τέλος του Γολγοθά που ανεβαίνουμε οκτώ χρόνια τώρα. Ούτε εσύ όμως, κύριε Τσακαλώτο, δεν πιστεύεις το προσχέδιο που παρουσίασες, γιατί πριν από τρεις βδομάδες δήλωσες, στην off the record ενημέρωση σε 20 πολιτικούς και οικονομικούς συντάκτες, ότι το 2018 είναι πολύ πιθανό να χρειασθούν νέα μέτρα. Και δεν μπορεί να το είπες τυχαία, Ευκλείδη, έτσι, για πλάκα…


Σχολιάστε εδώ