Αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων και εξόντωση  εγκλωβισμένων της Καρπασίας επιχειρεί η Τουρκία

Αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων και εξόντωση εγκλωβισμένων της Καρπασίας επιχειρεί η Τουρκία

Σκληρή απάντηση της Λευκωσίας, με καταγγελία του καθεστώτος Ερντογάν στον ΟΗΕ

Σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση των προκλήσεων στην Κύπρο προχώρησε το ψευδοκράτος με τις ευλογίες της Τουρκίας, καθώς επιχειρεί πλέον την αλλοίωση ουσιαστικών δεδομένων του Κυπριακού, στρεφόμενο και ενα­ντίον των εγκλωβισμένων της Καρπασίας.
Η Λευκωσία πάντως σηκώνει το γάντι και καταγγέλλει επισήμως στον ΟΗΕ σχέδιο αφομοίωσης των Τουρκοκυπρίων και των Κατεχομένων και αφήνει αιχμές εναντίον της Τουρκίας για την εκτροπή και τον περιορισμό της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αφορμή το «κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν», όπως αναφέρει, σε αντιδιαστολή με το «τρομοκρατική οργάνωση» που χρησιμοποιεί το καθεστώς Ερντογάν.

Ανατρέποντας πάγια πρακτική σαράντα ετών, που καθιερώθηκε με τη Συμφωνία Βιέννη ΙΙΙ, η τουρκική πλευρά αποφάσισε ουσιαστικά να κάνει ένα βήμα για την πλήρη αφομοίωση των Κατεχομένων, διακόπτοντας την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες.
Οι εγκλωβισμένοι, με την προσωπική θυσία τους και παραμονή τους στους θύλακες της Καρπασίας, έχουν αποτρέψει την πλήρη ενσωμάτωση των περιοχών αυτών στο ψευδοκράτος και τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους με την υφαρπαγή και αυτών των περιοχών.
Οι «αρχές» του ψευδοκράτους ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες την πρόθεσή τους να επιβάλουν δασμούς στα προϊόντα πρώτης ανάγκης που μεταφέρονται κατά περιόδους μέσω της UNFICYP από τις ελεύθερες περιοχές στους εγκλωβισμένους, κάτι που φυσικά δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό, καθώς θα σήμαινε αναγνώριση κρατικής οντότητας στα Κατεχόμενα, που έχει μάλιστα την αρμοδιότητα επιβολής δασμών.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά εφάρμοσε τελικά την απόφαση αυτή την περασμένη Τετάρτη, προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, τις εντονότατες αντιδράσεις της Λευκωσίας.
Το πιο ενδιαφέρον είναι βεβαίως ότι ο Μ. Ακιντζί επιχείρησε να διαφοροποιηθεί από την πρόκληση αυτή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον χρόνο εφαρμογής της, λέγοντας ότι είχε επισημάνει στην «κυβέρνηση» ότι δεν είναι επί του παρόντος αυτή η προτεραιότητα.
Όμως, για να μη δημιουργού­νται ψευδαισθήσεις, ο κ. Ακιντζί, που αισθάνεται ότι περιθωριοποιείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του, που ελέγχουν την «κυβέρνηση», συμφώνησε απολύτως με τους εκφραστές της σκληρής γραμμής, οι οποίοι τονίζουν επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει λόγος πια να υπάρχουν εγκλωβισμένοι, με το επιχείρημα ότι έχουν ανοίξει τα οδοφράγματα και συνεπώς μπορούν όποτε θέλουν να περνούν στις ελεύθερες περιοχές.

Βεβαίως αυτές οι αναφορές γίνονται εκ του πονηρού, καθώς πρακτικά επιχειρείται η εκδίωξη των εγκλωβισμένων από τα σπίτια τους, ώστε και αυτοί οι θύλακες, που είναι κρίσιμοι για το κεφάλαιο του εδαφικού, να αφομοιωθούν από την τουρκική πλευρά.
Εξάλλου η Άγκυρα είναι αυτή που επιμένει από την εποχή ακόμη του Σχεδίου Ανάν ότι η Καρπασία αποτελεί στρατηγικής σημασίας έδαφος για την ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας.
Στα Κατεχόμενα, που πλέον τον πρώτο ρόλο έχει πάρει η «κυβέρνηση», έχοντας την πλήρη στήριξη της Άγκυρας, οι απειλές εναντίον της Κύπρου είναι καθημερινές και υπονομεύουν και τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης που είχαν απομείνει μετά το Κραν Μοντανά.

Ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Τ. Ερτουγρούλογλου σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον εκτόξευσε και πάλι απειλές λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι «εάν χρειασθεί, θα πυροβολήσουν εναντίον των πλοίων που πραγματοποιούν έρευνες» για λογαριασμό της Κύπρου και δήλωσε ότι πλέον δεν υπάρχει στο τραπέζι η λύση της ομοσπονδίας και το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι η συνομοσπονδία δύο κρατών. Διαφορετικά, όπως είπε, η άλλη εναλλακτική είναι η μετατροπή του ψευδοκράτους σε ένα είδος Μονακό ή Γιβραλτάρ, σχεδόν προτεκτοράτο, την άμυνα και τη διεθνή εκπροσώπηση του οποίου θα αναλάβει η Τουρκία.

Σε αυτό το κλίμα η αντίδραση της Λευκωσίας ήταν πολύ έντονη και με επιστολή όχι μόνο στην ΕΕ και σε διεθνείς οργανισμούς αλλά και στον ΓΓ του ΟΗΕ κατήγγειλε σχέδιο αφομοίωσης των Κατεχομένων, μιλώντας συγχρόνως με σκληρή γλώσσα για την αντιδημοκρατική στροφή του καθεστώτος Ερντογάν, κάτι που μέχρι στιγμής καμιά χώρα δεν έχει τολμήσει να θίξει στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Τη βαθιά ανησυχία της για τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, καθώς και για το ότι η ταυτότητα και το μέλλον των Τουρκοκυπρίων φαίνεται να κινδυνεύει σοβαρά από τις πολιτικές αφομοίωσης που εφαρμόζει η Τουρκία, εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία σε επιστολή που απέστειλε, την Τρίτη, στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ο μόνιμος α­ντιπρόσωπος στον διεθνή οργανισμό Κορνήλιος Κορνηλίου, που δημοσιεύεται ως επίσημο έγγραφο του ΣΑ του ΟΗΕ (S/2017/831).
Σε ασυνήθιστους τόνους, η επιστολή πατάει στον «κάλο» το καθεστώς Ερντογάν, καθώς όχι μόνο αναφέρεται στο πρόβλημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αλλά έχει αναφορά και στον Φ. Γκιουλέν.
Η Λευκωσία εκφράζει ανησυχία για τη «διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και για τον άμεσο αντίκτυπο αυτής της ανώμαλης κατάστασης στις κατεχόμενες από τον Τουρκικό Στρατό περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ επισημαίνει τη «διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία και την υιοθέτηση αυταρχικών πολιτικών».
Η Κύπρος εκφράζει ανησυχία, επισημαίνοντας ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει «σημαντικό αριθμό Κυπρίων οι οποίοι ζουν υπό τον πλήρη πολιτικό, στρατιωτικό, διοικητικό και οικονομικό έλεγχο της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού».
Σε μια ευθεία βολή, μάλιστα, που αμφισβητεί τους ισχυρισμούς περί τρομοκρατικής οργάνωσης Φ. Γκιουλέν, η κυπριακή επιστολή καταγγέλλει ότι «κύμα διώξεων για σχέσεις με την ‘‘τρομοκρατική οργάνωση’’, ήτοι το κίνημα Φ. Γκιουλέν, εμπίπτουν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και μεθοδικής προσπάθειας της τουρκικής κυβέρνησης να ευθυγραμμίσει την πολιτική, οικονομική και κοινωνική της ατζέντα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με τις αντίστοιχες πολιτικές που εφαρμόζει στην Τουρκία»…
Η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλει στον ΟΗΕ σχέδιο αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα των Κατεχομένων με τη μαζική παραχώρηση υπηκοοτήτων και του εποικισμού και με μια σειρά μέτρα που αποσκοπούν στην ενσωμάτωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Τουρκία και την τουρκοποίηση των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου με τρόπο που υπάρχουν «σοβαρές συνέπειες και για τις περιοχές της Δημοκρατίας, οι οποίες βρίσκο­νται υπό τον έλεγχο της κυπριακής κυβέρνησης».
Η Λευκωσία επισημαίνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ταυτότητα και το μέλλον των Τουρκοκυπρίων από τις πολιτικές αφομοίωσης που εφαρμόζει η Τουρκία και προειδοποιεί ότι επηρεάζεται άμεσα και το Κυπριακό, καθώς «το μέλλον των Τουρκοκυπρίων, της μίας από τις δύο κοινότητες του νησιού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον όλων των Κυπρίων και ολόκληρης της Κύπρου».
Η αντίδραση της Τουρκίας ήρθε με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η οποία ήταν μάλλον αμήχανη, καθώς δηλώνεται ότι η επιστολή της Λευκωσίας «δεν έχει καμιά αξία σε ό,τι αφορά την Τουρκία, που δεν αναγνωρίζει αυτήν την αποκαλουμένη διοίκηση και σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην επιστολή η απάντηση θα δοθεί από τις ‘‘Αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’, που είναι οι πραγματικοί και μοναδικοί συνομιλητές της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

Κωνσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ