Στα χαρακώματα  ξανά η Εκκλησία

Στα χαρακώματα ξανά η Εκκλησία

Τι σημαίνει η σιωπή του Τσίπρα, οι σχέσεις του οποίου με τον Αρχιεπίσκοπο είναι πολύ θερμές; 

-Για τον χωρισμό από το κράτος που προωθείται μέσω
της αναθεώρησης του Συντάγματος, με την απάντηση να είναι
ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από
τον λαό της, γιατί αυτό επιδιώκεται»
-Και για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου, «που τορπιλίζει τον θεσμό
της οικογένειας και καταστρέφει τον άνθρωπο», όπως τονίζει η Ιεραρχία

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητάει το Άγιο Όρος

Μ εγάλη φωτιά άναψε στην Εκκλησία –του Αγίου Όρους συμπεριλαμβανομένου– η πρόθεση της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του Συντάγματος, που είναι στην ατζέντα της και θα ξεκινήσει σύντομα, να προχωρήσει στον χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, όπως και η ρύθμιση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου που έχει καταθέσει στη Βουλή.
Και από τις πολύ έντονες, και μάλιστα σε τελεσιγραφικό ύφος, αντιδράσεις διαφαίνεται ότι ανοίγει μια ακραία σύγκρουση της Εκκλησίας όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά με όλο τον πολιτικό κόσμο –εξαιρουμένου μόνο του ΚΚΕ, που τάχθηκε κατά της αλλαγής φύλου–, μια και όλα τα άλλα κόμματα συμπλέουν με την κυβέρνηση, προφανώς για να μην κατηγορηθούν ότι δεν είναι… προοδευτικά, ότι δεν έχουν… εκσυγχρονισθεί…
Ήδη η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, που συνεδρίασε την εβδομάδα που πέρασε, χτύπησε προς το Μαξίμου πολύ δυνατά την καμπάνα για το κλίμα σύγκρουσης που δημιουργούν αυτές οι επιλογές της κυβέρνησης, από τη στιγμή που είναι δικές της πρωτοβουλίες και όλοι οι άλλοι σύρονται. Σύγκρουση η οποία μπορεί να αποφευχθεί αν η κυβέρνηση υποχωρήσει ως προς αυτά που θέλει να αλλάξει.
Μάλιστα, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θέλησε να καταστήσει σαφή τη θέση της, την οποία δεν βάζει σε διαπραγμάτευση. Και η θέση της είναι η εξής:
«Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να δεχθεί οποια­δήποτε συμβολική υποβάθμιση ή θεσμική υποτίμησή της, στο πλαίσιο είτε της αναθεωρήσεως του Συντάγματος είτε τροποποιήσεως της τυπικής, κοινής νομοθεσίας».
Και έδωσε το στίγμα για το τι θα πράξει στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στον χωρισμό – αν βέβαια έχει την έ­γκριση της Βουλής:
«Η Εκκλησία… δεν μπορεί να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από τον λαό της, γιατί αυτό επιδιώκεται. Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού, με ό,τι αυτό σημαίνει».
Θέλησε, μάλιστα, να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να μην πει κανείς ότι αρνείται τον διάλογο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η διαμόρφωση, λοιπόν, του οποιουδήποτε νέου πλαισίου σχέσεων ως εσωτερική υπόθεση κάθε κράτους-μέλους απαιτεί διάλογο, με κύριο άξονα την ιδιοπροσωπία κάθε κράτους-μέλους, και μάλιστα όπως αυτή περιγράφεται από την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και πραγματικότητα, και δεν προκαθορίζεται από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Ταυτόχρονα, όμως, έθεσε και την κόκκινη γραμμή: «Η αφαίρεση των στοιχείων θρησκευτικής ταυτότητας του Έθνους από το κείμενο του Συντάγματος θα αποτελούσε προσπάθεια εισαγωγής μιας νέας ‘‘εθνολογίας’’, καθώς αποκόπτει το Έθνος από ένα ουσιώδες περιεχόμενο του πυρήνα της ιστορικότητάς του, της ενεργού παράδοσής του και της παρούσης συλλογικής καθημερινότητάς του».

Τορπιλίζεται ο θεσμός της οικογένειας
Τη φωτιά που έχει ανάψει ήρθε να φουντώσει, σαν βενζίνη, το νομοσχέδιο για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου, που υποστηρίζεται, μάλιστα, με τέτοια επιμονή από την κυβερνητική πλειοψηφία, λες και αυτό είναι το μόνο άλυτο θέμα για να βγει η χώρα από τα Μνημόνια και κατά τα άλλα βρέχει χρήμα και δουλειά… Και η έκπληξη είναι ότι και όλα τα άλλα κόμματα –εκτός του ΚΚΕ– έτρεξαν να συναινέσουν, την ώρα που δεν τα βρίσκουν για μια ενιαία εθνική γραμμή απέναντι στους δανειστές, ώστε να τους πουν όλοι μαζί: «Ως εδώ! Δεν είμαστε αποικία σας και τέρμα οι επιτροπείες. Κι αν δεν σας αρέσει, μαζέψτε τα και φύγετε.
Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς εσάς, όπως ζούσαμε πριν μπούμε στο ευρώ σας». Αντ’ αυτού, έσπευσαν να… ψηφίσουν διά βοής, γράφοντας την κοινωνία στα παλιά τους τα παπούτσια…
Απέναντι στη θέση της Εκκλησίας κανείς, ακόμη και εκείνοι που είναι υπέρ της αλλαγής φύλου, δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και πολύ περισσότερο να την απορρίψει. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας παραθέτει τις ενστάσεις της για το σχετικό νομοσχέδιο και καταλήγει επισημαίνοντας:
«Σε εποχή που η ανάγκη ταυτότητας και συνοχής αποτελεί ανάγκη εθνικής και πνευματικής επιβίωσης, η νομική κατοχύρωση της ρευστότητας της προσωπικής ταυτότητας είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Η Εκκλησία περιβάλλει με αγάπη και κατανόηση αδιακρίτως όλους τους ανθρώπους, αλλά προσβλέποντας πάντοτε στη σωτηρία τους οφείλει να καταδείξει την αστοχία κρισίμων επιλογών τους». «Κάνει μια ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, το έθνος μας και τον λαό, και αντί να ενισχύει την ένταση, τον διχασμό και τον παραλογισμό να συμβάλει στην πνευματική ανόρθωση των πολιτών μας».

Οι ενστάσεις της Εκκλησίας
Οι βασικές θέσεις της Ιεραρχίας απέναντι στο νομοσχέδιο είναι:
Α) Το φύλο στον άνθρωπο αποτελεί ιερή παρακαταθήκη και υπηρετεί, στη βάση της ψυχοσωματικής συμπληρωματικότητας, το μυστήριο της ζωής και της αγάπης. Υπό την έννοια αυτή, δεν είναι επιλέξιμο, αλλά ως δώρο αποτελεί θείο χάρισμα στον άνθρωπο, που πρέπει αυτός να το αξιοποιήσει για τον αγιασμό του.
Β) Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και κυρίως καταστρέφει τον άνθρωπο. Α­ντί να λιγοστεύει τη σύγχυση και τις ψυχικές διαταραχές, θα τις αυξήσει και θα δώσει διαστάσεις επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου. Ιδίως όταν επεκτείνει τις δυνατότητές του και μεταξύ των μαθητών, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και στα σχολεία.
Γ) Πίσω από όλες αυτές τις προσπάθειες δεν διακρίνει το ενδιαφέρον για τον ταλαιπωρημένο και αδικημένο συνάνθρωπο, αλλά την ύπαρξη ισχυρών ομάδων, με αποτέλεσμα τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την πνευματική νέκρωση του ανθρώπου.

Η σιωπή του Τσίπρα
Παρά τη φωτιά που έχει ανάψει και τις έντονες αντιπαραθέσεις στα κανάλια, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να υπερθεματίζουν για τη ρύθμιση της αλλαγής ταυτότητας φύλου αλλά και να ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο λύνει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, ο πρω-
θυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέχρι στιγμής δεν έχει πει –τουλάχιστον δημόσια– ούτε μία λέξη, είτε υπέρ είτε κατά, ούτε έχει αποκαλύψει τις προ θέσεις του στο θέμα του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Προβληματίζει η σιωπή του πρωθυπουργού στα δύο αυτά θέματα, και κυρίως στο θέμα της αλλαγής φύλου, που έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία, με πολλούς να ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη νεολαία, και κυρίως στις μικρές ηλικίες, αυτή η… καινοτομία.
Είναι, πάντως, δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος έχουν πάρα πολύ καλές σχέσεις και μόνιμα ανοιχτή γραμμή. Συχνά δε συναντιού­νται μακριά από τα φώτα και σε ώρες πέρα από τις… εργάσιμες.
Γι’ αυτό και η σιωπή του πρωθυπουργού δεν είναι καθόλου τυχαία…
Και αυτό θα φανεί τόσο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, που ξεκινάει αύριο, όσο και στις προκαταρτικές συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Να σημειώσουμε ότι, με μεγάλη καθυστέρηση, την Παρασκευή το Μαξίμου σχολίασε τις σκληρές τοποθετήσεις της Ιεραρχίας, όχι επωνύμως αλλά μέσω ανώνυμων κυβερνητικών πηγών, σε χαμηλούς μάλιστα τόνους.
«Η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού», δήλωσαν οι κυβερνητικές πηγές.
Το γεγονός ότι απέφυγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Εκκλησίας επιβεβαιώνει ότι έχει επιλέξει τη σιωπή γιατί δεν θέλει να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση και να χαλάσει τις θερμές σχέσεις που έχει με τον Αρχιεπίσκοπο.

Μακριά από ιδεοληψίες…
Να θυμίσουμε ότι μετά την τελετή του καθιερωμένου αγιασμού για τη νέα βουλευτική περίοδο, που την έκανε ο κ. Ιερώνυμος, επικεφαλής της Ιεράς Συνόδου, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το νομοσχέδιο και η απάντησή του ήταν: «Παιχνιδίσματα και εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας»! Στην ολιγόλεπτη δε συζήτηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος με τον Πρόεδρο της Βουλής, είπε:
«Όλοι μας πρέπει να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά, και η Βουλή και η Εκκλησία και οι πολιτικοί.
Πρέπει να μείνουμε μακριά από προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, να μη μας ενδιαφέρουν οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας αλλά οι σχέσεις Εκκλησίας και Έθνους.
Αυτό το έχει ξεχάσει η Πολιτεία. Χρειάζεται ειλικρίνεια, αμεσότητα και εμπιστοσύνη.
Πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη ψηλά, να μην ασχολούμαστε με γκρίνιες».
Τα περί ιδεοληψιών και προκαταλήψεων είχαν συγκεκριμένους παραλήπτες, και ο νοών νοείτω…


Άγιο Όρος: Άνομον νομοσχέδιον

Θέση εναντίον της αλλαγής της ταυτότητας φύλου παίρνει και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας, καθώς και σε όλους τους βουλευτές. Γράφει τα εξής:
«Αναφορικώς με το προς ψήφισιν νομοσχέδιον διερωτώμεθα πλέον τι μας επιφυλάσσεται εις το μέλλον! Μετά την θέσπισιν υπό της Κυβερνήσεως του ‘‘συμφώνου συμβίωσης ομοφύλων’’ και την καθιέρωσιν εις τα σχολεία της πατρίδος μας της θεματικής εβδομάδος ‘‘έμφυλες ταυτότητες’’, οδηγείται πλέον η χώρα εις την ψήφισιν νόμου με τον οποίον θα μπορή κάποιος να προβαίνη εις την αλλαγήν του ‘‘καταχωρισμένου φύλου’’ του με μια απλή αίτησι και μάλιστα από την ηλικίαν των 15 ετών! Είναι δυνατόν διά νόμου να καταστρατηγήται απροκαλύπτως εις την Ορθόδοξον Πατρίδα μας ο νόμος του Θεού: ‘‘και εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπον, κατ’ εικόνα Θεού εποίησεν αυτόν, άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς’’. Διερωτώμεθα ποιος Ορθόδοξος Βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων θα ψηφίση τοιούτον άνομον νομοσχέδιον».
«Εν κατακλείδι, υπενθυμίζομεν εις πάντας τους σοφούς λόγους του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου: ‘‘Σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια ο καθένας μας πρέπει να κάνει ό,τι γίνεται ανθρωπίνως και ό,τι δεν γίνεται ανθρωπίνως να το αφήνει στο Θεό. Έτσι θα έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας ότι κάναμε εκείνο που μπορούσαμε. Αν δεν αντιδράσουμε, θα σηκωθούν οι πρόγονοί μας από τους τάφους’’».

 


Σχολιάστε εδώ