Η ισχυρή Κεντροαριστερά μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση

Του
ΔΗΜΗΤΡΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης


Επτά χρόνια μετά την υπαγωγή στα Μνημόνια και την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης, δημοκρατικής παράταξης, που θα είναι ικανή να εκφράσει όλους εκείνους που νιώθουν προοδευτικοί δημοκράτες, κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, εκσυγχρονιστές, μεταρρυθμιστές, φιλελεύθεροι υπερασπιστές των δικαιωμάτων και ελευθεριών, οικολόγοι, δημοκράτες σοσιαλιστές ακόμα και προοδευτικοί αριστεροί.
Η παράταξη που θέλουμε να οικοδομήσουμε θα αγκαλιάζει όσους αισθάνονται απογοητευμένοι, προδομένοι, ανίσχυροι να ζήσουν, να εργαστούν και να προοδεύσουν σε μια χώρα τραυματισμένη από το πελατειακό κράτος και την αναξιοκρατία. Θα αγωνίζεται για να αισθάνεται τη βεβαιότητα κάθε πολίτης ότι υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους και ότι μπορεί οποιοσδήποτε να αλλάξει τη ζωή του βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό κράτος στο πέρασμα των κυβερνήσεων, με κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί με γνώση και ταχύτητα να εξυπηρετήσει τον πολίτη. Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, απαλλαγμένο από τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία που καθημερινά αντιστέκεται στην πρόοδο της χώρας μας. Να υπερασπιστούμε τους μη προνομιούχους της εποχής μας που χτυπήθηκαν σκληρά από την κρίση και να προχωρήσουμε σε τομές που θα υπηρετήσουν την ευημερία των πολιτών και την ανάπτυξη.
Μπροστά μας έχουμε να κάνουμε πολλά, κυρίως να αφοσιωθούμε στις μεγάλες λαϊκές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Να αντιπαλέψουμε κάθε ανισότητα που βυθίζει την κοινωνία μας στην απόγνωση, διαμορφώνοντας τους όρους για να υπάρξει ξανά κοινωνική κινητικότητα, που θα καταργεί την κληρονομική ισχύ που επικρατεί στις μέρες μας. Να μιλήσουμε για τη νέα γενιά του τόπου μας, που είτε εργάζεται σκληρά σε ένα απορρυθμισμένο περιβάλλον εργασιακών σχέσεων που χαρακτηρίζεται από έντονη ανασφάλεια και πενιχρές αμφισβητούμενες αμοιβές είτε μεταναστεύει στο εξωτερικό για να εκπληρώσει τα όνειρά της. Να δώσουμε λύσεις για το δραματικό έλλειμμα θέσεων εργασίας, που έχουν αντίκτυπο στην κατανάλωση, στο ΑΕΠ αλλά και στη δημογραφική εξέλιξη της χώρας. Να μιλήσουμε για τις μεγαλύτερες ηλικίες, που κάθε άλλο παρά «περήφανα γηρατειά» τις περιμένουν ύστερα από το νέο Ασφαλιστικό. Να δώσουμε λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, με το παράδειγμα της Κύπρου, όπου οι δανειολήπτες προηγούνται στην αγορά τους πριν από τα funds, ως δεύτερη ευκαιρία προς τους τίμιους πολίτες και επιχειρηματίες. Να απαιτήσουμε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελκυστικό για νέες επενδύσεις στη χώρα. Ο μόνος δρόμος είναι η ανάπτυξη, ώστε να παραχθεί πλούτος που θα αναδιανεμηθεί στους πολίτες. Να διαμορφώσουμε τους όρους ώστε το προστατευτικό δίχτυ του κοινωνικού κράτους να το νιώθουν όλοι, να γνωρίζει, για παράδειγμα, μια νέα οικογένεια ότι υπάρχει θέση για το παιδί της στον δημόσιο βρεφονηπιακό σταθμό ή ότι το ολοήμερο σχολείο λειτουργεί κανονικά.
Αυτές είναι οι προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσει ο χώρος της Κεντροαριστεράς και η νέα δημοκρατική παράταξη. Γι’ αυτό και το όλο εγχείρημα χρειάζεται να αγκαλιαστεί από τον προοδευτικό κόσμο, να πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν στις εκλογές, ώστε αυτές να αποκτήσουν τη μαζικότητα που θα δώσει τη δύναμη στη νέα ηγεσία να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για να αποκτήσει ο νέος φορέας ξεκάθαρη ταυτότητα. Η προσπάθεια, λοιπόν, ανασυγκρότησης του χώρου θα γίνει καρποφόρα αν επικρατήσει η σύνεση και η παραδοχή ότι η χώρα μπορεί να πραγματοποιήσει τη μεγάλη φυγή προς τα μπρος, αν κυριαρχήσει στον τόπο μια υγιής δημοκρατική παράταξη.
Μια παράταξη που θα βασίζεται σε όρους αξιακούς, ιδεολογικούς, πολιτικούς και ηθικούς και θα έχει έλθει σε οριστική ρήξη με τη συντήρηση, που εκπροσωπεί την αναξιοκρατία, τους πελατειακούς μικρόκοσμους, τις συντεχνιακές νοοτροπίες, τους μηχανισμούς εξουσίας που διαιωνίζονται και περιορίζουν την προκοπή του τόπου μας.
Έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές να αποδείξουμε ότι οι ιδέες μας, αυτές της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του ευρωπαϊκού δρόμου, που αποτελούν την ιστορική παρακαταθήκη του χώρου μας, δεν ηττήθηκαν και μπορούν να υπηρετήσουν την πρόοδο
της χώρας.


Σχολιάστε εδώ