Εδώ παπάς, εκεί παπάς,
πού είναι το Ελληνικό;

ΘΑΡΡΑΛΕΑ

Του
Μάκη Κουρή

Οι… αντιστασιακοί (Φίλης, Σκουρλέτης κ.ά.) βρήκαν ως σύμμαχο το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), το οποίο μάλιστα επαινούν για τη στάση του και συμφωνούν ότι θα πρέπει να καταγραφούν τα σημεία στον αχανή χώρο του Ελληνικού στα οποία υπάρχουν σπουδαίες αρχαιότητες, οι οποίες πρέπει να προστατευθούν αλλά και η επένδυση πρέπει να γίνει. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη Βουλή, είπε: «Οι αρχαιολόγοι σήμερα δίνουν μια μάχη υπεράσπισης αυτής της χώρας και δεν μπορεί για καμία πολιτική σκοπιμότητα να μηδενίζεται το έργο τους». Οι υπερασπιστές της άμεσης… εισβολής στο Ελληνικό, που θέλουν να μπουν αμέσως οι μπουλντόζες για να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης, βρήκαν εχθρό το ΚΑΣ, για το οποίο λένε ότι με τις απαιτήσεις που θέτει για την προστασία των θαμμένων αρχαιοτήτων σαμποτάρει την επένδυση, που θα δώσει 70.000 θέσεις εργασίας (συν ΔΥΟ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ, προσθέτουμε εμείς, για όσους δεν γνωρίζουν τι θέλουν να φτιάξουν οι επενδυτές). Και το Μαξίμου φορτώνει όλη την ευθύνη για την καθυστέρηση στο ΚΑΣ, κατηγορώντας ευθέως και την αρμόδια γενική γραμματέα Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων.

Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι. Το ΚΑΣ μόνο γνωμοδοτεί και από κει και πέρα η κυβέρνηση αποφασίζει αν θα σεβαστεί τις απόψεις του ή θα τις γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της και θα ανάψει το πράσινο φως στις μπουλντόζες και στους γερανούς.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν υπάρχει επένδυση ή δημόσιο έργο που να έχει ματαιωθεί εξαιτίας του ΚΑΣ. Απόδειξη, το Μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου οι εκσκαφές και όλα τα έργα έγιναν με την καθημερινή εποπτεία αρχαιολόγου και πολύ σημαντικές αρχαιότητες σώθηκαν και στολίζουν τα δύο Μετρό. Το ίδιο έγινε και με το Πολιτιστικό Ίδρυμα που κατασκεύασε στην παραλία του Φλοίσβου το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, όπου ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο νεκροταφείο, το οποίο διατηρήθηκε ακέραιο και το έργο –πραγματικό στολίδι– έγινε. Η ίδια συνταγή τηρήθηκε και για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού.

Αν δεν τηρείται αυτή η διαδικασία, θα μπορεί να προσφεύγει ο κάθε ενδιαφερόμενος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η κατασκευή του έργου να παγώνει για χρόνια. Προς το συμφέρον του ίδιου του επενδυτή είναι η γνωμοδότηση του ΚΑΣ.

Ειλικρινά, είναι απορίας άξιο για ποιον λόγο ο πρωθυπουργός το έκανε μέγα θέμα όσον αφορά την πορεία της επένδυσης του Ελληνικού. Μια ερμηνεία είναι ότι πρόκειται για κίνηση αποπροσανατολισμού από άλλα, καυτά θέματα, όπως οι τράπεζες, τα «κόκκινα» δάνεια, η αξιολόγηση, η εισπρακτική θύελλα πληρωμής φόρων, οι μεγάλες περικοπές στις συντάξεις κ.λπ. Όποιος όμως κι αν είναι ο λόγος που μεγιστοποιήθηκε το θέμα της καθυστέρησης της απόφασης – γνωμοδότησης του ΚΑΣ, το ερώτημα είναι τι θέλει ο Αλέξης Τσίπρας. Θέλει να προχωρήσει εδώ και τώρα η υλοποίηση της επένδυσης ή όχι; Γιατί, όπως λέει η σοφή παροιμία, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει…

ΥΓ.: Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κυρία Τούλα Μαρκέτου, αναφερόμενη σε συνέντευξή της στις αρμοδιότητες του ΚΑΣ, υπογραμμίζει τα εξής:

• «Η κήρυξη ενός αρχαιολογικού χώρου δεν είναι κάτι που πρέπει καταρχήν να φοβίζει τον κόσμο. Είναι μια διαδικασία η οποία είναι υποχρεωτική όταν βρεθούν αρχαιότητες. Και εδώ μιλάμε για μια περιοχή όπου οι αρχαιότητες είναι γνωστές από το 1927. Οι πρώτες αρχαιότητες βρέθηκαν το 1927 στον ʼγιο Κοσμά και εκεί έχει γίνει κήρυξη αρχαιολογικού χώρου. Τα υπόλοιπα βρέθηκαν αργότερα».

• «Εάν βρεθούν αρχαία, θα γίνει μια έρευνα, από την οποία ποτέ δεν έχει απαγορευτεί να γίνει το έργο, και συνήθως δεν καθυστερούν πολύ διότι η Πολιτεία έχει φροντίσει να γίνεται πιο γρήγορα».

• «Δεν είναι απαγορευτικό για την επένδυση, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την κήρυξη, είναι μια τυπική διαδικασία και υποχρεωτική βάσει της νομοθεσίας, την οποία πρέπει να τηρούμε με τον ίδιο τρόπο απέναντι σε όλους τους πολίτες».


Σχολιάστε εδώ