Δέσμια η αξιολόγηση του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία

Δέσμια η αξιολόγηση του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία

Υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιούργησαν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών κινούνται πλέον στην Αθήνα. Η ανατροπή των συσχετισμών, με τις σημαντικές απώλειες για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλιστές, σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο των ναζιστών, προκαλεί σκεπτικισμό και ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα τελευταία μάλιστα 24ωρα εκφράζονται από κυβερνητικούς παράγοντες φόβοι σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης, καθώς δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι διαδικασίες λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει στη Γερμανία με τον σχηματισμό κυβέρνησης. Να μη θελήσει δηλαδή το Βερολίνο να πάρει αποφάσεις στο μεταβατικό αυτό στάδιο, στο οποίο, σημειωτέον, θα υπάρχει προσωρινός υπουργός Οικονομικών. Πόσω μάλλον που οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης προβλέπεται να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, ενώ είναι πιθανό να φτάσουν μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αλλά και οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ως στόχο η αξιολόγηση να έχει κλείσει το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως και να ‘χει πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι, αποδυναμωμένη και στριμωγμένη, η ʼνγκ. Μέρκελ θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας. Πολύ δε περισσότερο αν στον κυβερνητικό συνασπισμό μετάσχουν οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια της κρίσης τήρησαν σκληρή στάση έναντι της χώρας μας, ενώ στο προεκλογικό τους πρόγραμμα είχαν ταχθεί κατά μιας νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του μετά τις εκλογές ο επικεφαλής του κόμματος ανέφερε ότι θα ψηφίσει θετικά για μια νέα βοήθεια, αρκεί στο πρόγραμμα να μετέχει με ουσιαστικό τρόπο το ΔΝΤ και το χρέος της Ελλάδας να έχει κριθεί βιώσιμο. Η μεγάλη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» έσπευσε να προβλέψει «δύσκολες μέρες» για την Ελλάδα και απέδωσε την πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο ενδεχόμενο συμμετοχής των Φιλελευθέρων στη νέα κυβέρνηση. Σε πιο σκληρή στάση εκτιμάται ότι θα ωθήσει την ʼνγκ. Μέρκελ και η άνοδος των ακροδεξιών.

Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών προκάλεσαν σοκ γενικότερα στην Ευρώπη. Όχι τόσο για την «ήττα» της ʼνγκ. Μέρκελ, η οποία έχασε οκτώ μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (από το 41,5% έπεσε στο 33%), ή την αποδυνάμωση των Σοσιαλιστών του Μ. Σουλτς (από 25,7% υποχώρησαν στο 20,5%), όσο για τη σημαντική άνοδο που σημείωσαν οι ναζιστές (AfD), το οποίο από 4,7% που είχε στις προηγούμενες εκλογές ανέβηκε στο 12,6%, ενώ για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα ακροδεξιό κόμμα μπαίνει στο Γερμανικό Κοινοβούλιο. Σημαντικά ενισχυμένο και το κόμμα των Φιλελευθέρων, που από 4,8% ανέβηκε στο 10,7%, με το οποίο μπαίνει στη Βουλή και θα μπει εκτός απροόπτου και στη νέα κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ