Ευτυχώς που υπάρχει το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος»

Η οποία εκμεταλλεύεται και την οικονομική κρίση, όπου οι κοινωνικές δομές και τα συστήματα πρόνοιας έχουν καταρρεύσει όχι φυσικά μόνο για τη μειονότητα αλλά για όλους τους Έλληνες.

Για το πώς λειτουργεί ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου έχετε πλήρη εικόνα και από το ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας όσον αφορά την παρουσία του σε εκδηλώσεις με σημαίες της «Τουρκικής Δημοκρατίας Δυτικής Θράκης» και τον αλυτρωτικού περιεχομένου χάρτη της «Δυτικής Θράκης».

Ο κ. Τσαβούσογλου, γνωρίζοντας καλά τις αδυναμίες της Ελληνικής Πολιτείας, έσπευσε στις αρχές Σεπτεμβρίου να εξαγγείλει το άνοιγμα του τουρκικού συστήματος υγείας και για τους «ομογενείς που ζουν σε Βουλγαρία και Ελλάδα», θέλοντας προφανώς να εκμεταλλευθεί την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στη Θράκη. Έτσι, με χαμηλό ασφάλιστρο 53 τουρκικών λιρών τον μήνα όλοι οι «ομογενείς» θα βρίσκουν ανοικτές τις πόρτες του τουρκικού συστήματος υγείας.

Εκπέμποντας την εμμονή του περίγυρου του Ερντογάν με τα… σύνορα, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «διευρύναμε ως εκεί τα σύνορα του χάρτη υγείας».

Αφού εξήρε την προσφορά της «μητέρας πατρίδας», ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι εάν η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν βγάλουν «κόμπλεξ», «θα πηγαίνει μέχρι εκεί ελικόπτερο ασθενοφόρο, ακόμη και αεροπλάνο ασθενοφόρο, για να παίρνει τον αδελφό μας, με τη βοήθεια του Αλλάχ, και να νοσηλεύεται στην Τουρκία».

Η απάντηση δόθηκε με τον πιο ισχυρό τρόπο και μάλιστα όχι από τις αρμόδιες αρχές και το κράτος.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με μια εξαιρετικής σημασίας κίνηση, αποφάσισε να διαθέσει απευθείας το ποσό των 55 εκατ. ευρώ και να παραδώσει στον λαό της Κομοτηνής, μουσουλμάνους και χριστιανούς, ένα υπερσύγχρονο, νέο νοσοκομείο.

Όπως έγινε γνωστό, είχε ζητηθεί οικονομική ενίσχυση από το «ΙΣΝ» από το τοπικό νοσοκομείο, αλλά διαπιστώθηκε από την ομάδα του ιδρύματος ότι το 1,5 εκατ. ευρώ που ήταν αναγκαίο για βασικές επισκευές δεν θα έλυνε το πρόβλημα. Και έτσι με αυτήν τη σπουδαία απόφαση το «ΙΣΝ» θα κατασκευάσει και θα παραδώσει εντός τριών χρόνων ένα υπερσύγχρονο, πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο, στο οποίο μάλλον θα είναι ευτυχής ο κ. Τσαβούσογλου να έχει πρόσβαση, εάν, ο μη γένοιτο, το χρειαστεί…

Είναι από τις φορές, και δεν είναι λίγες αυτές που αφορούν το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που η φιλοπατρία, η ευεργεσία και η φιλανθρωπία αποκτούν πραγματικό περιεχόμενο και ουσία!

***

Δυστυχώς, συμβαίνει και αυτό

Είναι από αυτά που δεν θέλεις να το πιστέψεις ότι συμβαίνουν ακόμη στη χώρα μας και στη δημόσια διοίκησή της.

Διαβάσαμε, με έκπληξη αρχικά, που γρήγορα μετατράπηκε σε οργή και απογοήτευση, την απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΞ, με την οποία εγκρίνεται το ποσό για την προμήθεια «διευθυντικού καθίσματος» για τον γ.γ. της ΔΟΣ & ΑΣ.

Σας μεταφέρουμε, για του λόγου το αληθές, το κείμενο της απόφασης της ΣΤ’ Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ (ΑΠ ΜΕ 2/085.1711/110.2366):

«Αποφασίζουμε: Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης 287,68 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ειδικός Φορέας 09-110Κ.Α.Ε. 1711, οικονομικού έτους 2017, για την πληρωμή δαπάνης για προμήθεια διευθυντικού καθίσματος για τον Γενικό Γραμματέα ΔΟΣ & ΑΣ

Με εντολή Υπουργού
Ο Διατάκτης
Ιωάννης Παπαμελετίου
Πληρεξούσιος Υπουργός Β’».

Για να μην έχετε απορίες: Ο Γεν. Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ είναι ο εξάδελφος του πρωθυπουργού κ. Γεώργιος Τσίπρας.

***

Τα ξέρει η Αθήνα;

Τι ακριβώς συμβαίνει στην Έδεσσα; Μαθαίνουμε ότι στην πόλη, την οποία μάλιστα αναφέρουν με τη σλαβική ονομασία Voden, δραστηριοποιείται μια ομάδα, η αποκαλούμενη «‘‘Μακεδονική’’ Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας-Voden», που κατά δήλωσή της «προωθεί την πολιτιστική ευαισθητοποίηση μέσω συνεδρίων, εκθέσεων και άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, δίνοντας έμφαση στην πλούσια ‘‘μακεδονική’’ κληρονομιά της περιοχής».

• Και εξηγεί μάλιστα σε ποια περιοχή αναφέρεται: «Ένα έδαφος το οποίο προσαρτήθηκε για πρώτη φορά από την Ελλάδα το 1913. Το 1922 εισήχθησαν χιλιάδες ελληνόφωνοι χριστιανοί από την Τουρκία με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ χιλιάδες αυτόχθονες ‘‘Μακεδόνες’’ εξορίστηκαν, υπό μια συνεχιζόμενη κρατική πολιτική για πολιτιστική γενοκτονία.

• Σήμερα, οι απόγονοι των εισαγόμενων ελληνοφώνων από την Τουρκία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νεοναζιστικών κομμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή. Μαζί με τους ριζοσπάστες ιεροκήρυκες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, όπως ο Επίσκοπος ʼνθιμος της Θεσσαλονίκης, ειδικεύο­νται σε τακτικές εκφοβισμού εναντίον της ‘‘μακεδονικής κοινότητας’’ της Βόρειας Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις περιοχές διατηρούν έναν πλειοψηφικό ‘‘μακεδονικό πληθυσμό’’»…

• Ας μην τους περνάμε για γραφικούς… Εξάλλου οι ομογάλακτοι του «Ουράνιου Τόξου» δεν κρύβουν ότι συνεργάζονται με το μειονοτικό κόμμα της Θράκης (ΚΙΕΦ) και πιθανότατα θα δούμε κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές, με πινελιές περί «μακεδονικής μειονότητας».

• Τα Σκόπια παίζουν ένα καλό και αποτελεσματικό, όπως φαίνεται, παιγνίδι δημοσίων σχέσεων και εξωραϊσμού της εικόνας τους στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινότητα. Και χρησιμοποιούν κάθε μέσο για αυτό. Έτσι είδαμε σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις που έχει δώσει ο κ. Δημητρόφ να συνοδεύεται και από ρεπορτάζ δημοσιογράφου της Deutsche Welle, σύμφωνα με το οποίο τα Σκόπια είναι έτοιμα να αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Μητέρα Τερέζα».

• Αυτή η «πληροφορία» έγινε αμέσως «είδηση» στην Ελλάδα και άρχισε η σεναριολογία για το ότι υποχωρούν τα Σκόπια και πως θα λυθεί το θέμα της ονομασίας. Χωρίς φυσικά να αποκλείουμε κάποια θετική κίνηση της σκοπιανής ηγεσίας, θα συμβουλεύαμε να είμαστε όλοι πιο συ­γκρατημένοι και να μιλάμε και να σχεδιάζουμε επί πραγματικών περιστατικών και δεδομένων και όχι με βάση διαρροές που δεν ξέρουμε καν την εγκυρότητά τους… Εξάλλου να θυμίσουμε ότι τα αεροδρόμια, οι ονομασίες δρόμων, τα αγάλματα, κ.ά., έμπαιναν σταδιακά από τα Σκόπια στο παιγνίδι για να φορτώνουν την ατζέντα και κατόπιν να έχουν να ξεφορτώνουν ζητώντας ανταλλάγματα…

• Με έκπληξη διαβάσαμε περίληψη προκήρυξης πλήρωσης, με «ειδική διαδικασία επιλογής», τεσσάρων θέσεων νομικών συμβούλων με έμμισθη εντολή στο γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του ΥΠΕΞ. Καλά, με μια πλήρη Νομική Υπηρεσία να λειτουργεί στο ΥΠΕΞ, είναι απορίας άξιον τι χρειάζονται τέσσερις ακόμη νομικοί σύμβουλοι, οι οποίοι μάλιστα θα επιλεγούν με «ειδική διαδικασία»…

Ο εξωφρενικός
exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ