«Σφαγή» διευθυντών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Συγκεκριμένα, στον Πειραιά, το 25% των διευθυντών πήρε κάτω από 6, ενώ πανελλαδικά κάτω από τον βαθμό αυτόν πήρε μόλις το 10%. Τι συνέβη, άραγε; Στον Πειραιά έλαχε να βρίσκονται οι περισσότεροι ανεπαρκείς και προβληματικοί διευθυντές; Και τα προηγούμενα χρόνια πώς δεν τους είχαν… καταλάβει; Τι έγινε φέτος; Αποβλακώθηκαν ξαφνικά ή τους… ψέκασαν; Ή μήπως έπρεπε να… προωθηθούν κάποιοι άλλοι, που είχαν σαφώς λιγότερα προσόντα, που δεν είχαν μεταπτυχιακό, που δεν είχαν εμπειρία, αλλά εντελώς… συμπτωματικά ήταν όλοι τους υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί αυτοί… σάρωσαν στη συνέντευξη και πήραν επτάρια και οχτάρια. Τη στιγμή που εκείνοι με τα πτυχία πήραν 3, 4 και 5!

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι εν ενεργεία διευθυντής με 16,30 μόρια από τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά, τις γνώσεις, την εμπειρία, κ.λπ., πήρε στη συνέντευξη 3,88 μόνο και μόνο για να είναι κάτω από το όριο των μορίων της θέσης και να κοπεί.

Άλλος διευθυντής με 17,80 μόρια από τίτλους, εμπειρία, γνώσεις, κ.λπ., πήρε μόλις 2,30 στη συνέντευξη! Για να… πατώσει όμως ένας επιστήμονας στη συνέντευξη σημαίνει ότι δεν ξέρει ούτε… να μιλάει! Πώς γίνεται ένας άνθρωπος με πτυχία και γνώσεις, πολύγλωσσος, να μην ξέρει ούτε να… μιλάει; Πώς τα πήρε τα πτυχία του; Τόσο… μέσον είχε; Δηλαδή οι τύποι στην επιτροπή δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα. Γιατί το 2,30 αντιστοιχεί σε ποσοστό ΑΜΕΑ! Αλλιώς, όμως, πώς θα… ξεφορτώνονταν τον διευθυντή;

Αντίθετα, άλλος, που ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε μόλις 13 μόρια από τυπικά προσόντα, εμπειρία, κ.λπ., δηλαδή είχε μόνο ένα πτυχίο και τίποτε άλλο, πήρε στη συνέντευξη 7,97 μόρια και φυσικά πέρασε τους άλλους. Άλλος πάλι, με 12 μόρια από τυπικά και λοιπά προσόντα, πήρε στη συνέντευξη 8 και πέρασε όλους τους πτυχιούχους!

Αυτά και μόνο αρκούν για να καταλάβει κάποιος τον ρόλο της επιτροπής…

Από εκεί και πέρα, για ποια Εκπαίδευση μιλάμε, για ποια αξιοκρατία, για ποια Δημοκρατία. Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους.

***

• Μπέρδεμα με το ποσοστό που θα πάρουν οι δήμοι του Πειραιά από την Cosco ως αντισταθμιστικό όφελος για τις επιβαρύνσεις που δέχονται λόγω της λειτουργίας του λιμανιού. Με βάση τη συμφωνία πώλησης του ΟΛΠ, προβλέπεται ότι οι Δήμοι Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας θα μοιράζονταν το 3,5% του ετήσιου τζίρου του ΟΛΠ. Το 49% θα έπαιρνε ο Δήμος Πειραιά, το 26% ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, το 21% ο Δήμος Περάματος και το 4% ο Δήμος Σαλαμίνας.

Στην πορεία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένα ποσοστό 0,3% θα παίρνει και η ΔAΛ (Διαχειριστική Αρχή Λιμένος). Την περασμένη εβδομάδα όμως, όταν πήγαν στο υπουργείο Οικονομικών εκπρόσωποι των Δήμων Πειραιά, Δραπετσώνας – Κερατσινίου και Περάματος για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για το πώς θα εισπράξουν το 2018 το ποσοστό που τους αναλογεί επί του τζίρου του ΟΛΠ το 2017, η αρμόδια διευθύντρια του υπουργείου τους ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να τους πει τίποτα, γιατί ακόμα δεν έχει καθορισθεί το ποσοστό της ΔΑΛ! Δηλαδή άφησε να εννοηθεί πως το 0,3% δεν είναι καθορισμένο και μπορεί να ανέβει, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα έσοδα των τεσσάρων δήμων! Οι εκπρόσωποι των δήμων διαμαρτυρήθηκαν αποχωρώντας, αφού η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά υπαναχωρεί και κινδυνεύουν να χάσουν έναν πόρο που είναι πραγματικά ανάσα γιʼ αυτούς. Έλεγαν, δε, πως μπορεί να είναι εσκεμμένη ενέργεια της κυβέρνησης για να μην αναγκαστεί να πληρώσει η Cosco, αφού οι δήμοι τον Σεπτέμβρη θα πρέπει να υποβάλουν τον προϋπολογισμό του 2018.

Αν δεν γνωρίζουν τι ποσοστό θα πάρουν από τον ΟΛΠ δεν μπορούν να αναγράψουν ποσά στον συγκεκριμένο κωδικό, οπότε δεν θα μπορούν να πάρουν χρήματα του χρόνου. Γιʼ αυτό οι εκπρόσωποι των δήμων απαίτησαν να ορισθεί σύντομα νέα συνέντευξη με το υπουργείο Οικονομικών, για να πάρουν κάποια οριστική απάντηση και να ξέρουν τι θα κάνουν. Σε αντίθετη περίπτωση, κανένας δήμος δεν είναι διατεθειμένος να… χρηματοδοτήσει την Cosco σε βάρος της υγείας των κατοίκων του. Κάτι που σημαίνει πως αν δεν βρεθεί λύση θα έχουμε… θερμό φθινόπωρο στον Πειραιά.

• Το Κολυμβητήριο του Περάματος θα λειτουργήσει και μάλιστα σύντομα. Εντός των ημερών θα αρχίσουν οι εργασίες για τη διόρθωση του μηχανολογικού εξοπλισμού και αμέσως μετά θα είναι έτοιμο να γεμίσει νερό και να τεθεί στη διάθεση του κόσμου. Στόχος είναι την άνοιξη του 2018, σε επτά-οκτώ μήνες από σήμερα δηλαδή, να λειτουργεί στην εντέλεια. Τη δήλωση-δέσμευση έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο Πέραμα και διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει νωρίτερα, αλλά δεν είχε ακόμα διασφαλισθεί ο τρόπος της οικονομικής του αυτονομίας. Όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης, από την αρχή ήταν λάθος σκέψη να γίνει ένα τέτοιο κολυμβητήριο στο Πέραμα. Βρήκαμε πάντως τον τρόπο και θα το λειτουργήσουμε. Ενδεχομένως και με τη συμμετοχή ιδιώτη, στον βαθμό όμως που δεν θα επηρεάζει τον δημόσιο χαρακτήρα του. Επίσης, όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης, και το άλλο μεγάλο κολυμβητήριο του Πειραιά, το «Πέτρος Καπαγέρωφ», θα αρχίσει να φτιάχνεται από τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Βασιλειάδης είπε ακόμα ότι οι χώροι γύρω από το ΣΕΦ θα αξιοποιηθούν για να αποκτήσουν προπονητήρια οι νεαροί αθλητές του Πειραιά. Πέρα από τα δύο γήπεδα που θα ανακαινισθούν και θα γίνουν λειτουργικά και χρήσιμα, θα διαμορφωθούν και προπονητήρια στίβου. Όλοι οι χώροι θα διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να γίνουν χώροι αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και πρασίνου και να δέσουν αρμονικά με όλο το υπό ανάπλαση παραλιακό μέτωπο.

• Επί πέντε μέρες υπήρχε διαρροή στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ στην τελική προβλήτα του Περάματος και τα συνεργεία της εταιρείας δεν είχαν καταφέρει να τη σταματήσουν. Τα κατάφεραν στο τέλος της πέμπτης μέρας και αφού τόνοι νερού είχαν χαθεί στη θάλασσα.

• Και καταδυτήριο θα αποκτήσει ο Δήμος Περάματος. Ήδη έχει βρεθεί ο χώρος που θα παραχωρηθεί από τον δήμο, θα γίνουν οι απαραίτητες εκσκαφές και το καταδυτήριο, που είναι έτοιμο, θα έρθει να τοποθετηθεί και να κουμπώσει στο σκάμμα. Υπόθεση ημερών, λένε οι αρμόδιοι, η ολοκλήρωση του έργου και η λειτουργία του καταδυτηρίου, του μοναδικού στον Πειραιά και σε όλα τα νότια προάστια, από τη στιγμή που θα γίνει το σκάμμα. Να λοιπόν που εκεί που δεν είχε τίποτε το Πέραμα, τώρα θα αποκτήσει και… καταδυτήριο!


Σχολιάστε εδώ