Φοβάται την αλήθεια ο ελληνικός λαός

***

> Είκοσι πέντε χρόνια «Άγαμοι θύται». Γιορτάζετε φέτος. Να περιμένουμε στην περιοδεία σας ανά την Ελλάδα κάτι ιδιαίτερο;

Βασικά κλείνουμε τα 27 μας χρόνια, αλλά κόβουμε κάτι και γιορτάζουμε τα 25. Έχουμε πολλά κέφια λοιπόν και έχουμε διάθεση να σατιρίσουμε από την πολιτική μέχρι την τηλεόραση και την τέχνη. Στόχος μας το γέλιο, η αισιοδοξία, η ψυχαγωγία, η οποία αποτελεί και τη βασική λύτρωση από τα προβλήματά μας.

> Είστε απογοητευμένος από αυτούς που θα έσκιζαν το Μνημόνιο και τελικά το μόνο που σκίστηκε ήταν η ζωή μας στα δύο;

Είμαι απογοητευμένος συνολικά από την πολιτική ηγεσία του τόπου τα τελευταία δέκα χρόνια. Αλλά η αντανάκλαση των ηγεσιών μας είμαστε εμείς. Οι ψηφοφόροι. Επιλέξαμε έναν δημόσιο διάλογο ανάλογα με την παιδεία μας, τις αξίες μας. Και σε αυτό φταίμε όλοι. Και τα μίντια και οι πνευματικοί άνθρωποι και οι καλλιτέχνες. Δεν ξέρω, αλλά ο ελληνικός λαός έχει μάθει να ζει με ψέματα και φοβάται πλέον την αλήθεια. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν μας βοηθάει ο λαϊκισμός. Αν φταίει κάποιος για την κατάντια της χώρας, για την ανέχεια, την φτώχεια, δεν είναι οι ξένοι αλλά πρώτα από όλα εμείς. Οι ηγεσίες κοίταξαν πρώτα από όλα το κομματικό τους συμφέρον και μετά έβαλαν το συμφέρον της πατρίδας. Δεν υπήρχαν χρήματα για τόσες παροχές.

> Δηλαδή οι ξένοι δεν ορέγονται τη χώρα μας; Δεν υπάρχει σχέδιο υποδούλωσης;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας είναι οι θεωρίες συνωμοσίας. Η Ευρώπη αυτό που δεν θέλει είναι πλέον να μας δανείζει. Οι πολιτικοί μας στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, δεν σταμάτησαν να διορίζουν στο Δημόσιο, συνέχισαν τα ρουσφέτια, τη στιγμή που θα έπρεπε να ρίξουν τα λεφτά των πακέτων που ερχόταν από την Ευρώπη στην πρωτογενή παραγωγή, στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στον τουρισμό. Ο Σόιμπλε μπορεί να θέλει να μας κάνει Λιθουανία, γιατί έχει τα δικά του συμφέροντα, αλλά δεν μας βρήκε και οχυρωμένους ως χώρα. Μια χώρα που στέκεται στα πόδια της οικονομικά, με δική της γεωργία, που δεν χρειάζεται εισαγωγές, δεν «μασάει» σε απειλές περί χρεοκοπίας. Έχουμε και εμείς μεγάλη ευθύνη για τις επιλογές των ξένων. Από τη στιγμή που θα σε δανείσουν, θα σου κόψουν και τις συντάξεις και τους μισθούς.

> Τι λείπει από την πατρίδα μας;

Οι μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους. Και οι μεγάλοι πολιτικοί. Πιστεύω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Φλωράκης, ο Κύρκος θα είχαν χειριστεί αλλιώς την κρίση. Δεν θα άφηναν την παραπληροφόρηση να οργιάζει, θα έλεγαν την αλήθεια στον λαό, θα έπαιζαν αλλιώς μπάλα με τους ξένους. Δεν θα άφηναν τον ελληνικό λαό να χαραμίζεται σε έναν διχαστικό λόγο. Δεν θα άφηναν τον ελληνικό λαό να τρώει τα χρήματά του στα δάνεια, στις κάρτες. Δεν θα έκαναν αξία την κατανάλωση και την εύκολη ζωή. Θα έδειχναν ωριμότητα, γιατί τώρα είμαστε σε μια κρίσιμη εθνική ιστορική στιγμή, που δεν χωράνε κοροϊδίες.

> Από πού θα αντλήσουμε αισιοδοξία;

Από το πλεονέκτημα του λαού μας, που λέγεται φιλότιμο. Πρέπει να δράσουμε συλλογικά. Είμαστε εργατικός λαός. Ας αφήσουμε πλέον τον συνδικαλισμό και την Ελλάδα των δύο ταχυτήτων. Ας εργαστούμε όλοι.

> Πού θα σας δούμε τον χειμώνα;

Στο Θέατρο «Βασιλάκου», μαζί με τον Γιάννη Φέρτη και τον Δημήτρη Πιατά, και στη νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη για τη νίκη της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ το 1968.


Σχολιάστε εδώ