Μουσείο Αντίστασης το ΕΑΤ – ΕΣΑ με απόφαση της Βουλής

Υπερταμείο… Αποκρατικοποιήσεων, αποφεύχθηκε το έγκλημα που πήγε να γίνει κατά της Ιστορίας του τόπου μας, το οποίο κάποιους εξυπηρετούσε, κυρίως εκείνους που ήταν απόντες από τους αγώνες κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών ή είχαν συμβιβαστεί μαζί της.

Η αποκάλυψη χτύπησε συναγερμό στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε κυβερνητικά στελέχη που δεν γνώριζαν ότι ξεπουλάνε και το ΕΑΤ – ΕΣΑ, τον τόπο του μαρτυρίου. Και οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Ιδιαίτερα μετά και τις σκληρές δηλώσεις του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ).

Τα κτίρια του μαρτυρίου βγήκαν από τον πίνακα των ακινήτων του Υπερταμείου ξεπουλήματος με τροπολογία που κατέθεσαν –προφανώς, κατόπιν άνωθεν εντολής– τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Νίκος Μανιός, Γεράσιμος Μπαλαούρας και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, στην οποία τα κτίρια χαρακτηρίζονται ιστορικά διατηρητέα μνημεία, δεδομένου ότι υπήρξαν τόπος βασανιστηρίων και μαρτυρίου των αγωνιστών της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας.

Με βάση την τροπολογία που ψηφίστηκε –καταψήφισαν μόνο η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή (θαυμάσια συμμαχία…)–, τα κτίρια του ΕΑΤ – ΕΣΑ μεταβιβάζονται κατά κυριότητα στην Περιφέρεια Αττικής και θα λειτουργήσουν ως Μουσείο Αντίστασης.

Όπως επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, στο περιβόητο ΕΑΤ – ΕΣΑ είχαν γίνει τα πιο φρικτά βασανιστήρια και εκεί «ανακρίθηκαν» ο Σπύρος Μουστακλής, ο Τάσος Μήνης, ο Κώστας Κάππος, ο στρατηγός Οπρόπουλος, ο Αλέκος Παναγούλης και πάρα πολλοί άλλοι.

Να σημειώσουμε ότι όταν το «ΠΑΡΟΝ» αποκάλυψε ότι βγάζουν στο σφυρί το ΕΑΤ – ΕΣΑ επιχειρήθηκε να διαψευσθεί η είδηση. Η πρόεδρος του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου σε επιστολή που μας έστειλε σημείωνε ότι «το εν λόγω ακίνητο δεν ανήκει ούτε ανήκε ποτέ στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ».

Όμως η τροπολογία που κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε απόλυτα το γεγονός που έφερε στο φως η εφημερίδα μας, ότι το ΕΑΤ – ΕΣΑ πήγαινε για ξεπούλημα. Το θέμα δεν ήταν αν έχει ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά η απόφαση να πουληθεί ο τόπος των βασανιστηρίων της χούντας. Και ίσως τη… δουλειά να την είχε αναλάβει το Υπερταμείο.


Σχολιάστε εδώ