Ο γιατρός σας

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωάννη Υφαντόπουλο, πρόσφατες έρευνες που εκπονούνται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αποσκοπούν στη διερεύνηση των φαινομένων αυτών διαπιστώνουν τα εξής: 1) Ο δείκτης γήρανσης του πληθυσμού αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, διαμορφώνοντας μια εκθετική αύξηση στη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας. 2) Ο δείκτης γονιμότητας παραμένει σταθερός στο 1,5 για την τελευταία πενταετία. 3) Οι γεννήσεις (εντός γάμου και εκτός γάμου) παρουσιάζουν μείωση κατά 3.167 νεογνά μεταξύ 2009 και 2010. 4) Η Ελλάδα έχει χάσει την πρωτεύουσα θέση που είχε στην κατάταξη των χωρών της ΕΕ για το προσδόκιμο επιβίωσης και τώρα κατέχει μια σχετικά χαμηλότερη θέση. 5) Η μείωση της απασχόλησης από 49,4% το 2008 στο 43,8% το 2011 δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας και πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους νέους. 6) Καταγράφονται προβλήματα άγχους και κατάθλιψης στον νεανικό πληθυσμό λόγω ανεργίας και έλλειψης ευκαιριών απασχόλησης στο άμεσο μέλλον. Όπως επισημαίνει ο κ. Υφαντόπουλος, «η δημογραφική γήρανση, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο σύστημα υγείας, καθώς και στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων. Οι ανισότητες υγείας έχουν επιδεινωθεί, πλήττοντας κυρίως τους ηλικιωμένους, το νεανικό πληθυσμό και τις γυναίκες. Απαιτείται άμεση ορθολογική διαχείριση του κοινωνικού και υγειονομικού χρέους για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης».

o Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης και η ELPEN σε συνεργασία με τον Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση επικοινώνησε με το κοινό στο πλαίσιο της επιδημιολογικής μελέτης OSTRIA. Εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας έκανε δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας με δύο μηχανήματα υπερήχων ιδιοκτησίας της ELPEN, προκειμένου να συμβάλει στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης. Στο πρόγραμμα αυτό εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ELPEN και στο πλαίσιο της μελέτης OSTRIA, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 3.500 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε 105 σημεία της χώρας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες 45 ετών και άνω και ιδιαίτερα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς και σε ενήλικες που βρίσκονται σε χρόνια αγωγή με κορτιζόνη ή έχουν οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης. Σε μια δύσκολη εποχή για τους πολίτες της χώρας, η ELPEN δεν αρκείται στην παραγωγή επώνυμων, αποτελεσματικών, ασφαλών γενόσημων και πρωτότυπων φαρμάκων, αλλά βρίσκεται ενεργά κοντά στον έλληνα πολίτη.

o Στο μεταξύ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοαρθρίτιδας, που ήταν την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, οι γιατροί και η ομάδα αποκατάστασης του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ εξετάζουν και δίνουν όλες τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες ΔΩΡΕΑΝ. Λόγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού η προθεσμία παρατείνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο τηλέφωνο 210-2702800.

o Μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που έγινε στον νομό Ξάνθης έδειξε ότι το 30% περίπου των νέων σπουδαστών είχαν θετική δερμοαντίδραση Mantoux. Αυτό το υψηλό ποσοστό αποδόθηκε στην πληθυσμιακή ιδιομορφία της περιοχής. Άλλη σημαντική μελέτη εκτιμά το μέσο μηνιαίο κόστος θεραπείας της φυματίωσης, που είναι 50 ευρώ. Εάν ο ίδιος ασθενής αναπτύξει ανθεκτικότητα, το ίδιο κόστος ανέρχεται περίπου σε 3.000 ευρώ. Χρειάζεται επομένως ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση όλων των μορφών φυματίωσης, με ενίσχυση των υποδομών κυρίως για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και βέβαια την ελεγχόμενη θεραπεία. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο πλαίσιο του 21ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, οι οποίοι μας ανέφεραν και τα εξής: Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν το κόστος του Mantoux, ενώ όταν το νοσοκομείο «Σωτηρία» πρόσφατα θέλησε να προμηθευτεί ποσότητα εμβολίων από το Ινστιτούτο Παστέρ, αυτό δεν μπορούσε να του δώσει την απαραίτητη φορολογική ενημερότητα προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα και κατά συνέπεια δεν έγινε η προμήθεια και δεν εμβολιάστηκε ο κόσμος. Με λίγα λόγια, και το Παστέρ χρωστάει (όπως όλοι μας) και δεν του εκδίδει η εφορία ενημερότητα για να διαθέσει τα εμβόλια στον κόσμο. Πού καταντήσαμε…

o Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας (ΣΕΠ) σε νέα επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του για τις δραματικές εξελίξεις στον χώρο προμηθειών της δημόσιας υγείας και κάνει εκ νέου «άνοιγμα» για έναν ειλικρινή διάλογο και αμοιβαία συνεννόηση για την εύρεση, γρήγορα, κοινής λύσης, με στόχο το δημόσιο συμφέρον και τον έλληνα ασθενή. Το ΔΣ του ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας τονίζει για πολλοστή φορά: «Η έλλειψη των απαραίτητων υλικών γίνεται καθημερινά εντονότερη. Οι προμηθευτές, παρά τις προσπάθειές μας, αδυνατούμε πλέον να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παροχή των υλικών και υπηρεσιών, κυρίως για τρεις ευνόητους και πολλάκις ειπωμένους λόγους. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν παρέχουν πλέον καμία χρηματοδότηση προς τις εταιρείες μας κυρίως λόγω της απομείωσης των ομολόγων ελληνικού Δημοσίου από το PSI+, με την εγγύηση των οποίων χορηγούσαν δάνεια. Οι προμηθευτές του εξωτερικού δεν προμηθεύουν τους έλληνες προμηθευτές, αν δεν προπληρωθούν την αξία των υλικών. Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν πάψει κάθε πληρωμή, λόγω των τεράστιων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς αυτές».


Σχολιάστε εδώ