Η άσκηση «Πυρπολητής» έδωσε ανάσες αισιοδοξίας

Ένα από αυτά είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διακλαδικής και με πολλές απαιτήσεις στρατιωτικής άσκησης «Πυρπολητής», την τελική φάση της οποίας παρακολούθησε από κοντά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, από τη φρεγάτα «Ψαρά».

Η άσκηση έγινε στα ανοικτά της νήσου Δοκού, όπου εξελίχθηκε μια διαδραστική συνεργασία και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με απώτερο στόχο την ανακατάληψη της νήσου από τον εχθρό.

Η άσκηση δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα ανάλογες ασκήσεις ξένων ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων. Αποδείχτηκε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρά τη δημοσιονομική κρίση, συνεχίζουν να δρουν, να αναπτύσσονται και να επιχειρούν, αψηφώντας τις οικονομικές δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά καιρούς. Ήταν και μια απάντηση στις… Κασσάνδρες, που σκοπίμως προωθούν μια εικόνα καταστροφής, πλήρους αποδιοργάνωσης και «ελεύθερης πτώσης» του ηθικού του Στρατεύματος εξαιτίας των περικοπών στους προϋπολογισμούς εξοπλισμών και λειτουργικών δαπανών. Παρά τις μειώσεις και τις γενικότερες δυσκολίες, ο Ελληνικός Στρατός είναι δυνατός, ακμαίος και σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Στους πέντε μήνες αλλαγής της ηγεσίας του υπουργείου, ζητήματα χρόνια και ακανθώδη άρχισαν να παίρνουν σιγά σιγά τον δρόμο τους.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκλεισε εκκρεμότητες που απασχολούσαν επί χρόνια τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως ζητήματα δανείων των αξιωματικών και ευνοϊκότερης αποπληρωμής τους, προβλήματα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και θέματα αμιγώς επιχειρησιακά, όπως η προμήθεια πυρομαχικών για τα άρματα μάχης. Όλα αυτά είτε έχουν ήδη κλείσει είτε βρίσκονται στο στάδιο της τελικής ολοκλήρωσής τους.

Η ανάπτυξη εξάλλου της στρατιωτικής διπλωματίας, η οποία είχε μείνει στα αζήτητα τον τελευταίο καιρό, και οι συνεχείς επαφές που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με ξένους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων με τον αμερικανό και τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, αποτελούν σαφείς ενδείξεις μεταστροφής προς τις στρατηγικές συνεργασίες και την πολυπόθητη εξωστρέφεια.

Η ισχυρή θέση των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρείται παραπάνω από απαραίτητη, λειτουργώντας αποτρεπτικά, για την επιτυχία πολιτικών όπως η χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας μας.

Ο αμυνόμενος


Σχολιάστε εδώ