Καλή Ανάσταση!

Στη μνήμη του, θαρρώ, αρμόζουν τα λόγια του ποιητή:

«Τις ημέρες εκείνες έκαναν σύναξη μυστική τα παιδιά και λάβανε την απόφαση, επειδή τα κακά μαντάτα πλήθαιναν στην πρωτεύουσα, να βγουν έξω σε πλατείες με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: μια παλάμη τόπο κάτω από τα ανοιχτό πουκάμισο, με τις μαύρες τρίχες και το σταυρουδάκι του ήλιου. Όπου είχε κράτος η Άνοιξη.

Και επειδή σίμωνε η μέρα που το Γένος είχε συνήθιο να γιορτάζει τον άλλο Σηκωμό, τη μέρα πάλι εκείνη ορίσανε για την Έξοδο. Και νωρίς εβγήκανε καταμπροστά στον ήλιο, με πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβιά σα σημαία, οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες. Και ακολουθούσανε άντρες πολλοί, και γυναίκες, και λαβωμένοι με τον επίδεσμο και τα δεκανίκια. Όπου έβλεπες άξαφνα στην όψη τους τόσες χαρακιές, που ʼλεγες είχανε περάσει μέρες πολλές μέσα σε λίγη ώρα»
(Οδυσσέα Ελύτη: «Άξιον Εστί» )

(Τους στίχους θυμήθηκα βλέποντάς τους γραμμένους στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Νυστέρι» που βγάζει ο φίλος μου Γιάννης Κρούσος.)

Και καθώς όσοι μπορούμε φεύγουμε είτε για τα νησιά μας είτε για τα χωριά μας, παρότι άστατος (και) ο καιρός, θα έχουμε λίγες στιγμές ανάπαυλας θαρρώ για να μετρήσουμε το πού και το πώς της (αντιμνημονιακής μας) ψήφου, για να μην ξεχνιόμαστε. Τις μέρες της Λαμπρής ευχόμενοι Χριστός Ανέστη εκ Νεκρών, την ώρα που θα ξανα-συναντηθούμε με την ελληνική άνοιξη. Και ανάμεσα στις ευωδιές, θα θυμηθούμε αβίαστα, με ένα χαμόγελο γλυκόπικρο, τον στίχο του ποιητή:

«Έστησε ο Έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη».
(Διονύσιος Σολωμός)

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!


Σχολιάστε εδώ