Άλλος για… τροπολογία;

Λευκά χαρτιά πηγαινοέρχονταν από χέρι σε χέρι συλλέγοντας υπογραφές, για να προστεθούν σε κάθε είδους κείμενα, αν και γνώριζαν καλά ότι μετά τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε αυτή η παλαιοκομματική τακτική και τις συστάσεις Παπαδήμου, δεν θα κατατεθούν ποτέ στα νομοσχέδια και δεν θα έρθουν ποτέ προς συζήτηση στη Βουλή! Εάν μάλιστα επρόκειτο οι τροπολογίες αυτές της τελευταίας στιγμής να προσμετρηθούν στις προηγούμενες, τις οποίες το γραφείο του υπουργού Επικρατείας υπολόγισε γύρω στις 100 μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, εξευτελίζοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία, θα ανέβαινε σημαντικά ο αριθμός των κατατεθειμένων βουλευτικών τροπολογιών Η… γονατογραφία δεν θα πάει ωστόσο χαμένη, καθώς αποσκοπούν να επιδεικνύουν την καλή τους θέληση με τις υπογραφές τους κάτω από ρουσφετάκια που, εξαιτίας της καταδίκης από την κοινή γνώμη, αποφάσισε η κυβέρνηση να απορρίψει! Αυτοί πάντως θα λένε ότι έχουν πράξει το καθήκον τους απέναντι στους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους, προωθώντας τα αιτήματά τους… Οι βουλευτές δεν έβαλαν μυαλό και δεν έχασαν το κουράγιο τους, συναγωνίστηκαν επάξια τα ρουσφέτια των υπουργών -που όταν πρόκειται για τους ίδιους αλλάζει το πράγμα-, οι οποίοι κρατώντας το μαχαίρι και το πεπόνι συμπεριφέρθηκαν καταχρηστικά. Πολλά από τα ρουσφέτια των υπουργών βρήκαν τον δρόμο τους, ενώ σε περιπτώσεις που τους έπαιρναν χαμπάρι αναγκάζονταν να τα μαζέψουν.

Κορυφαία στιγμή των ημερών της κυβέρνησης Παπαδήμου η ψήφιση του συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Ζήμενς, με τον οποίο κλείνει σκανδαλωδώς η υπόθεση. Με τη ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή (164 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ) η γερμανική εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε αστική ή διεκδικητική αξίωση σχετικά με το σκάνδαλο, συμψηφίζοντας τις απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου στα 80 εκατ. ευρώ συν κάτι υποσχέσεις για σεμινάρια και επενδύσεις, αντί των 2 δισ. που είχε υπολογίσει τη ζημία η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής!

Μπροστά στην εικόνα της ντροπής των τροπολογιών, το Μαξίμου, αλλά και τα κόμματα, με συστάσεις και βαρύγδουπες δηλώσεις των αρχηγών έσπευσαν εκ των υστέρων να σφίξουν τα λουριά. Είχαν όμως φροντίσει να ευλογήσουν πρώτοι τα γένια τους νομοθετώντας για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, με τροπολογία που θα συζητηθεί αύριο στο νομοσχέδιο Γιαννίτση.

Αφορά την εκταμίευση τριών δόσεων προς τα κόμματα, που δεν μπορούν να δεσμευτούν από τις τράπεζες, κάτι που φυσικά δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, παρότι είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι θα περιοριστεί το νομοθετικό έργο των τελευταίων ημερών αυτής της κυβέρνησης, για να μη γίνονται δεκτές άσχετες τροπολογίες βουλευτών, αλλά και υπουργών. Την επιχειρηματολογία αυτή επικαλέστηκε άλλωστε η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου για να απορρίψει τροπολογία του ΚΚΕ για τη διάσωση των εργαζομένων των τριών συνεταιριστικών τραπεζών που έχουν τεθεί σε εκκαθάριση.

Το καλό παράδειγμα ακολούθησαν και άλλοι υπουργοί, προκαλώντας αντιδράσεις, δεν το έβαζαν όμως κάτω. Όταν έβρισκαν εμπόδιο, δεν σταματούσε το όργιο. Απλώς έπαιρναν την τροπολογία και την κατέθεταν σε άλλο νομοσχέδιο. Χαρακτηριστική η περίπτωση της τροπολογίας Μπαμπινιώτη, που μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, διευκόλυνε τις απολύσεις από τους εργοδότες τους καταργώντας το δικαίωμα προσφυγής για καταχρηστική απόλυση στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών. Ο υπουργός την είχε καταθέσει αρχικά στο νομοσχέδιο Σκανδαλίδη, που είχε την πρωτοτυπία να αποσυρθεί αμέσως μετά την εισαγωγή του στην ολομέλεια. Έτσι η τροπολογία μετακόμισε στο νομοσχέδιο της Άννας Διαμαντοπούλου, από όπου τελικά αναγκάστηκε να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις για να προηγηθεί διάλογος.

Μέχρι και εκπρόθεσμη υπουργική τροπολογία κατατέθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος για να… προκάνει, έριξε προεκλογικό πυροτέχνημα ότι λύνει το θέμα των μεταναστών προωθώντας τροπολογία για την απομόνωση των αλλοδαπών που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την παραπομπή τους στις κατάλληλες υγειονομικές δομές. Μετά τις αντιδράσεις της Αριστεράς, η ρύθμιση πήρε τον δρόμο για το νομοσχέδιο Κουτρουμάνη.

Το… δόγμα που λέει ότι στη βράση της εκπνοής της μεταβατικής συγκυβέρνησης κολλάει το σίδερο, ασπάστηκαν και άλλοι υπουργοί. Υπήρξαν επιτυχίες και άτυχες στιγμές. Ο Μάκης Βορίδης είχε περισσότερες από μία ατυχίες. Στο νομοσχέδιο για τα ταξί, όταν αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει στη ρύθμιση για τους βυτιοφορείς μετά τις αντιδράσεις των φορτηγατζήδων ότι κλείνει ουσιαστικά το επάγγελμα και την ενδοκυβερνητική κόντρα με τον Δ. Ρέππα.

Από το ίδιο νομοσχέδιο αποσύρθηκε και η ρύθμιση του υπουργείου Πολιτισμού που προέβλεπε αύξηση του οικοδομικού συντελεστή για τη δόμηση των τουριστικών συγκροτημάτων στα νησιά, σε αντίθεση με τα συμπεράσματα της διαβούλευσης για τον χωροταξικό σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος,

Δεν ήταν καλύτερη και η τύχη του Νίκου Σηφουνάκη, όταν την ώρα που ψηφιζόταν στο σύνολό του το νομοσχέδιο για τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό επιχείρησε… φραστική βελτίωση (βλέπε… ρουσφέτι στον Πεταλωτή), σύμφωνα με την οποία στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με την απαλλαγή από το 80% του προστίμου, το οποίο ίσχυε αρχικά μόνο για τους μουσουλμάνους, ενέταξε όλους τους κατοίκους της Ξάνθης και της Ροδόπης, όπου… τυχαία εκλέγεται ο υφυπουργός. Η προσθήκη δεν πέρασε, καθώς οι βουλευτές του ΛΑΟΣ αξίωναν να συμπεριληφθούν όλοι οι κάτοικοι της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απειλώντας να σπάσουν τα βουλευτικά έδρανα…

Σε σκόπελο, αυτήν τη φορά της ΝΔ, προσέκρουσε και η τροπολογία Λοβέρδου, για τη σύσταση οργανισμού που θα ζητούσε πίσω τα λεφτά από τα παράνομα επιδόματα. Η τροπολογία αποσύρθηκε και σε συνεννόηση με τη ΝΔ θα επανακατατεθεί στο νομοσχέδιο Κουτρουμάνη.

Και ο Απόστολος Κακλαμάνης βιάστηκε να διαδώσει, λίγο πριν τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία το σχετικό άρθρο, ότι αποσύρεται ο συμβιβασμός με τη Ζήμενς. Φευ όμως… Ο ίδιος πάντως απουσίασε από την ψηφοφορία…


Σχολιάστε εδώ