Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Είναι προφανές πως οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας καθορίζουν την πορεία της χρηματιστηριακής μας αγοράς. Εξάλλου, όλους τους προηγούμενους μήνες της κρίσης το ΧΑ διολίσθαινε συνεχώς, με όλους εμάς να αποδίδουμε το… μακροβούτι διαρκείας στη «δίνη» της κρίσης και στη γενικότερη αρνητική εικόνα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

• Έτσι και τώρα, λοιπόν, το ΧΑ παραμένει σε… ευθεία σύνδεση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και της πολιτικής, με ανοικτά δύο μεγάλα μέτωπα: αυτό των επερχόμενων εκλογών και όσων θα βγάλει η κάλπη για την επόμενη μέρα της Ελλάδας -και εδώ οι εκτιμήσεις είναι πολλές και αναλόγως του αποτελέσματος διαμορφώνονται διαφορετικά… σενάρια για την αγορά- αλλά και το μέτωπο των τραπεζών, όπου το μείζον θέμα και ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους, σε ποιες τιμές και με ποιους μετόχους στην επόμενη μέρα τους!

• Μην ξεχνάμε πως έχουμε μπροστά μας αρκετό διάστημα έως ότου ολοκληρωθούν και οι τελευταίες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών. Στα τέλη καλοκαιριού θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για το νέο τοπίο στις τράπεζες και μέχρι τότε δεν πρέπει να μας δημιουργήσει έκπληξη καμία εξέλιξη στους τραπεζικούς τίτλους…

• Με δυο λόγια, οι τράπεζες θα παραμείνουν πρωταγωνίστριες, θετικές, αλλά συχνότερα αρνητικές, των επόμενων εβδομάδων ή και μηνών στο ΧΑ, με αποτέλεσμα και οι μικροεπενδυτές να αποθαρρύνονται. Και μιλάμε γι’ αυτούς τους λίγους ιδιώτες που έχουν επαναδραστηριοποιηθεί από την αρχή της χρονιάς. Και εν μέσω ισχνού τζίρου και αρνητικής συγκυρίας, δύσκολα ο μέσος ιδιώτης επενδυτής θα μπορέσει να απεμπλακεί από χαρτιά στα οποία τοποθετήθηκε εσχάτως.

• Κάτι πάντως που δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς σε τελική ανάλυση στη διαδρομή που έκανε η αγορά μέχρι σήμερα πρωταγωνίστριες ήταν μη τραπεζικές μετοχές…

• Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και γενικότερα με τις εισηγμένες. Θα ολοκληρωθούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και θα δούμε τι… προβλήματα θα φανερωθούν και για ποιους! Πάντως, τα μέχρι στιγμής δείγματα δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία. Όπως όλα δείχνουν, περίπου μία στις πέντε εισηγμένες εταιρείες θα καταλήξει σε καθεστώς επιτήρησης μετά και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για τη χρήση του 2011. Δηλαδή, ο… λογαριασμός μέχρι στιγμής βγάζει 40 και πλέον εισηγμένες σε επιτήρηση. Και βλέπουμε!

ΥΓ. 1: Είναι δεδομένο πως οι επικείμενες εκλογές θα καθορίσουν και τη συμπεριφορά των ξένων επενδυτών και τις τοποθετήσεις τους στην εγχώρια αγορά. Πλην, όμως, παραλλήλως έχουμε και στην Ευρώπη εξελίξεις που θα καθορίσουν την κατάσταση. Εκλογική μάχη στη Γαλλία και εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας σε Ισπανία και Ιταλία. Κρίσιμες μάχες σε κρίσιμα μέτωπα!

ΥΓ. 2: Και για να μην ξεχνάμε πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, μπορεί σήμερα η Ισπανία να φαντάζει ως η επόμενη… «μεγαλύτερη απειλή» της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, αλλά επισήμως ανακοινώθηκε και το χρέος της Ολλανδίας -με την κυβέρνηση να μη συμφωνεί ως προς το πώς θα διαχειρισθεί την κατάσταση- αλλά και της Γερμανίας, που ξεπέρασε το 140% ως προς το ΑΕΠ. Δηλαδή, σε ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο από αυτό στο οποίο βρισκόταν η Ελλάδα πριν μπει στο πρώτο Μνημόνιο.


Σχολιάστε εδώ