ΧΡΗΜΑτιστήριο

> Αλλαγή μοντέλου και επιστροφή σε αυτά που παραδοσιακά βοήθησαν τη χώρα να αναπτυχθεί… η μόνη λύση! Το πρόβλημα με το υψηλό δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ θα μπορούσε να λυθεί με την αύξηση του δεύτερου κυρίως από τον τουρισμό, τη γεωργία και τη ναυτιλία, όχι όμως την κατανάλωση.

> Ούτε καταστροφολόγοι είμαστε ούτε Κασσάνδρες ούτε λαϊκιστές ούτε όμως μπορούμε να κλείνουμε τα αυτιά μας! Μία ενδεχόμενη νέα ελληνική στάση πληρωμών, που δεν είναι απίθανη, αν κρίνει κανείς από τις αποδόσεις των ανταλλαγμένων κρατικών τίτλων, την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για το χρηματοδοτικό κενό, τις απόψεις των JP Morgan, UBS, Goldman Sachs, Pimco και τις δηλώσεις των κ. Paul Thomsen, Jorg Asmussen και Olli Rehn στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα διέσυρε ακόμα περισσότερο τη φήμη των ομολόγων ως ασφαλή καταφύγια και προϊόντα ελάχιστου ρίσκου, δημιουργώντας προβλήματα στον δανεισμό όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.

> Άλλο οι αριθμοί και άλλο οι άνθρωποι! Ένα από τα αγκάθια στις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, είτε με τη μέθοδο της πώλησης του συνόλου των μετοχών τους είτε με το μοντέλο των παραχωρήσεων, είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζομένους τους, καθώς σε συνδυασμό με την αναμενόμενη άρση της μονιμότητας ουδείς μπορεί να δεσμεύσει τον ιδιοκτήτη τους για την πολιτική που θα ακολουθήσει.

> Άλλη μια «επιτυχία» της ομάδας Λαζαρίδη! Αν μέχρι και η ΕΧΑΕ, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, φτάνει στο σημείο να διορθώνει τις καταστάσεις των ταμιακών της ροών, τότε ό,τι και να πούμε, ό,τι και να δούμε από τις άλλες εισηγμένες δεν θα μας εκπλήξει.

> Ο λόγος για τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου! Από τα πολλά ταξίδια που κάνει στο εξωτερικό θα πρέπει να πάσχει από τζετ λανγκ και να έχει μπερδέψει τις επαγγελματικές επαφές για προσέλκυση επενδύσεων με τις δεξιώσεις, όπου μαζεύονται διάφοροι και καμώνονται πως είναι μια ωραία ατμόσφαιρα, αφού, παρά τις υπέρογκες δαπάνες με χρήματα των φορολογουμένων, το μόνο που κατάφερε είναι να συνάψει κάποια προσύμφωνα συνεργασίας.

> Συμφωνίες κυρίων με πρακτικές καρτέλ; Με αφορμή τον τρόπο χειρισμού της λογιστικής ζημίας των τραπεζών από το PSI, πόσο θεμιτή είναι η επιδιωκόμενη κοινή στάση των ελεγκτικών εταιρειών PriceWaterhouseCoopers, Grant Thornton, KPMG και Ernst&Young;

> Ούτε καν διαγωνισμός, ανάθεση κατά το δοκούν, προς δόξαν της διαφάνειας! Πώς έγινε, άραγε, η επιλογή της συνεργασίας μεταξύ ΕΠΑ Αττικής και Γερμανός, για την εξυπηρέτηση των πελατών της πρώτης από το δίκτυο καταστημάτων της δεύτερης;

> Θα προλάβουν με το παλαιό καθεστώς ή θα αναμείνουν το νέο; Η επόμενη εξαγορά εγχώριας εισηγμένης εταιρείας από αλλοδαπή μητρική θα μπορούσε να είναι τόσο αυτή των Societe – Γενική όσο και εκείνη των Μινωικών Γραμμών με την Grimaldi.

> Όπου ακούς ότι η επίλυση των ζητημάτων επιτεύχθηκε με τη διαδικασία φιλικής διευθέτησης, θα λέγαμε «φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά»! Για να δούμε αν θα περάσει ως έχει η τροπολογία με την οποία κυρώνονται οι αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ… Και κάτι ακόμα: με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ελληνικού οργανισμού, γεννιέται εύλογα το ερώτημα γιατί ο τομέας των εμπορευματοκιβωτίων του παρουσίασε ζημίες, όταν ο αντίστοιχος της κινεζικής εταιρείας αντιπροσωπεύει πλέον το 17% του συνόλου των εσόδων του ομίλου Cosco και το 31% των εσόδων του κλάδου διαχείρισης container terminal;

> Ωρέ, πού είναι κρυμμένη η ΝΔ; Μήπως δεν έχει ενημερωθεί για την ανακοίνωση της ΣΕΚΕ που αφορά τη διαδικασία πώλησης της ΣΕΚΑΠ από τον βασικό της μέτοχο; «…Για το γεγονός ότι η τράπεζα δάνειζε αφειδώς τη ΣΕΚΑΠ, στην οποία οι πρόεδροι ήταν πάντοτε διορισμένοι από την τράπεζα, με αποτέλεσμα να απολέσει κεφάλαια, δεν ευθύνεται η ΣΕΚΕ. Αντίθετα, έχασε, αφού τα υπενδεδυμένα κεφάλαιά της είχαν μηδενική απόδοση και τώρα κινδυνεύει να απολέσει και κεφάλαια…».

> Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου… αλλά υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να κινηθούν ενάντια στα συμφέροντα των εργοδοτών τους; Τι μας είπε η Εθνική; Ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της υπεύθυνης του Συνηγόρου του Πελάτη της, αυτή θα αναφέρεται απευθείας στο ειδικά εξουσιοδοτημένο μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.

> Για να δούμε αν θα της βγει… Αν, δηλαδή, με αυτού του είδους τις ενέργειες θα αλλάξει η εικόνα της, θα αυξηθεί η επιρροή της και θα ενισχυθεί το μερίδιο αγοράς της. Σε μια περίοδο που τα περισσότερα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν περικόψει σημαντικά τα έξοδα προβολής τους, η κυπριακών συμφερόντων Ελληνική Τράπεζα βγαίνει με μια νέα καμπάνια, που περιλαμβάνει διαφήμιση σε πανελλαδικά τηλεοπτικά κανάλια, έντυπη, ραδιοφωνική και υπαίθρια.

> Έγινε κάποιο είδος διαγωνισμού; Δόθηκαν κάποια έξτρα κίνητρα; Γιατί όχι στην Πειραιώς, τη Marfin, την Εurobank, που έχουν πάρε-δώσε με την αγροτιά; Με τι είδους διαδικασίες αποφάσισε ο ΟΓΑ να σπρώξει τους συνταξιούχους (που λάμβαναν τα χρήματά τους από τις συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες έκλεισαν) στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος;

> Και μετά απορούμε γιατί ο υπουργός Υποδομών είναι από τους πλέον προβεβλημένους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης! Δεν φτάνει που, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιό του, καλύπτονται αναδρομικά όσοι επέβαλαν διόδια σε ημιτελείς οδικούς άξονες, στρέφει τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, λέγοντας ότι η άρνηση πληρωμής διοδίων από τα διάφορα κινήματα επιβάρυνε τους φορολογουμένους με το ποσό των 17,1 εκατ. ευρώ για το 2011.

> Τυχαία η στόχευση των Γερμανών στην ενέργεια; Δεν νομίζουμε, καθώς έχει πολύ ψωμί! Η γερμανική τράπεζα επενδύσεων Kreditanstalt fuer Wiederaufbau και ο γερμανικός οργανισμός εξαγωγικών πιστώσεων αναμένεται να συμμετάσχουν κατά 44% και 38% αντίστοιχα στη χρηματοδότηση της επένδυσης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Και κάτι ακόμα: η KFW δεν είναι η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα που προχώρησε στην πώληση όλων των νέων τίτλων, τους οποίους έλαβε από τη συμμετοχή της στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους;

> Πολύς λόγος για το τίποτε! Μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης να θριαμβολογεί για την υποτιθέμενη αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, ωστόσο τα κονδύλια από τα Ταμεία Χαρτοφυλακίου, όπως το Επιχειρηματικότητας, το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και το JEREMIE, καταγράφονται ως απορροφηθέντα, χωρίς όμως να έχουν διοχετευτεί στην αγορά.

> Μιλάμε για ένα στέλεχος που λόγω θέσης γνώριζε πράγματα και καταστάσεις! Επειδή οι φήμες οργιάζουν για διαφωνίες που είχαν να κάνουν με τη λογιστική απεικόνιση της απομείωσης των ομολόγων, και όχι μόνο, η λιτή ανακοίνωση της παραίτησης του οικονομικού διευθυντή της Γενικής Τράπεζας δεν βοηθά προς την ορθή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.

> Εκτός κι αν θέλουν πρώτα να τη δώσουν έναντι πινακίου φακής και στη συνέχεια να λύσουν το πρόβλημα προς όφελος του νέου αγοραστή! Εάν δεν επιλυθεί το θέμα του ενεργειακού κόστους για τη Λάρκο, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για την ιδιωτικοποίησή της, καθώς η εξασφάλιση ανταγωνιστικής τιμής κιλοβατώρας αποτελεί προαπαιτούμενο. Για του λόγου το αληθές, η διοίκησή της προσέφυγε στη ΡΑΕ, ζητώντας την παρέμβασή της, με στόχο να δημιουργηθεί ένα τιμολόγιο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις υψηλές ανάγκες ρεύματος που ενέχει η λειτουργία μιας βιομηχανίας σιδηρονικελίου.

> Μήπως μπέρδεψε τους ρόλους του; Ως πρώην πολιτικός ή ως νυν πρόεδρος ανεξάρτητης εποπτικής αρχής «μίλησε» ο κ. Μποτόπουλος μέσα από την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2011; Γενικόλογοι σχολιασμοί, αόριστες τοποθετήσεις, θολές αναφορές, τίποτα συγκεκριμένο, ίχνος κριτικής για ευθύνες.

> Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών τραπεζών, ως προς τη συμπεριφορά τους στο εγχώριο επιχειρείν! Η BNP PARIBAS SECURITIES SERVICES ήταν αυτή που κατήγγειλε το ομολογιακό δάνειο της Alapis ποσού 640.000.000 ευρώ. Μπορεί να λειτουργούσε για λογαριασμό του συνόλου των ομολογιούχων πιστωτικών ιδρυμάτων, ωστόσο η στάση των ελληνικών ήταν σαφώς πιο διαλλακτική.

> Στην αναμπουμπούλα οι λύκοι χαίρονται! Το αν η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, με πρόσχημα την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα, θέλει να περάσει μέτρα που έχουν να κάνουν με τη διεύρυνση του αξιόποινου για εγκλήματα πιστωτικών καρτών και ευρωεπιταγών, προς τέρψη των τραπεζών, είναι ένα θέμα που πρέπει είτε να το αποτρέψει ο υπουργός είτε να το σταματήσει η Βουλή.

> Μεγάλη προσοχή στα πρόσωπα που θα επιλεγούν ως πραγματογνώμονες (ορκωτοί, χρηματιστές, στελέχη ανεξάρτητων αρχών, νομικοί και λοιποί ειδικοί), καθώς ο ρόλος τους θα είναι καθοριστικός! Για να δούμε αν ο Εισαγγελέας Εφετών που θα διερευνήσει το σκέλος της υπόθεσης της Proron, για το οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι έχει διαπραχθεί χειραγώγηση μετοχών (π.χ. της Proton κ.λπ.), θα καταφέρει αφενός να τις αποδείξει και αφετέρου να τις αποδώσει…

> Θέλει και ερώτημα; Από το να την πάρουν ξένοι για ένα κομμάτι ψωμί, σαφώς και είναι προτιμότερο να παραμείνει σε ελληνικά χέρια! Η αναφορά μας στη συμμετοχή των Motor Oil και Μυτιληναίου στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, χωρίς τη θυγατρική ΔΕΣΦΑ.

> Εύστοχη η ερώτηση του κ. Τσίπρα προς τον κ. Παπαδήμο! Για ποιο λόγο τα ρευστά διαθέσιμα των ΝΠΔΔ (και όχι μόνο, θα προσθέταμε εμείς) επενδύθηκαν σε μακροχρόνιους τίτλους αντί σε βραχυπρόθεσμους, όπως τα έντοκα γραμμάτια, τα οποία και εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα»;


Σχολιάστε εδώ