Λαϊκή εντολή για να καταγγελθούν η δανειακή σύμβαση και τα Μνημόνια ζητά ο Τσίπρας

Και το όνομα αυτού Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Αυτή είναι η ονομασία με την οποία θα κατέλθει στις επικείμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργαζόμενες μαζί του δυνάμεις, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, στη σκιά του θανάτου του ιστορικού στελέχους του χώρου Γ. Μπανιά, που είχε πεθάνει την προηγούμενη μέρα.

Οι εντατικές συνομιλίες όλου του προηγούμενου διαστήματος είχαν για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ευτυχή κατάληξη, αν και αυτή δεν ήταν ανέφελη, αφού το ισχυρό Αριστερό Ρεύμα του Π. Λαφαζάνη -και όχι μόνο αυτό- εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο η νέα συμμαχία που ανακοινώθηκε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει θα εκφράζουν με σαφήνεια το στίγμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ή θα ηγεμονεύουν άλλες δυνάμεις.

Στο σχήμα, που κατά τον Αλ. Τσίπρα αποτελεί έναν συνασπισμό εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς και δυνάμεις που αντιπαλεύουν το Μνημόνιο από προοδευτική και αντινεοφιλελεύθερη σκοπιά, μετέχουν: Η Σ. Σακοράφα, που εδώ και καιρό συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι υποψήφια στη Β΄ Αθήνας, η κίνηση του Π. Κουρουμπλή, που θα είναι υποψήφιος στην ίδια περιφέρεια, και ο Αλ. Μητρόπουλος, που θα κατέλθει στο υπόλοιπο Αττικής, αν και ακούγεται ότι θα είναι στην Β΄ Αθήνας. Πληροφορίες έγκυρες αναφέρουν ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει αποστασιοποιηθεί.

Τη στήριξή τους στην προσπάθεια εξέφρασαν η κίνηση Νέος Αγωνιστής και η Κοινωνική Αριστερά, ενώ τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ συναντάει η συμπόρευση με το εγχείρημα του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Ραφτόπουλου και της ΕΔΗΚ. Για τον Γ. Ραφτόπουλο οι παλιότεροι υπενθυμίζουν ότι ήταν ο πρόεδρος της διορισμένης ΓΣΕΕ τη δεκαετία του ’80, όταν η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας είχε αντιδράσει στο περίφημο τότε «άρθρο 4», που φαλκίδευε το δικαίωμα των συνδικάτων στην απεργία.

Για την εξισορρόπηση της κατάστασης ο ΣΥΝ κατεβάζει στα ψηφοδέλτια του συμμαχικού σχήματος πρωτοκλασάτα στελέχη της Πολιτικής του Γραμματείας, όπως οι Ν. Βούτσης, Ε. Κυπριανίδου, Τ. Κορωνάκης και Γ. Μηλιός στην Α΄ Αθήνας.

Ο γραμματέας του κόμματος Δ. Βίτσας θα είναι υποψήφιος στη Β΄Αθήνας και στην ίδια περιφέρεια θα κατέβουν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης, ο Δ. Στρατούλης, η Ρ. Δούρου και ο Κ. Ήσυχος.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι ο Σπύρος Λυκούδης. Είναι αυτονόητο ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκ νέου υποψήφιοι και συνεχίζονται οι επαφές με τον Γ. Δημαρά, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας του με τον Π. Καμμένο, όπως ήθελαν τα σενάρια της προηγούμενης εβδομάδας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκόψει κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη, αφού εκτός των άλλων της καταλογίζουν ότι δήλωσε πως θα εφαρμόσει τη δανειακή σύμβαση επειδή αποτελεί συμβατική υποχρέωση του κράτους.

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει προεκλογικά απέναντι στους ψηφοφόρους το νέο συμμαχικό σχήμα, που ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον Αλ. Τσίπρα, αφορούν:

Τη διεκδίκηση της λαϊκής στήριξης και της εντολής για να καταγγελθούν η δανειακή σύμβαση και τα Μνημόνια «της χρεοκοπίας».

Την εφαρμογή ενός προγράμματος αναδιανομής του πλούτου με κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη.

Την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, σε όφελος της κοινωνίας, για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τη δημιουργία ασπίδας κοινωνικής προστασίας και υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών, των χαμηλών στρωμάτων που πλήττονται, των ανέργων και όλων των πολιτών που βρίσκονται στο περιθώριο. Την ανατροπή του δόγματος της παράδοσης της χώρας μας στη Δύση και την αλλαγή του γεωπολιτικού προσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής.

Και, τέλος, την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα στην οποία γεννήθηκε, όπου κυρίαρχος και υπεύθυνος να αποφασίζει για το μέλλον του τόπου θα είναι ο λαός και μόνο ο λαός.


Σχολιάστε εδώ