PSI: Too little – too late

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να αυτοχειροκροτούνται μέσα στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τους θιασώτες του νέου Μνημονίου, με το κούρεμα (haircut), μέρους του συνολικού χρέους (56%), το γνωστό PSI, η χώρα απαλλάσσεται από δανειακές υποχρεώσεις ύψους 105 δισ. ευρώ.

Όμως, είναι πολύ αμφίβολο ότι η διαγραφή χρέους μπορεί να φτάσει σ’ αυτό το ύψος, γιατί από τα 206 δισ. ευρώ του συνόλου των παλαιών ομολόγων τα περίπου 50 δισ. κατέχονται από την ΕΚΤ και, όπως συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση, δεν μετέχουν στο PSI. Άρα τα εκτός ΕΚΤ ομόλογα σε κυκλοφορία ήταν 156 δισ. και αυτά κουρεύτηκαν κατά 53,5%, δηλαδή η μείωση του χρέους περιορίζεται στα 83 δισ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το ομόλογο που έληξε στις 20 Μαρτίου 2012, ύψους 14,4 δισ. ευρώ, τα 4,5 δισ. που κατείχε η ΕΚΤ πληρώθηκαν κανονικά στην ονομαστική αξία τους, από χρήματα του νέου δανείου των 130 δισ., ενώ το υπόλοιπο ομόλογο, που ανήκε σε ιδιώτες, κουρεύτηκε.

Επισημαίνουμε επίσης ότι στον προϋπολογισμό του 2012 εμφανίζεται ότι το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης, μετά την εφαρμογή του PSI , θα μειωθεί μόνο κατά 47 δισ. ευρώ, από 364 δισ. το 2011 σε 317 δισ. το 2012 (βλέπε Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2012 σελ. 110).

Μέσα στα δύο τελευταία χρόνια που εφαρμόζονται οι πολιτικές του Μνημονίου, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 66 δισ. ευρώ (42 δισ. το 2010 και 24 δισ. το 2011) και από 298 δισ. που ήταν στο τέλος του 2009 έφτασε στα 364 δισ. στο τέλος του 2011.

Πέρα όμως από την αύξηση του χρέους, η πολιτική της ύφεσης και της εσωτερικής υποτίμησης, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τους μαθητευόμενους μάγους της «τρόικας» και τον οικονομικό θίασο των κυβερνήσεων Παπανδρέου – Παπαδήμου, έχει ως αποτέλεσμα την επιτακτική ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με 50 δισ. ευρώ. Αυτά τα 50 δισ. θα τα δανειστεί το ελληνικό Δημόσιο για να τα δώσει στις τράπεζες και άρα θα αυξηθεί ισόποσα το χρέος.

Πανηγυρίζουν οι ολετήρες του κόμματος του Μνημονίου για τη μείωση του χρέους κατά 105 δισ. αλλά δεν λένε λέξη για τα 66 δισ. της αύξησής του τα δύο τελευταία χρόνια και τα 50 δισ. της αναπόφευκτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σύνολο 116 δισ., τα οποία φόρτωσαν, με την πολιτική τους, στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Με το PSI προσπαθούν να διορθώσουν τα εγκλήματα της διετίας 2010 – 2011, προσπαθούν να ισοσκελίσουν εν μέρει τις ζημιές που προκάλεσε η πολιτική τους, αλλά είναι too little – too late. Αυτό το κούρεμα θα είχε κάποια αξία, να καταστήσει δηλαδή το χρέος βιώσιμο, αν γινόταν στις αρχές του 2010, πριν από το πρώτο Μνημόνιο, πριν η οικονομία βυθιστεί στην ύφεση και ενώ το χρέος ήταν πολύ μικρότερο.

Οι ποικιλώνυμοι εκφραστές του κόμματος του Μνημονίου προσπαθούν να δημιουργήσουν μια μαγική εικόνα, με στόχο την παραπλάνηση και χειραγώγηση του ελληνικού λαού. Με τη βοήθεια αργυρώνητων μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης και τη γκεμπελικής υφής προπαγάνδα που αυτά εκπέμπουν, θέλουν να πείσουν τους πολίτες αυτής της χώρας ότι οι μέχρι τώρα θυσίες τους έπιασαν τόπο και ότι ο κάθε Έλληνας γλίτωσε από ένα κατά κεφαλήν χρέος περίπου 10.000 ευρώ.

Πρόκειται για προσπάθεια να ξαναγράψουν την Ιστορία, και ιδίως των τελευταίων ετών, με τη γραφίδα του ψεύδους. Εξάλλου, μαζί με την τρομοκρατική προπαγάνδα της χρεοκοπίας και την επιστροφή στη δραχμή, χρειάζονται επειγόντως ένα νέο αφήγημα ελπίδας, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορεί να περισωθεί στις εκλογές που έρχονται.

Αναλυτικά στο http://greekattack.wordpress.com


Σχολιάστε εδώ