Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά είχε να αποτιμήσει μερικές σημαντικότατες μεν, πλην αντικρουόμενες ειδήσεις και εξελίξεις. Από τη μια η -έστω τυπική- έγκριση της νέας ελληνικής δανειακής σύμβασης και οι πληροφορίες για εκταμιεύσεις σημαντικών ποσών προς ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν σαφώς αναμενόμενες, πλην όμως λειτούργησαν ευεργετικά για την ψυχολογία της αγοράς, και δη για τον τραπεζικό κλάδο.

• Από την άλλη, ακριβώς αυτή η πρόσκαιρη, όπως αποδείχθηκε, «ανακούφιση» των επενδυτών, όχι όλων (!), οδήγησε σε ανοδική αντίδραση τα τραπεζικά χαρτιά. Μόνο που γρήγορα «ξεφούσκωσε» η αντίδραση αυτή κι έτσι αρκετοί έχουν και πάλι… δεύτερες σκέψεις ως προς τις τοποθετήσεις τους στα πάλαι ποτέ ασφαλέστερα επενδυτικά λιμάνια της αγοράς.

• Όλα αυτά, πάντως, δεν εξέπληξαν τους πλέον έμπειρους, που επιμένουν ότι αυτού του είδους η αντίδραση του ΧΑ είναι αναμενόμενη και προβλέψιμη. Και δεν πείθονται ότι έχει αλλάξει ακόμα η μεσομακροπρόθεσμη τάση ούτε οι προοπτικές της αγοράς, πρωτίστως δε της χώρας!

• Συνεπώς, δεν προξενεί καμία εντύπωση η εναλλαγή στο πρόσημο και στην πορεία της αγοράς ούτε το ότι σε μια εβδομάδα προφανώς θετική από πλευράς ανακοινώσεων για την ελληνική οικονομία, έως και εξαιρετική εάν συγκριθεί με τις προηγούμενες εβδομάδες από την αρχή της χρονιάς και τα όσα διαδραματίζονταν σε αυτές, οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να εγγράψουν κέρδη. Τουλάχιστον όσοι «πίστεψαν» και μπήκαν ξανά σε μετοχές από το ξεκίνημα της εβδομάδας…

• Όπως επίσης δεν προκαλεί καμία εντύπωση το ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες της αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί για το προσεχές μέλλον και για όσο διάστημα λένε πως το ΧΑ θα κινείται στον απόηχο της όλης διαδικασίας αναδιάρθρωσης του χρέους και των όσων συνεπάγεται η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης. Με πρωταγωνίστριες σε κάθε περίπτωση τις τράπεζες…

ΥΓ.1: Τις προηγούμενες ημέρες οι αρχές της αγοράς είχαν αποδυθεί σε μια προσπάθεια να «πειστεί» η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αποφάσεις για τον φόρο υπεραξίας. Είχαμε ακόμα και την κοινή επιστολή των προέδρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου, κ. Μποτόπουλου και Λαζαρίδη, προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ζητούν κατ’ αρχάς αναβολή της εφαρμογής του φόρου κεφαλαιακών κερδών έως τον Ιούνιο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση των χρηματιστών. Λογική απαίτηση, αλλά πλέον απαντά η… «τρόικα»!

ΥΓ.2: Υπό άλλες συνθήκες η είδηση δεν θα περνούσε σε ένα υστερόγραφο, αλλά θα αφιερώναμε σε αυτήν όλη τη στήλη, για να μην πούμε όλη τη σελίδα! Ο λόγος για την απόφαση που ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, με την οποία καταργεί τη δυνατότητα που είχαν μέχρι σήμερα οι επιχειρηματίες να συγχωνεύουν εισηγμένη εταιρεία με μη εισηγμένη, με απώτερο σκοπό την έξοδο από το χρηματιστήριο. Δεν θα σχολιάσουμε καν αν η απόφαση είναι σωστή. Απλώς ήρθε αργά! Τώρα που ανακοινώνεται έχουν ήδη διαγραφεί από το ΧΑ πολλές εταιρείες που στο παρελθόν είχαν συντελέσει στην εκτίναξή του.


Σχολιάστε εδώ