Τα δύο στοιχήματα για τον Βενιζέλο και τους Βενιζελικούς

Εκείνος ο αρχηγός του και εκείνο το κόμμα του. Δύσκολη συμπόρευση, γιατί κανένας από τους δύο δεν δείχνει να είναι ερωτευμένος με τον άλλο. Και τώρα ήρθε η ώρα να βρεθούν παντρεμένοι με τις ευλογίες χιλιάδων κουμπάρων. Θα τα καταφέρουν, άραγε, να προχωρήσουν μαζί; Δύσκολη απάντηση. Ο χρόνος θα δείξει.

Θα αλλάξει το ΠΑΣΟΚ τον Βενιζέλο ή ο Βενιζέλος το ΠΑΣΟΚ; Δύσκολο εγχείρημα και χωρίς τη γνώμη σήμερα της κοινωνίας τα πράγματα θα παραμείνουν θολά. Αν ο Βαγγέλης ξεπεράσει τις εκατό χιλιάδες ψήφους, τότε είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ. Αν είναι κάτω από εβδομήντα χιλιάδες, τότε είναι σίγουρο πως το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει τον Βαγγέλη ή μάλλον ο Βαγγέλης δεν θα τολμήσει μεγάλες αλλαγές, γιατί θα βρει μπροστά του το γνωστό κομματικό κατεστημένο που μπορεί να φεύγει σήμερα ηττημένο από την Ιπποκράτους, αλλά θα φροντίσει σύντομα να γυρίσει πίσω ξανά από το παράθυρο. Κάθε αλλαγή αρχηγού έχει δείξει ότι κάποιες σταθερές πάντα υπάρχουν.

Ο Βαγγέλης οφείλει να καθαρίσει την κομματική κόπρο και ο λαός την κόπρο την κοινοβουλευτική. Όλον ΠΑΣΟΚ, όπως το εννοεί ο Βενιζέλος, δεν σημαίνει ότι θα μείνουν αλώβητα τα κομματικά λαμόγια. Όλον ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι οι φταίχτες, οι σιωπώντες και οι διάφοροι σφογγοκωλάριοι ή χαμαιλέοντες θα παραμείνουν στα πόστα τους.

Όλον ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ρεβάνς των νικητών. Όλον ΠΑΣΟΚ σημαίνει συντροφικότητα, αγάπη, διαφορετικότητα, σεβασμός και εκτίμηση. Όλον ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει φέις κοντρόλ στην Ιπποκράτους και DNA βενιζελικό. Όλον ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι θα σηκωθούν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι.

Όλον ΠΑΣΟΚ σημαίνει πιασμένοι χέρι χέρι προς τα δύσκολα. Σημαίνει να κοιτάμε μπροστά, αλλά με οδηγό τα καλά του παρελθόντος και αποφεύγοντας τα πάθη του παρελθόντος. Για τον Βενιζέλο και τους Βενιζελικούς υπάρχουν δύο στοιχήματα. Ένα, η μαζικότητα σήμερα στην εκλογική διαδικασία, καθώς περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού τη συμμετοχή για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν ως κόμμα και ως παράταξη. Και το δεύτερο, η επόμενη μέρα, το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και η πορεία προς τις εκλογές. Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα είναι και το σχέδιο που θα επικρατήσει. Υπάρχουν δύο σχέδια. Το σχέδιο Α με πάνω από 100.000 και το σχέδιο Β: Νίκη με λιγότερες από 70.000 ψήφους .

Το πρώτο σχέδιο περιλαμβάνει ξεκαθάρισμα αμέσως των λογαριασμών, λυμένα χέρια του Βενιζέλου και πιο άμεσες λύσεις στο κομματικό τοπίο. Δεν μιλάει κανείς για πογκρόμ, γιατί αυτό ο Βαγγέλης δεν το έχει στο μυαλό του και δεν το επιτρέπει και σε κανέναν συνεργάτη του, αλλά, όπως λένε ορισμένοι μια βελούδινη αποστρατεία ή ένας βελούδινος εξοστρακισμός ορισμένων που πίκραναν την κομματική βάση ή προκάλεσαν την κοινωνία. Εδώ βέβαια εμπίπτουν και οι περιπτώσεις των κηπουρών, που ο Βαγγέλης θα αξιολογήσει κατά περίπτωση. Εκεί που θα πέσει σφαγή είναι στον κομματικό μηχανισμό, όπου δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Θα φύγουν όλοι, είπε, από μόνοι τους είτε με άλλον τρόπο.

Η Ιπποκράτους θα καθαρίσει από όλους και θα μείνουν μόνο ορισμένοι αποσπασμένοι, που έχουν μια διαχρονική παρουσία. Το σχέδιο Β περιλαμβάνει αλλαγές, σε μικρότερη κλίμακα, όχι τόσο γρήγορα αλλά σταδιακά και προβλέπει συμβιβασμούς και μοίρασμα ρόλων και σε άλλες τάσεις και στάσεις στο ΠΑΣΟΚ. Προβλέπει σταδιακή απομείωση του λεγόμενου προεδρικού μπλοκ με κάθετο διεμβολισμό και δίνοντας ρόλους σε κορυφαίους εκφραστές του που δεν έχουν προκαλέσει ούτε την κοινωνία ούτε το κομματικό ακροατήριο. Λέγεται ότι ο νέος αρχηγός δεν θα διστάσει να κόψει ακραιφνείς Βενιζελικούς για να χωρέσουν και οι λοιποί συγγενείς. Το σίγουρο είναι ότι ο Βαγγέλης θέλει να κερδίσει χρόνο εν όψει εθνικών εκλογών και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα εφαρμόσει ολόκληρο το σχέδιό του. Πάντως όσοι κάνουν όνειρα για θώκους θα εκπλαγούν. Άλλωστε, όπως λέει, πολλοί βιάζονται να γίνουν κάτι χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την εκλογή τους.

Χαμογελά δε με χιούμορ όταν ακούει διάφορους να του μιλάνε για τον δήθεν νέο γραμματέα. Η περίπτωση Καρχιμάκη δεν του είναι αποκρουστική και ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει σήμερα, στην κρίσιμη ψηφοφορία, θα κριθούν όλα. Αν βεβαίως παραιτηθεί και επιμένει, θα τον αντικαταστήσει με προσωρινό γραμματέα-έκπληξη. Για το θέμα των διαγραφέντων ή αποπεμφθέντων από την ΚΟ θα εξεταστεί κάθε περίπτωση χωριστά. Σίγουρο είναι όμως πως οι έξι θα είναι ξανά υποψήφιοι αν το θελήσουν. Ο Βενιζέλος έχει μιλήσει και με αποστασιοποιημένα κορυφαία στελέχη του παρελθόντος και βρίσκονται σε καλό δρόμο οι συζητήσεις με πολλούς.

Στο βενιζελικό στρατόπεδο όμως υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις για όλα τα θέματα και πολλοί του εισηγούνται εδώ και τώρα καθαρές λύσεις και φυγή προς τα μπρος με νέα, άφθαρτα στελέχη και να αφήσει πέρα βαρόνους και βαρονίες.

Όμως η λογική του όλου ΠΑΣΟΚ που έχει στο μυαλό του δεν του επιτρέπει να ακούσει τους δικούς του βαρόνους και να κάνει ξεκαθάρισμα τώρα. Ξέρει τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Είναι ένας άλλος Βενιζέλος, πιο εγκρατής, πιο μαζεμένος, πιο συνειδητοποιημένος.

Έχει όμως πάντα μέσα του τον γνωστό εκρηκτικό και παρορμητικό Βαγγέλη που πολλές φορές δεν το ελέγχει το θυμικό του και, όπως λέει κορυφαίος ΠΑΣΟΚος, «Αν ο Βενιζέλος δεν συνειδητοποιήσει ότι μόνο με σύνθεση μπορεί να κάνει αυτό που σαν παρακαταθήκη άφησε για εκείνον ο αείμνηστος Δημήτρης Τσάτσος, τότε πολύ γρήγορα θα βρεθεί στη θέση του Γιώργου Παπανδρέου και θα πληρωθεί με το ίδιο νόμισμα από τους ίδιους τους πραίτορες, πραιτορίσκους και ηγεμονίσκους που υπάρχουν στην Ιπποκράτους». Στο ΠΑΣΟΚ του αύριο δεν περισσεύει κανείς. Στο ΠΑΣΟΚ του αύριο πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουν. Αλλιώς το αύριο θα είναι δυστυχώς μεθαύριο για εκείνους. Διότι όλοι γύρω του ψάχνουν όχι το αύριο όλων, αλλά το δικό τους μεθαύριο. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνά ότι ο λαός στις κάλπες ξεκαθαρίζει την κόπρο του Αυγείου. Εκείνος ξέρει καλύτερα από καθέναν ποιοι πρέπει να πάνε στα σπίτια τους και ποιοι όχι. Ας μη βιαστεί να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα.

Ας κάνει ό,τι πρέπει σήμερα, χωρίς να τραυματίσει και να τραυματιστεί. Άλλωστε το ΟΛΟΝ ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ΟΛΟΝ ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, με την ευθύνη που έχει, ότι η ευαγγελική ρήση «ουκ ήλθον καταλύσαι τας Γραφάς αλλά συμπληρώσαι αυτάς» είναι στη δική του πολιτική Αγία Γραφή.

Πρέπει να το σεβαστεί αν θέλει κάποια μέρα να είναι ο Χριστός της Ανάστασης και όχι του Επιταφίου. Έχει δίπλα του τον σταυρό, ας επιλέξει αν θα πάει προς τον Γολγοθά ή στη δική του Ανάσταση.

Άλλωστε ο Χριστός είπε «Αγαπάτε αλλήλους» και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν φαίνεται να είναι, απ’ ό,τι δείχνουν μέχρι σήμερα τα πράγματα, σε άλλο μήκος κύματος. Άλλωστε αυτό εύχεται και η Ανάσταση της Αγάπης.


Σχολιάστε εδώ