Πόλεμος για το «κούρεμα» των αποθεματικών

Την περασμένη εβδομάδα, σε ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ με τα διοικητικά συμβούλια των συνδικαλιστικών ενώσεων, αποφασίστηκε η κατάθεση προσφυγών και αγωγών κατά της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και του κράτους για την υποχρεωτική συμμετοχή των αποθεματικών των Ταμείων στο PSI. Οι επιπτώσεις στα δημοσιογραφικά Ταμεία είναι άμεσες. Ο ΕΔΟΕΑΠ μίλησε ήδη για αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2012, με νέες περικοπές στις υπηρεσίες υγείας και ασφάλισης, ενώ κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο την επόμενη πενταετία. Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, που χάνει το ένα δισ. από τα δύο δισ. των αποθεματικών του, κινδυνεύει επίσης τα επόμενα χρόνια να κατεβάσει ρολά.

Ενδεικτική του πολεμικού κλίματος που επικρατεί είναι η κοινή ανακοίνωση όλων των Ενώσεων, με την οποία κατηγορείται ανοικτά η κυβέρνηση Παπαδήμου και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος για «δήμευση» του κοινωνικού κεφαλαίου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα 2,4 δισ. των ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ περιλαμβάνονται στο ποσόν των 30 δισ. από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που η κυβέρνηση τα ενέταξε υποχρεωτικά στο PSI των 70 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντάς τα «ιδιωτικό κεφάλαιο».

Οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών ταμείων ενημέρωσαν τις συνδικαλιστικές ενώσεις πως, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου για ενίσχυση και εξασφάλιση των απωλειών από τα Ταμεία, καμία δέσμευση δεν υπάρχει.

Έγινε μόνο λόγος να δοθούν στα Ταμεία μετοχές κρατικών φορέων ή μετοχές σε ορυχεία χρυσού!


Σχολιάστε εδώ