Εύκολα ή δύσκολα θα πάρουμε αυτοδυναμία

Στη Λ. Συγγρού αισιοδοξούν ότι προϊόντος του χρόνου η εικόνα θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες μιας εκλογικής επιτυχίας. Ο Αντ. Σαμαράς σημειώνει ότι «θα κυνηγήσει μέχρι τέλους την αυτοδυναμία» ως τη μοναδική λύση προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Ωστόσο, άπαντες αντιλαμβάνονται ότι η προσπάθεια θα είναι σκληρή και επίπονη και τα αποτελέσματά της θα φανούν το βράδυ των εκλογών.

Ο κατακερματισμός των κομμάτων με τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών, η ενίσχυση των αντιμνημονιακών δυνάμεων και η οργή που διαπερνά την ελληνική κοινωνία διαμορφώνουν ένα ρευστό τοπίο κι ένα ασταθές περιβάλλον. Στο σημείο αυτό αναμένεται να εστιάσει την προεκλογική στρατηγική του ο κ. Σαμαράς, εκμεταλλευόμενος το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει έναντι του ΠΑΣΟΚ αλλά και όλων των άλλων κομμάτων. Θα επιδιώξει να περάσει στους πολίτες το «μήνυμα» ότι η ΝΔ είναι η μοναδική συμπαγής και αξιόπιστη πολιτική δύναμη που τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας και να διασφαλίσει την παραμονή στην Ευρωζώνη και την έξοδο της οικονομίας από την κρίση. Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουν να προσελκύσουν ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας που δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τα κεκτημένα μιας ζωής και επιθυμεί να συνεχιστεί η ομαλή πορεία της χώρας, έστω και μέσα στις αντιξοότητες που δημιουργούν οι πολιτικές του Μνημονίου. Ταυτόχρονα, πιστεύουν ότι η «σιγουριά» που προβάλλει η παράταξη θα λειτουργήσει ως «πόλος έλξης» για τους αναποφάσιστους, που λόγω του υψηλού ποσοστού τους θα δημιουργήσουν «ρεύμα αυτοδυναμίας» και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα. «Εύκολα ή δύσκολα, η αυτοδυναμία τελικά θα επιτευχθεί», τονίζουν κομματικοί παράγοντες. Στο πλαίσιο της στρατηγικής του, ο κ. Σαμαράς το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές θα δώσει έμφαση σε θέματα καθημερινότητας (δημόσια ασφάλεια, λαθρομετανάστευση κ.ά.) που ταλαιπωρούν τους πολίτες και προκαλούν την οργή τους.

Εμπόδιο στην προσπάθεια της ΝΔ, όπως προαναφέραμε, είναι ο κατακερματισμός των κομμάτων και η ενίσχυση των δυνάμεων που «επιχειρούν» με… όπλο την αντίθεσή τους στο Μνημόνιο. Η παρουσία των Ανεξάρτητων Πολιτών του Π. Καμμένου, όπου θα προσχωρήσουν αρκετοί από τους διαγραφέντες βουλευτές, δημιουργεί νέα δεδομένα. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δίνουν στο νεοσύστατο κόμμα προοπτικές εισόδου στη Βουλή, ωστόσο στη Λ. Συγγρού θεωρούν ότι πρόκειται για ενδείξεις της στιγμής και ότι καθ’ οδόν προς τις κάλπες το πράγμα θα «ξεφουσκώσει». Για τον σκοπό αυτό και προκειμένου να μη δώσουν πολιτική υπόσταση στο εγχείρημα του κ. Καμμένου, δεν πρόκειται να μπουν σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί του. Ως προς τους διαγραμμένους, τα ίδια στελέχη πιστεύουν ότι το κόστος από την αποχώρησή τους θα είναι περιορισμένο, διότι ελάχιστοι έχουν προσωπικούς ψηφοφόρους που θα τους ακολουθήσουν στο νέο κόμμα, οι περισσότεροι θα ψηφίσουν ΝΔ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να κλείσει το «μέτωπο» με τους συνδικαλιστές του κόμματος, ώστε να μπει απερίσπαστος στην προεκλογική μάχη. «Αγκάθι» παραμένει η περίπτωση της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, ο επικεφαλής της οποίας, Ν. Κιουτσούκης, στις αρχές της εβδομάδας είπε ότι «δεν χρειάζονται εκλογές, αφού έτσι κι αλλιώς κυβερνάει η “τρόικα”»!

Ανοιχτές συγκεντρώσεις

Το επόμενο διάστημα το βάρος από πλευράς Λ. Συγγρού θα πέσει στην προσπάθεια επανεκκίνησης του κομματικού μηχανισμού και στη συσπείρωση των οπαδών. Από την περασμένη Τετάρτη συνεδριάζουν οι Νομαρχιακές Οργανώσεις, με την παρουσία κορυφαίων στελεχών, ενώ στη συνεδρίαση της Α’ Αθηνών παρέστη και μίλησε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Στο επιτελείο του έχουν ξεκινήσει και καταστρώνουν το πλάνο των προεκλογικών δραστηριοτήτων, το οποίο θα περιλαμβάνει φυσικά ομιλίες σε συγκεντρώσεις, είτε σε κλειστούς χώρους (αθλητικά στάδια, αμφιθέατρα κ.ά.) είτε σε ανοιχτούς (πλατείες). Η τελευταία επιλογή συνιστά ένα «ρίσκο» λόγω του κλίματος αγανάκτησης για την πολιτική λιτότητας αλλά και απαξίωσης που επικρατεί στην κοινωνία για τον πολιτικό κόσμο. Παρά ταύτα παράγοντες του κόμματος υποστηρίζουν ότι, αν προετοιμαστεί και οργανωθεί σωστά το εγχείρημα, μπορεί να στεφθεί με επιτυχία. Στις συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες εξετάστηκε το ενδεχόμενο να οργανωθεί (για σήμερα) μια μεγάλη κομματική εκδήλωση, προκειμένου να… συμπέσει με τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Εναλλακτικά συζητήθηκαν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το Κλειστό Στάδιο της Πάτρας, αλλά η ιδέα τελικά δεν προχώρησε.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ