Πιάστηκε στα πράσα ο σύζυγος της Ντόρας

Αυτό προέκυψε από τον έλεγχο που διενήργησαν οι ορκωτοί λογιστές της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ενώ η υπόθεση παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς μέχρι και την ύστατη ώρα ο κ. Κούβελος ισχυριζόταν ότι είχε δηλώσει όλα τα στοιχεία. Γεγονός που ενισχύει την άποψη εκείνων που λένε ότι έλεγε συνειδητά ψέματα σε μια προσπάθεια συσκότισης της υπόθεσης και με την ελπίδα ότι τα πραγματικά στοιχεία δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών, ο επιχειρηματίας υιοθέτησε νέα «γραμμή άμυνας», υποστηρίζοντας ότι εκ παραδρομής δεν δήλωσε το συγκεκριμένο ποσόν και ότι δεν το έκανε έχοντας την εντύπωση ότι έπρεπε να το κάνει στο «πόθεν έσχες» της επόμενης χρονιάς.

Εκτός απροόπτου, ο κ. Κούβελος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Εισαγγελέα, αλλά εξαιρετικά βαρύ είναι το πλήγμα για την Ντ. Μπακογιάννη, παρά το γεγονός ότι εκείνη δεν έχει ανάμειξη στο όλο θέμα. Ίσως να είχε και παντελή άγνοια… Θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα και θα ελαχιστοποιήσει τις ήδη περιορισμένες πιθανότητες που έχει να επιτύχει να μπει στη Βουλή. Πολιτικά στελέχη εκτιμούν ότι η υπόθεση του «1 εκατ. δολαρίων», με τον τρόπο που εξελίχθηκε και τους χειρισμούς που έγιναν από την πλευρά του κ. Κούβελου, θα βάλει ταφόπλακα στις πολιτικές φιλοδοξίες της κ. Μπακογιάννη. Πέραν των άλλων, διότι και η ίδια σε δημόσιες δηλώσεις ανέφερε ότι όλα τα στοιχεία είχαν δηλωθεί στο «πόθεν έσχες», όπως ενδεχομένως τη διαβεβαίωνε ο σύζυγός της. Πόσο μάλλον που η ίδια μπήκε στη διαδικασία να καταγγείλει «πολιτικές σκευωρίες» με στόχο τη Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ διατύπωσε αιχμές και υπόνοιες σε βάρος του Εισαγγελέα Π. Νικολούδη, ενώ πριν αποκαλυφθεί ποιος ήταν ο «εκατομμυριούχος» ζητούσε με δημοσίευμά της την παραίτηση του βουλευτή που είχε βγάλει έξω το 1.000.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στο επιτελείο της κ. Μπακογιάννη επικρατεί πανικός, ενώ η ίδια εμφανίζεται απογοητευμένη κι εξοργισμένη με… όλους και με όλα.

Το πόρισμα

Σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που έλεγξε τους λογαριασμούς του κ. Κούβελου και εξέτασε η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής, ούτε ο τραπεζικός λογαριασμός ούτε η συγκεκριμένη τραπεζική κίνηση που σημειώθηκε στις 4/3/2011 είχαν δηλωθεί στο «πόθεν έσχες» που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2011.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Βαγγέλη Αργύρη, δεν αναφέρεται ο τραπεζικός λογαριασμός που τηρείται σε λίρες Αγγλίας και σε δολάρια, στον οποίο κατατέθηκε το ποσόν του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, δεν παρατηρείται όμως αύξηση της περιουσιακής του κατάστασης που να μη δικαιολογείται. Η υπόθεση οδηγείται στον Εισαγγελέα Εφετών, ενώ ο ίδιος, μετά τις αποκαλύψεις, υπερθεματίζει «προκειμένου να αποδείξει τα προφανή» και αναφέρει ότι τα στοιχεία που κατέθεσε αποδεικνύουν και το «πόθεν» και το «έσχες». Απαντά ότι ο σχετικός τραπεζικός λογαριασμός στο Λονδίνο, που ανοίχθηκε τον Μάρτιο του 2011 για την αγορά του πλοίου, θεώρησε ότι θα έπρεπε να δηλωθεί στη δήλωση που αφορά το οικονομικό έτος 2011 και επιτίθεται μιλώντας για ατυχέστατους χειρισμούς και φαρσοκωμωδία που συνεχίζεται με μοναδικό σκοπό τη σπίλωση της γυναίκας του…

Ο κ. Κούβελος δικαιολογήθηκε γραπτώς στην Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής, σημειώνοντας ότι «εκ παραδρομής (!) δεν αναφέρθηκε στη δήλωσή μου στο 2011, καθότι η διακίνηση του ποσού έγινε από ρευστοποίηση μετοχών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τη συμμετοχή μου στην αγορά ποσοστού σε υπό ναυπήγηση πλοίο». Σύμφωνα με την έρευνα στις 4/3/2011 δόθηκε εντολή από την Ελλάδα στην Αμερική να ρευστοποιηθούν μετοχές και να μεταφερθεί ποσό 1.148.000 δολαρίων στον λογαριασμό του κ. Κούβελου στο Λονδίνο, τον οποίο χρησιμοποιεί ο γιος του που σπουδάζει στο Λονδίνο, όπου προϋπήρχαν 12.000 λίρες Αγγλίας.

Η διαπίστωση της ανακρίβειας, που επιβεβαιώνει ο έλεγχος και η επιστολή του κ. Κούβελου προς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οδηγεί στη διαβίβαση της έκθεσης, μαζί με τη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης, στον Εισαγγελέα Εφετών.

Αμείλικτα ερωτήματα

Η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Κούβελος κάνουν λόγο για «ναυτιλιακό» συνάλλαγμα, κάτι που δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο επειδή απλώς και μόνον ο κ. Κούβελος ασχολείται με ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Εάν μάλιστα το ναυτιλιακό συνάλλαγμα έχει ευνοϊκούς όρους φορολόγησης κ.λπ., θα πρέπει οι Αρχές να προχωρήσουν σε πλήρη και αποτελεσματικό έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν τα όποια ποσά εμφανίζονται στο «πόθεν έσχες» (όχι μόνο στην περίπτωση του κ. Κούβελου) είναι πράγματι ναυτιλιακό συνάλλαγμα.

Η οικογένεια Μπακογιάννη χαρακτήρισε δημοσίως το θέμα ανύπαρκτο, θέλοντας να μας πείσει ότι απλώς κάποια χρήματα που είχε στο εξωτερικό τα διατήρησε στο εξωτερικό σε άλλη χώρα.

Η οικογένεια της κ. Μπακογιάννη λέει την αλήθεια, αλλά όχι όλη.

Στις μετοχές τις οποίες είχε στις ΗΠΑ ο κ. Κούβελος, θεματοφύλακας ήταν ελληνική τράπεζα. Έτσι, όταν τον Μάρτιο του 2011 υπήρχε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, θέλοντας να διασφαλίσει από κάθε ενδεχόμενο το κεφάλαιό του, ακόμη και από ενδεχόμενη κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών (που θα συμπαρέσυραν και όλους τους τίτλους που διακρατούσαν) φρόντισε να ρευστοποιήσει τις μετοχές και κατόπιν έβγαλε τα χρήματά του στη Μ. Βρετανία. Προκύπτει όμως ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δήλωση του κ. Κούβελου ότι τα χρήματα αυτά έφυγαν για τη Βρετανία ως «απαραίτητη προϋπόθεση-εγγύηση προκειμένου να συνεχιστούν οι από πλευράς μου διαδικασίες για την ολοκλήρωση αυτής της αγοράς (σ.σ.: πλοίου)…».

Είναι προφανές ότι σε μια τόσο σημαντική αγοραπωλησία (δεν πρόκειται για ένα αυτοκίνητο ή ένα διαμέρισμα) θα υπάρχουν και επίσημα προσύμφωνα και προφανώς έχει κατατεθεί το ποσό ως εγγυητική επιστολή για να προχωρήσει η διαδικασία όπως αναφέρει ο κ. Κούβελος. Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν έμεινε «παρκαρισμένο» στον τραπεζικό λογαριασμό του κ. Κούβελου για έναν σχεδόν χρόνο, για να το έχει εύκαιρο να το καταβάλει για την αγορά ενός πλοίου, όταν και όποτε θα ερχόταν η στιγμή της αγοράς του…

Εξάλλου θα ήταν πολύ πιο σαφής η εξήγηση του κ. Κούβελου εάν ανέφερε το συγκεκριμένο πλοίο και το ποσοστό με το όποιο μετέχει η εταιρεία του σε αυτό, καθώς είναι προφανές ότι τόσο μεγάλες αγορές και επενδύσεις δεν γίνονται στο… μιλητό.

Στο Ωνάσειο

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, και ενώ η είδηση ότι ο κ. Κούβελος δεν είχε δηλώσει τη «φυγή» στο εξωτερικό του 1.000.000 ευρώ στο «πόθεν έσχες», που άφηνε εκτεθειμένη την Ντόρα, εισήχθη στο Ωνάσειο με συμπτώματα δύσπνοιας. Παρέμεινε στο νοσοκομείο με το ενδεχόμενο να του γινόταν στεφανιαιογράφημα.


Σχολιάστε εδώ