Μανιφέστο των νέων της ΔΗΜΑΡ

Βέβαια, τέτοιο ρεύμα στελεχών στον χώρο της Νεολαίας δεν υπάρχει, καθώς τα απογοητευμένα νεαρά πράσινα στελέχη είναι πιο ριζοσπαστικά από το προφίλ της ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, η Νεολαία του κόμματος Κουβέλη είναι αισιόδοξη για την αποδοχή της από την κοινωνία. Επειδή η βασική κατηγορία που εκτοξεύεται προς τη ΔΗΜΑΡ μέχρι σήμερα είναι ότι δεν κάνει προτάσεις και ότι έχει «στρογγυλό λόγο χωρίς αιχμές», οι νέοι του κόμματος αποφάσισαν «να βγουν μπροστά», με ιδέες και θέσεις. Σήμερα παρουσιάζουμε τον βασικό κορμό των προτάσεών τους για θέματα νεολαίας, ενώ την επόμενη εβδομάδα (λόγω έλλειψης χώρου) θα σας ενημερώσουμε για τις θέσεις τους περί ναρκωτικών, βίας, Εκκλησίας, δικαιωμάτων, μεταναστών και περιβάλλοντος. Σύμφωνα με όσα μάθαμε και λένε, η «Νεολαία της Δημοκρατικής Αριστεράς» θα είναι μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική Νεολαία, που επιθυμεί να αφυπνίσει τη δημιουργικότητα της νεότητας, μεταδίδοντας διάθεση για συμμετοχή και αγώνα, υπεύθυνα, αλληλέγγυα και ακηδεμόνευτα, ώστε «να αναπτύξουμε όλοι μαζί ένα νέο δημιουργικό φαντασιακό με επίκεντρο τον άνθρωπο, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία». Ο πυρήνας των ιδεών τους στηρίζεται στις θεμελιώδεις αρχές «δημοκρατικός σοσιαλισμός – αριστερός ευρωπαϊσμός – μεταρρυθμιστική στρατηγική – οικολογική εγρήγορση» και επιδιώκουν συντονισμένες δράσεις με όλους τους νέους και τις νέες για την εξάπλωση αυτών των θεμελιωδών αρχών και τον ριζικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Παιδεία, εργασία
και θητεία

Όσον αφορά τις συγκεκριμένες (όσο γίνεται, αρχικά…) θέσεις τους, η ΝΕΔΗΜΑΡ ξεκινά με την παιδεία, όπου ρητά ζητούν να μπει τέλος στον φοιτητικό συνδικαλισμό και οι πολιτικές ζυμώσεις να γίνονται έξω από τα κομματικά στεγανά. Δηλώνουν ότι υποστηρίζουν με συνέπεια όλες τις αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση και συμμετέχουν σε κάθε διάλογο ουσίας. Τονίζουν ότι «δεν θέλουμε κλειστά πανεπιστήμια και δεν έχουμε σχέση με τους φοιτητοπατέρες της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, ούτε βέβαια με τους επαγγελματίες “επαναστάτες”». Στα εργασιακά οι νέοι της ΔΗΜΑΡ διεκδικούν ενιαίο ταμείο ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους πολίτες, ενιαία εργατική νομοθεσία για όλους, είτε ανήκουν στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων με κρατική εποπτεία, ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, επέκταση του προνοιακού επιδόματος ανεργίας, ενίσχυση των προγραμμάτων επιμόρφωσης ανέργων και παροχή κινήτρων στις εταιρείες για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων. Διαφωνούν με τη μείωση του κατώτατου μισθού, τη «μαύρη» εργασία, την αδιαφάνεια στην κατανομή των κοινοτικών και κρατικών κονδυλίων και την απουσία ενός κοινωνικού δικτύου προστασίας, ώστε να μειωθεί η ανεργία. Στα στρατιωτικά ζητήματα αναγνωρίζουν τις «ιδιαιτερότητες», όπως λένε, της γεωπολιτικής και στρατηγικής θέσης της χώρας, αλλά διαφωνούν με τις «εξωφρενικές εξοπλιστικές δαπάνες». Στα θέματα θητείας διεκδικούν την περαιτέρω σταδιακή μείωση του χρόνου της, την κατοχύρωση του δικαιώματος στην εναλλακτική θητεία, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων και τη θεσμοθέτηση μιας ανεξάρτητης αρχής προστασίας του στρατευμένου.

****

Καμπάνια «ΝΑΙ και ΟΧΙ»

Μια κίτρινη και μια μπλε αφίσα θα πλημμυρίσουν τις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας από τη Δευτέρα. Είναι αρκούντως προκλητικές (τουλάχιστον η μία…) και μάλλον θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Πρόκειται για τη νέα έξυπνη πολιτική καμπάνια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που προχωρά ακόμη παραπέρα το παλαιότερο μήνυμα «της γενιάς των φιμωμένων». Από τη μία πλευρά θα έχουν μια κίτρινη αφίσα, που παραπέμπει στον κιτρινισμό και τον λαϊκισμό, με φόντο τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Γιάννη Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ και τον Σπύρο Παπασπύρο (πρώην πρόεδρο ΑΔΕΔΥ) μαζί σε διαδήλωση και σύνθημα «ΟΧΙ στη γενιά που μας έφερε ως εδώ». Από την άλλη πλευρά θα έχουν μια μπλε αφίσα, με νέους που περπατούν όλοι μαζί (ίσως παραπέμπει στο γνωστό «keep walking»…) και σύνθημα «ΝΑΙ στη γενιά που θα τ’ αλλάξει όλα». Υποθέτουμε ότι η έμπνευση των συνθημάτων έρχεται από στίχους τραγουδιών του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αν και οι γαλάζιοι δεν το συνηθίζουν… Ωστόσο, καταλαβαίνουμε ότι προσπαθούν να ξεπεράσουν το δίλημμα «ναι ή όχι στο Μνημόνιο», βάζοντας ένα δικό τους δίλημμα προς τους συμφοιτητές τους. Στόχος τους είναι να έρθουν αντιμέτωποι όχι με όλους τους μεγαλύτερους, αλλά με τη γενιά «πολιτικών και μηχανισμών» που μας έφεραν ως εδώ και απαξιώνουν συστηματικά τους νέους.
Οι γαλάζιοι πιστεύουν ότι οι νέοι πρέπει να ξεσηκωθούν δημιουργικά και επιδιώκουν η ΔΑΠ και η ΟΝΝΕΔ να γίνουν οι πολιτικοί εκφραστές της νέας γενιάς. Μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο σχέδιο, θα έλεγε κανείς, ειδικά σήμερα…

Γαλάζιος
εθελοντισμός
και αντιδράσεις

Οι ΟΝΝΕΔίτες κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν τον εθελοντικό και ακτιβίστικο χαρακτήρα της οργάνωσης, που θα έχει «κοινωνική ωφελιμότητα», αλλά ενίοτε τρώνε… πόρτα. Αυτό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, όταν προσφέρθηκαν να βγουν να «καθαρίσουν» την Αθήνα (να βοηθήσουν, στην πραγματικότητα, τα συνεργεία καθαριότητας…) αλλά ο δήμος, μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου, αρνήθηκε επιδεικτικά. Γιατί άραγε; Οι γαλάζιες διαρροές περί απαξιωτικής στάσης του δήμου δεν επιβεβαιώνονται από εμάς. Πάντως, με τους Atenistas ο δήμος έχει συνεργαστεί. Λέτε αν δεν ήταν «γαλάζιοι» να τους δέχονταν; Οι ΟΝΝΕΔίτες, ωστόσο, δεν πτοήθηκαν και ξεκινούν σήμερα Κυριακή πρωί τη δράση τους «Αλλάζουμε τη γειτονιά μας» από την Πλατεία Δεληολάνη στον Βύρωνα, ενώ χθες είχαν προγραμματίσει (εκ νέου, μετά την αναβολή της περασμένης εβδομάδας) ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην Πλατεία Κολωνακίου. Πάντως, ορισμένοι γαλάζιοι έχουν αμφιβολίες για το αν ο κόσμος θα υποδεχτεί τις δράσεις τους θετικά, καθώς ανησυχούν για αποδοκιμασίες από «αγανακτισμένους».

****

Στους δρόμους

Με σύνθημα «Ή εμείς ή αυτοί!», η Νεολαία ΣΥΝ έχει πάρει, συνολικά, τους δρόμους, συμμετέχοντας σε κάθε κινητοποίηση και αναδεικνύοντας ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Όπως λένε χαρακτηριστικά «όλοι στους δρόμους να ανατρέψουμε μία κυβέρνηση που βρίσκεται σε πανικό. Οι υπουργοί των Μνημονίων και των τραπεζών πηδούν από το καράβι που βουλιάζει, για να διασωθούν μπροστά στον φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Καμία συναίνεση στο νέο Μνημόνιο, καμία συναίνεση στα μέτρα της εξαθλίωσης, της πείνας και της φτώχειας. Ο αγώνας του κόσμου της εργασίας για ζωή με αξιοπρέπεια είναι αγώνας χωρίς επιστροφή. Τώρα ήρθε η ώρα για την ανατροπή, τώρα ήρθε η ώρα ο λαός να μιλήσει. Η απάντησή μας στα σχέδιά τους είναι η συμμετοχή μας σε όλες τις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών». Αξίζει να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα τους τις συνεχείς ανακοινώσεις αλλά και τις αναλύσεις του ΚΣ για τη συγκυρία. Το μόνο που τους λείπει είναι η μαζικότητα…

****

Βαρύ το κλίμα στις Νεολαίες

«Αχός βαρύς ακούστηκε» και στις νεολαίες, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, που έχουν αλλάξει, κατά κοινή ομολογία, την πολιτική κατάσταση. Στην ΟΝΝΕΔ αρκετά μέλη και στελέχη μούδιασαν από τη θετική ψήφο του κόμματος στο Μνημόνιο ΙΙ, αλλά μάλλον γρήγορα το ξεπέρασαν. Άλλωστε, είχε προηγηθεί αρκετό «μασάζ» από τη Μεσογείων. Αυτό που δημιουργεί τριβές είναι η διαγραφή των 22 βουλευτών, καθώς, ιδιαίτερα στην επαρχία, οι δεσμοί του κομματικού μηχανισμού με τους εκλεγμένους είναι «πολύ στενοί». Πάντως, γενικότερα περιμέναμε μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους γαλάζιους νέους ανά την Ελλάδα (μόνο δύο κρούσματα διαμαρτυρόμενων τοπικών, στην Ηλεία και στη Φθιώτιδα), ενώ η Μεσογείων συνεχίζει τις συναντήσεις με στελέχη (π.χ. διανομαρχιακές συνεδριάσεις) για να αποφύγει τα «ευτράπελα». Μάλιστα, η ΟΝΝΕΔ κυκλοφόρησε το Σάββατο, πριν από την ψήφιση του νέου Μνημονίου, κείμενο που υποστήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την άμεση διενέργεια εκλογών, για να αποφασίσουν οι πολίτες την κατεύθυνση της χώρας, πιστοί στη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά. Στο ΠΑΣΟΚ, όπου ασχολούνται κυρίως με τα εσωκομματικά, παρά τις σημαντικές αριθμητικές δυνάμεις που διατηρεί το πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ», υπό την καθοδήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη, στον χώρο των νεαρών στελεχών, η πλέον σημαντική συνιστώσα των πράσινων νεολαίων κινείται μακριά από το δίδυμο Βενιζέλου – Λοβέρδου. Η πλειοψηφία, δε, των στελεχών της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα πράξει στη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού του Κινήματος. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει διάλογος στη βάση του Κινήματος και της νεολαίας για τα λάθη της διακυβέρνησης, την προοπτική του ΠΑΣΟΚ και τον τρόπο εξόδου της χώρας από την κρίση. Η πιο δυνατή, λόγω οργάνωσης, ομάδα νεαρών στελεχών είναι αυτή που πρόσκειται στον γραμματέα Κώστα Πανταζή, η οποία όμως εκτείνεται πολύ πέρα από τα ηλιακά όρια της νεολαίας του κόμματος. Σε αυτό, άλλωστε, «ποντάρει» και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τον οποίο υποστηρίζουν, και δεν κάνει πίσω στην υποψηφιότητά του.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Στα… ιαπωνικά!

Οι συμμετέχοντες στην εκπομπή «Νέοι και Κοινωνία», όπου συζητούσαν το θέμα της ανεργίας των νέων και των νέων μισθών μετά το Μνημόνιο ΙΙ, την περασμένη εβδομάδα, συνάντησαν μια έκπληξη. Την εκπομπή μαγνητοσκοπούσε από τα παρασκήνια συνεργείο της ιαπωνικής δημόσιας τηλεόρασης, με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ που γυρίζουν για τους νέους στην Ελλάδα στην εποχή της κρίσης. Οπότε οι Γιάννης Πούπκος (γραμματεία Νέων ΓΣΕΕ), Άρης Καλαφάτης (ΟΝΝΕΔ), Παύλος Χρηστίδης (Νεολαία ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Γκούγκλας (g700) και Αλέξανδρος Ηλιόπουλος (νέος επιχειρηματίας) είναι πολύ πιθανό να δουν τις απόψεις τους να αναπαράγονται διεθνώς… Κάποιοι, μάλιστα, είπαν on camera και ορισμένες ιαπωνικές λέξεις που ήξεραν!

Δυσκολίες

Αμέσως μετά την ψήφιση του Μνημονίου έγινε η συζήτηση στο Kontra Channel, στην εκπομπή «Νέοι και Κοινωνία», σχετικά με την ανεργία και τους νέους μισθούς των νέων. Οπότε η ΟΝΝΕΔ είχε μια κάποια δυσκολία, λόγω της στάσης του κόμματος και των εσωκομματικών ζητημάτων. Καταλάβαμε ότι υπήρξε «δυσκολία» στην εύρεση του κατάλληλου εκπροσώπου. Τελικά, επιλέχθηκε ο Άρης Καλαφάτης, που μάλλον ξελασπώνει τους γαλάζιους στα δύσκολα…

Ατάκα

Η ατάκα του Παύλου Χρηστίδη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στην ανωτέρω συζήτηση «έγραψε» και έμεινε. «Επτά ώρες διαπραγμάτευση για τις συντάξεις και ούτε δέκα λεπτά για τους νέους». Είπε αυτό που ένιωθαν και περιέγραφαν πολλοί τις προηγούμενες ημέρες. Άδικο είχε;

Αποδοχή

Το ανωτέρω σχόλιο του Παύλου Χρηστίδη είχε αποδοχή και προβλέπουμε να γίνεται σύνθημα… Και ο ίδιος, αν και παντελώς «πρωτάρης» στα τηλεοπτικά, τα πήγε καλά. Λέτε να ετοιμάζεται για περισσότερα πράγματα;

Κείμενο

Επιβεβαίωση και διάψευση ταυτόχρονα… Σας γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα για κείμενο «γαλάζιων» αποχρώσεων που κυκλοφορούσε προς υπογραφή και από μη γαλάζιους επώνυμους νέους. Σας είπαμε ότι το κείμενο θα κυκλοφορούσε εντός της προηγούμενης εβδομάδας. Τελικά, το κείμενο όντως κυκλοφορούσε, όντως υπογράφηκε από επώνυμους, γαλάζιους και μη, αλλά δεν βγήκε έτσι. Η Μεσογείων το κυκλοφόρησε, με ορισμένες αλλαγές και προσωπικές αναφορές στον Αντώνη Σαμαρά, ως επίσημη ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ.

Αναπαραγωγή

Το πρώτο θέμα της στήλης της προηγούμενης εβδομάδας, η ανακοίνωση της ΔΑΠ κατά της Διαμαντοπούλου, με αναφορές σε συγκεκριμένα προβλήματα φοιτητικής μέριμνας, έγινε θέμα σε άλλα, διαδικτυακά και ηλεκτρονικά, ΜΜΕ από τη Δευτέρα και μετά, ενώ η ανακοίνωση είχε κυκλοφορήσει από την Παρασκευή.
Λέτε να τα πήραν από εμάς;

Σχόλιο Ι

Κορυφαίο σχόλιο φίλου της στήλης: «Έτσι όπως ΠΑΜΕ με τα ποσοστά της Αριστεράς στις δημοσκοπήσεις, του χρόνου, αντί για Τσικνοπέμπτη, θα γιορτάσουμε την ΤσιΚΝΕπέμπτη…».

Σχόλιο ΙΙ

«“Στην είσοδο της πολυκατοικίας το γράφει ξεκάθαρα: Απαγορεύεται η είσοδος σε πλασιέ και μικροπωλητές – εκ της διαχειρίσεως”. Θα το θίξω στην επόμενη γενική συνέλευση». Ποιοι γαλάζιοι τα λένε αυτά; Να υποθέσουμε ότι αναφέρονται στη Συγγρού; Και ποιος είναι ο πλασιέ; Ελάτε τώρα…

Σλόγκαν

Ξέρετε ποιο είναι το «ευφάνταστο» σλόγκαν των Νέων της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα ναρκωτικά; «Σαν ΛΑΟΣ δεν τα ΠΑΜΕ τα ναρκωτικά, να τα λέμε αυτά. Απεξάρτηση τώρα!». Δεν παίζονται…

Αναμνήσεις Ι

Φίλος της στήλης μοιράστηκε μαζί μας κάποιες αναμνήσεις από τη ΓΓΝΓ (που οσονούπω καταργείται…) και τις σχετικές παρατηρήσεις του. Θυμήθηκε τα γλέντια που ετοιμάζονταν και γίνονταν κάθε Τσικνοπέμπτη, μετά τις 11 πμ. Θυμήθηκε, επίσης, τα μνημειώδη αποκριάτικα πάρτι μεταμφιεσμένων στο ισόγειο της ΓΓΝΓ (που αργότερα έγινε Ινστιτούτο Νεολαίας και άλλαξε πάλι όνομα πριν από ένα τρίμηνο).

Αναμνήσεις ΙΙ

Ο ίδιος φίλος θυμήθηκε ένα άλλο πάρτι εν μέσω δυνατής χιονόπτωσης αλλά και εκείνο το πάρτι στο υπόγειο (όπου σήμερα βρίσκεται το καφενείο της κυρα-Κούλας) μέχρι πρωίας. Παρατηρούσε, μάλιστα, ότι τότε ήταν άλλες εποχές, «εύκολης ευμάρειας» για αρκετούς, και αργότερα της εύκολης ρεμούλας (παράλληλα, για λίγο λιγότερους…). Αν νομίζετε ότι τα παραπάνω αφορούσαν τους νέους, ως «δικαιούχους» των προγραμμάτων της ΓΓΝΓ, θα σας απογοητεύσουμε. Αφορούσαν, φυσικά, τους υπαλλήλους…


Σχολιάστε εδώ