αμυντικά θέματα

Τι εννοεί ο Γενικός του ΝΑΤΟ;

• Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο ΥΠΕΘΑ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Anders Rasmussen, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις, από τις οποίες συγκρατούμε τα εξής λόγια του Γενικού Γραμματέα, που ερμηνεύτηκαν ποικιλοτρόπως: «…βιώνουμε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και πρέπει να κάνουμε δύσκολες επιλογές. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ είναι μια οικογένεια. Μια οικογένεια στην οποία βοηθάμε ο ένας τον άλλο και ενισχύουμε ο ένας τον άλλο…». Τι εννοεί ο Γενικός, δεν καταλάβαμε… Τι βοήθεια και τι ενίσχυση έχει προσφέρει το ΝΑΤΟ στη χώρα μας τα δύο χρόνια του Μνημονίου; Η απάντηση είναι: τίποτε! Απεναντίας μάλιστα, τον Ιούνιο του 2011 μας «πέταξαν έξω» από τη νέα Δομή Διοίκησης της Συμμαχίας, σε αντίθεση με την Τουρκία, που πήρε ένα πολύ ισχυρό Στρατηγείο Χερσαίων Επιχειρήσεων… Να τη βράσουμε τέτοια «οικογένεια», φίλε Anders…

«Καρατομήθηκε» ο τομέας Άμυνας της ΝΔ…

• «Ορφανός» από κοινοβουλευτικούς άντρες έμεινε για λίγα 24ωρα ο τομέας Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, μετά τη διαγραφή των τομεαρχών βουλευτών Μαργαρίτη Τζίμα και Αλέκου Δεμεντζόπουλου. Το νέο δημιούργησε αίσθηση, αφού και ο προηγούμενος τομεάρχης Άμυνας, βουλευτής Θεόφιλος Λεονταρίδης, διεγράφη και αυτός. Αρκετά στελέχη του τομέα Άμυνας στενοχωρήθηκαν, γιατί το κλίμα που υπήρχε στην ομάδα ήταν πολύ καλό. Με απόφαση του προέδρου Αντώνη Σαμαρά, τομεάρχης ανέλαβε ο 45άρης βουλευτής Καβάλας (2007, 2009) Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στον οποίο η στήλη εύχεται καλή επιτυχία.

Θεάρεστο το έργο της ΠΑ

• Να μια πτυχή του έργου της ΠΑ που αρκετοί πολίτες αγνοούν, αλλά είναι θέμα «ζωής ή θανάτου». Αναφερόμαστε στη δραστηριότητα των πτητικών μέσων της ΠΑ για εκτέλεση αποστολών αεροδιακομιδής ασθενών. Έτσι, μόνο τον Ιανουάριο του 2012 εκτελέστηκαν 80 τέτοιες αποστολές με 192,7 ώρες πτήσεως και μεταφορά 122 ασθενών. Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε 3 αποστολές έρευνας – διάσωσης με 6 ώρες πτήσεως. Μπράβο!

200.000 ευρώ για κρέας…

• Σε πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια νωπών κρεάτων, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της ναυτικής βάσης Νοτίου Ευβοϊκού και του θερέτρου της Αγίας Μαρίνας, προχωρεί το Πολεμικό Ναυτικό. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 200.000 ευρώ. Όσοι πιστοί (κρεατέμποροι) προσέλθετε…

Σωστή κίνηση

• Τελευταία δημιουργήθηκαν αντιδράσεις και διατυπώθηκαν σχόλια για τη μεταφορά των πυροσβεστικών CANADAIR C-415 από την 113 ΠΜ (Θεσσαλονίκη) στην Ελευσίνα.

• Μήπως θα έπρεπε να εξεταστεί η δυνατότητα να σταθμεύει μόνιμα στην 113 ΠΜ κάποιος αριθμός από τα CANADAIR;

Aντιαεροπορικά

• Τα S-300 προσπαθούν με… νύχια και με δόντια να τα κρατούν σε μια ανεκτή κατάσταση οι αεροπόροι. Οι λόγοι γνωστοί…

• Στα PATRIOT δεν υπάρχει πρόβλημα.

• Ένα πολύ καλό Α/Α σύστημα, το VELOS της OERLICON, εκσυγχρονίζεται στα ΕΑΣ. Πρόκειται περί 6 μονάδων. Έχουν γίνει τα 4. Το 5ο έπρεπε να έχει παραδοθεί στην ΠΑ στις 5.6.11 και το 6ο στις 6.12.11. Η… ετήσια επίσχεση εργασίας των τεχνικών των ΕΑΣ έχει φέρει το πρόγραμμα πίσω. Πότε θα περατωθεί; Ουδείς γνωρίζει.

• Εκείνο που με ενθουσιάζει είναι ότι από τη μια μεριά οι συνδικαλιστές, από την άλλη το ΥΕΘΑ, που δε χάνει ευκαιρία να προκαλεί κρίση αξιοπιστίας (ίδετε π.χ. καταστροφή ναρκών κατά προσωπικού), έχουν φτάσει το κύρος της εταιρείας στον πάτο. ΕΥΓΕ…

Καλά νέα από… δίπλα

• Η Τουρκική Υπηρεσία Εξοπλισμών (SSM) υπέγραψε σύμβαση (28 Οκτωβρίου 2011) με ιδιωτικά ναυπηγεία TERNANESI για κατασκευή ενός υποβρυχίου διάσωσης και δύο ρυμουλκών.

• Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν 3 χρόνια και οι επιτευχθείσες τιμές άκρως ικανοποιητικές.

• Σημειώνω απλά:

– Εμείς, οι κιμπάρηδες, κάνουμε απευθείας αναθέσεις, με τιμές ανεξέλεγκτες, για λόγους ευνόητους.

– Τα Ελληνικά Ναυπηγεία, όπως τα κατάντησαν, βρίσκονται σε απραξία και διάλυση.

• Ιδρύεται, επίσης, έξω από την Κωνσταντινούπολη, ένα τεράστιο τεχνικό πάρκο 700 στρεμμάτων, ανάλογο με τη SILICON VALEY των ΗΠΑ, το οποίο θα συγκεντρώσει εκατοντάδες αμυντικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας. Υπολογίζεται ότι θα φιλοξενεί επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό άνω των 30.000 ατόμων, στοχεύοντας σε κύκλο εργασιών άνω των 5 δισ. δολαρίων ετησίως… Μεγάλο όνειρο, που δεν είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί από ανθρώπους που έχουν όρεξη, βούληση και χρήμα, φυσικά… Αφερίμ.

Προβληματισμοί

• Μετά τη φρικτή επιδρομή των εγκληματικών κουκουλοφόρων, την καταστροφή του κέντρου της Αθήνας και την παντελή αδυναμία του υπουργείου Προστασίας (;) του Πολίτη να τους ελέγξει, το πρόβλημα διαφύλαξης της τάξης κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου οξύνεται.

• Πώς θα πεισθούν τα μέλη των οικογενειών αξιωματικών να προσέλθουν να καταλάβουν τον χώρο απέναντι από τους επισήμους (και ποιοι θα είναι οι «επίσημοι»;), όταν υπάρχει φόβος εγκληματικών πράξεων από τους ανεξέλεγκτους κακοποιούς; Εδώ φτάσαμε…

Και διηγώντας τα να κλαις…

• Τη στιγμή που οι μισθοί των στελεχών των ΕΔ έχουν στεγνώσει εντελώς και οι αξιωματικοί βρίσκονται σε απόγνωση, την ίδια ακριβώς στιγμή γίνονται τα εξής τρελά κι εξοργιστικά:

– Προσδιορίσθηκαν, όπως ανακοινώθηκε, τα νυκτερινά, υπερωρίες, επιδόματα Κυριακών και εξαιρεσίμων, για τους υπαλλήλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας! Έλεος! Προεδρία της Δημοκρατίας, μια υπηρεσία χωρίς αποστολή, αρμοδιότητες, υπευθυνότητες, στελεχωμένη, κατά βάση, με κομματικούς, των οποίων ο αριθμός είναι τερατώδης! Στο ΥΕΘΑ υπερωρίες, οδοιπορικά, Κυριακές, αργίες, νυκτερινά, έχουν «κοπεί», με εντολή Βενιζέλου, ο οποίος τώρα, αυτές τις φρικτές ώρες, εγκρίνει να εισπράττουν αργόμισθοι… Πότε θα εργαστούν νύχτα ή Κυριακή;

– Το ίδιο «ρυθμίστηκε» για τους υπαλλήλους, «συμβούλους», αργόμισθους του πρωθυπουργικού γραφείου (103 προσέλαβε πρόσφατα ο κ. Παπαδήμος κι ακόμη 7 ο κ. Πάγκαλος στους 35 αρχικώς), υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές. Κόπηκε, μάλιστα, και «ταρίφα» υπερωριών, 30-40 μηνιαίως.

– Το ίδιο έγινε και για τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου.

• Γιατί κατηγορούμε την «τρόικα», όταν οι ημέτεροι συνεχίζουν τη σπατάλη στον δημόσιο τομέα;

• Το ευχάριστο στην περίπτωση είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που συνεχίζει να λαμβάνει, ανελλιπώς, 32.000 ευρώ μηνιαίως, συμμετέχοντας στις θυσίες του λαού, λατρεύεται από τους υπαλλήλους της Προεδρίας όπως ο έτερος πρόεδρος, Φ. Πετσάλνικος, από τους υπαλλήλους της Βουλής.


Σχολιάστε εδώ