Εκλογές τώρα ή ρίχνω την κυβέρνηση

Σύντομα η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε να υλοποιήσει και αμέσως μετά η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές», υπογραμμίζει, καθιστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τη θέση αυτή. «Όποιος προσπαθήσει να αλλάξει τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αναλάβει και το κόστος των συνεπειών», επισημαίνει. Παράγοντες του κόμματος τονίζουν ότι η χώρα κινείται σʼ ένα ιδιότυπο καθεστώς, ο συσχετισμός των κομμάτων στο Κοινοβούλιο έχει ανατραπεί, η δυσαρμονία με την κοινωνία διευρύνεται, με συνέπεια να καθίσταται επιτακτική η προσφυγή στις κάλπες. «Με τον τρόπο αυτό θα εκτονωθεί η οργή των πολιτών και παράλληλα θα ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση», προσθέτουν. Βασικός πυλώνας της επιχειρηματολογίας της ΝΔ είναι ότι «τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι ακόμη περισσότεροι» και ότι «η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να τα αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο». Στη θέση τους για την άμεση διενέργεια εκλογών τα στελέχη της παράταξης προβάλλουν ένα επιπλέον επιχείρημα: Ότι μετά τις διαγραφές είκοσι ενός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κανένα κόμμα στη Βουλή δεν διαθέτει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (151 βουλευτές). Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από έναν… «αιφνίδιο θάνατο»(!) αφού σε περίπτωση που η ΝΔ αποφασίσει να καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο ή κάποιον από τους εφαρμοστικούς νόμους, αυτοί δεν πρόκειται να εγκριθούν λόγω του ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει πλέον τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών.

Παρά τις πιέσεις που ασκούνται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να επιμείνουν ως το τέλος, διότι αντιλαμβάνονται ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να παραταθεί και ότι οι εκλογές θα λειτουργήσουν καταπραϋντικά στην εντεινόμενη κοινωνική αγανάκτηση. Επισημαίνουν μάλιστα και την αλλαγή πλεύσης από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, που μέχρι πρότινος διατηρούσαν σε εκκρεμότητα την ημερομηνία, ενώ το τελευταίο 15ήμερο δείχνουν να έχουν… αποδεχτεί την ιδέα ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν. Με αποκορύφωμα τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Καψή, που έσπευσε να σημειώσει ότι ο καθορισμός της ημερομηνίας είναι καθαρά υπόθεση της χώρας μας, ψέγοντας κατʼ αυτόν τον τρόπο τον Β. Σόιμπλε, που τις προηγούμενες ημέρες είχε θέσει θέμα επιμήκυνσης της θητείας της σημερινής κυβέρνησης. Η άμεση προσφυγή στις κάλπες αποτελεί κυρίαρχη τάση στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς τα στελέχη αντιλαμβάνονται ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση εγκυμονεί «κινδύνους» για την παράταξη και ότι, προϊόντος του χρόνου κι από τη στιγμή που θʼ αρχίσουν να υλοποιούνται τα μέτρα του νέου Μνημονίου, θα ανεβαίνει το θερμόμετρο της λαϊκής οργής και αυτό θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα. «Πρέπει να πάμε σε εκλογές πριν ξεκινήσουν να φτάνουν στον κόσμο τα χαρτάκια με πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις», λένε χαρακτηριστικά.

Η απορρόφηση των κραδασμών που συνεχίζουν να προκαλούν, αν και με σαφώς μειωμένη ένταση, οι πρόσφατες διαγραφές είκοσι δύο βουλευτών και η αποκατάσταση της συνοχής στο κόμμα, θα είναι ο βασικός στόχος του Αντ. Σαμαρά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Με συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις θα προσπαθήσει να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις και τις έντονες αντιδράσεις ψηφοφόρων της παράταξης για την απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου και πολύ περισσότερο να υπερψηφίσει το Μνημόνιο.

Στο επιτελείο μελετούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και δεν τους εκπλήσσει η μικρή υποχώρηση των ποσοστών του κόμματος. Πιστεύουν, ωστόσο, ότι όσο περνά ο χρόνος οι πολίτες που αντιδρούν θα «κατανοήσουν» ότι τη στάση του κ. Σαμαρά την επέβαλλε η ανάγκη να σωθεί η οικονομία και κατʼ επέκταση η χώρα. Παράλληλα, ελπίζουν βάσιμα ότι η απόφασή του να θέσει τα συμφέροντα της Ελλάδας πάνω από τα κομματικά θα εκτιμηθεί από τα τμήματα εκείνα της κοινωνίας που επιθυμούν να υπάρχει σταθερότητα και υπεύθυνη διαχείριση των καταστάσεων.


Σχολιάστε εδώ