Από τα 8 στα 4 κανάλια η ΕΡΤ

Το κρίσιμο ζήτημα είναι τι θα γίνει με το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο σπαταλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και τώρα χρησιμοποιείται για την οικονομική εξυγίανση της εταιρείας.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε από 375 εκατ. ευρώ, την εποχή της διοίκησης του Χρ. Παναγόπουλου, σε 314 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση του Λ. Ταγματάρχη το 2011. Το 2008 η εταιρεία εμφάνισε ζημίες 4,8 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 170 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 (μυθικά) κέρδη 50,5 εκατ. ευρώ και μειωμένες υποχρεώσεις κατά 100 εκατ. ευρώ , στα 71 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση με την κριτική που αναφέρει πως η ΕΡΤ επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Ηλ. Μόσιαλος, το 2011 η εταιρεία θα καταβάλει 83 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο: σε ΦΠΑ (26 εκατ.), σε Ταμεία (33 εκατ.), φόρο μισθωτών υπηρεσιών (10 εκατ.), φόρο εισοδήματος (12 εκατ.) και λοιπούς φόρους (2 εκατ.). Τα αποτελέσματα στο οικονομικό πεδίο από τις θυσίες των εργαζομένων είναι εντυπωσιακά και για το τρέχον έτος, καθώς προϋπολογίζεται τζίρος 311 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 55,3 εκατ. ευρώ. Το πλεονέκτημα του ανταποδοτικού τέλους και η σωστή αξιοποίησή του είναι που δίνουν ένα προβάδισμα στην ΕΡΤ έναντι της ιδιωτικής TV, την ίδια ώρα που διάφοροι σπεύδουν να πάρουν τμήματά του, όπως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Δεν ενέκρινε η διοίκηση της ΕΡΤ το κλείσιμο της ΕΤ1, ενώ για τη «Ραδιοτηλεόραση» δίνει «άλλη μια ευκαιρία» να μειώσει το ετήσιο έλλειμμα των 250.000 ευρώ, αλλιώς θα κλείσει. Κλείνουν το Prisma+, το οποίο απορροφάται από την ΕΤ1, το Cine / Sport+, που είχαν ήδη συγχωνευτεί σε ένα, και το Info+. Επίσης, οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι πολύ πιθανό να μείνουν 12 από 19. Η ΕΡΤ, με άλλα λόγια, μένει με τα κανάλια ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 και την ERT World.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, από τη μεριά της, κατηγορεί τη διοίκηση πως πρόκειται για «ελλιπές πλάνο εισήγησης και νεφελώδεις προφορικές αναλύσεις», χωρίς να έχει κατατεθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο, και ζητάει να λάβει το σχέδιο του οργανογράμματος της εταιρείας.

Ο Ηλ. Μόσιαλος στη δήλωσή του αναφέρει πως το ΔΣ της ΕΡΤ «υπό την πίεση του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού ακύρωσε τις προσπάθειες και τις προτάσεις» που είχε καταθέσει «για αναδιάρθρωση και ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της τηλεθέασης / ακροαματικότητας των δημόσιων ΜΜΕ», που απέβλεπαν στο κλείσιμο καναλιών και ραδιοφώνων της ΕΡΤ, κλείσιμο που εξυπηρετεί αντίπαλα ιδιωτικά ΜΜΕ.


Σχολιάστε εδώ