Οργή στη Μεσσηνία για τη δημιουργία λιγνιτικών πεδίων στη Φαλάνθη και το Χωματερό!

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Courva Holdings Limited έχει καταθέσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη δημιουργία δύο λιγνιτικών πεδίων στη Φαλάνθη και το Χωματερό. Η εν λόγω εταιρεία σκοπεύει να λειτουργήσει δύο υπαίθρια ορυχεία λιγνίτη σε έκταση 477 στρεμμάτων, ετήσιας παραγωγής 250.000 τόνων, με εκμετάλλευση για 20 συνεχή χρόνια. Το ένα ορυχείο σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε απόσταση μόλις 270 μέτρα από το χωριό Χωματερό και το άλλο 300 μέτρα από τη Φαλάνθη.

Είναι η τρίτη φορά που επαναλαμβάνεται η προσπάθεια επενδυτών για εξόρυξη λιγνίτη μετά το 1997 και το 2005. Το 2005, σε συνέχεια των συντεταγμένων αντιδράσεων των πολιτών και των τοπικών φορέων για την επικείμενη οικολογική καταστροφή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τεκμηριωμένα στοιχεία απέρριψε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αιφνίδια επαναφορά του θέματος έχει προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία όλων των φορέων αλλά και των πολιτών της Μεσσηνίας αφού η εν λόγω επένδυση θα φέρει τις εξής επιπτώσεις:

• σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής,

• ενέχει κίνδυνο οικολογικής απαξίωσης των δύο χωριών,

• καταστροφή του ελαιώνα της κορωνέικης ποικιλίας, λόγω γειτνίασης με τα εν λόγω ορυχεία,

• καταστροφή των υδάτινων πόρων,

• επιβάρυνση του ήδη βεβαρημένου οδικού δικτύου,

• απαξιώνει την Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), το οποίο αποτελεί έργο εθνικής εμβέλειας

• αντίκειται στις γενικότερες κατευθύνσεις για ενεργειακή κάλυψη από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

• αποτελεί τροχοπέδη και απαξιώνει την προσπάθεια που έχει γίνει για την ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής σε άυλο πολιτισμικό αγαθό της ανθρωπότητας και την ανάδειξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα (16/11/2010 Απόφαση UNESCO)

Πολλά τα ερωτήματα, με πιο κύριο το:

«Γιατί θα πρέπει να ενισχυθεί μια ρυπογόνος μονάδα, από τη στιγμή που το 2005 επί διοικήσεως του κ. Δημήτρη Μανιατάκη στη Δ.Ε.Η. κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη; Σε ένα χρόνο θα λειτουργήσει στη Μεγαλόπολη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 800ΜW με φυσικό αέριο που θα καλύψει τεράστιες ενεργειακές ανάγκες της Πελοποννήσου καθώς επίσης θα παρέχει φυσικό αέριο στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου για την ενίσχυση της οικονομικής τους ανάπτυξης.»

Οι αρμόδιοι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους όλες τις αντιρρήσεις των τοπικών φορέων και να ευαισθητοποιηθούν προκειμένου να μην πάρει έγκριση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία λιγνιτικών πεδίων στη Φαλάνθη και το Χωματερό. Η επένδυση αυτή δεν θα οδηγήσει στην ανάπτυξη αλλά αντίθετα στο μαρασμό της περιοχής. Η περιοχή της Ανατολικής Πυλίας έχει πλούσιο ιστορικό παρελθόν, πολιτιστική κληρονομιά, μοναδικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα και φυσική ομορφιά. Η ανάπτυξη θα έρθει από την ορθή διαχείριση των παραπάνω συγκριτικών πλεονεκτημάτων και ουχί μιαίνοντας την περιοχή με κάρβουνο.


Σχολιάστε εδώ