αμυντικά θέματα

Νέα υποβάθμιση στα
στρατιωτικά νοσοκομεία;

• Η πληροφορία είναι απόλυτα εξακριβωμένη. Με εντολή του αρμόδιου υπουργού Πάνου Μπεγλίτη διπλασιάζονται οσονούπω οι κλίνες των στρατιωτικών νοσοκομείων που παραχωρούνται στο ΕΣΥ! Με άλλα λόγια το υπουργείο Υγείας συγχωνεύει νοσοκομεία, περιορίζει κατά χιλιάδες τις κλίνες του ΕΣΥ, αλλά το «μάρμαρο» καλούνται να το πληρώσουν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Ή, καλύτερα, τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που βλέπουν πια τα στρατιωτικά νοσοκομεία να γίνονται παράρτημα του ΕΣΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης που θα τους παρέχουν στο εγγύς μέλλον. Έλεος, κύριοι της κυβέρνησης! Σεβαστείτε τουλάχιστον τις εισφορές των στελεχών για «υγειονομική περίθαλψη» που επί δεκαετίες παρακρατούνται από μισθούς και συντάξεις των στρατιωτικών.

Πάντως το «ξεχαρβάλωμα» των στρατιωτικών νοσοκομείων με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης, έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις, ιδίως στις τάξεις των απόστρατων, οι οποίοι προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Υποχρεωτική η ΑΔΙΣΠΟ…

• «Καθορίζεται η φοίτηση στην ΑΔΙΣΠΟ, ως υποχρεωτικό Σχολείο για κρίση προαγωγής σε Ανώτατο, για όλους τους Αξιωματικούς, που προέρχονται από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Αυτό αναγράφει η Υπουργική Απόφαση με θέμα «Σχολεία υποχρεωτικής φοίτησης Μονίμων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων», που εξέδωσε ο Πάνος Μπεγλίτης προ εβδομάδος (Φ. 330/162031, Σ. 3649, 24 Αυγ. 2011). Σωστή η απόφαση! Όμως θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε πόσοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία ανώτατοι αξιωματικοί, παρότι δεν έχουν φοιτήσει στη Σχολή, έγιναν ανώτατοι…

Τα μαζεύουν για τη θητεία;

• Μάλλον πάμε για εκλογές! Αλλιώς δεν εξηγούνται τα «ήξεις αφήξεις» του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Καλό θα είναι η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να αφήσει τις «διπλωματικές» εκφράσεις. Η ουσία είναι –και το διατυπώσαμε σε περασμένο φύλλο μας– ότι έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η αύξηση της θητείας είναι μονόδρομος!

Και συ, τέκνον Σλοβάκε;

• Επιθετικός και αλαζών ο κ. Ιβάν Μίκλος, υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, δηλώνει ότι δεν υπογράφει το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, αν δεν του δώσουμε εγγυήσεις!

• Λησμόνησε την ωραία ΑκοΣμπωκοΣημιτική εποχή, που η Ελλάδα (με δανεικά) αγόραζε με μεγαλοψυχία, χωρίς διαγωνισμό, 12 υποβαθμισμένα και παλαιομοδίτικα πυροβόλα, τα διαβόητα SUZANA, με 20 δισ. δρχ., «προς ενίσχυση της ελληνοσλοβακικής φιλίας», όπως διαλαλούσε ο Άκης.

• Έγινε προανάκριση, ο Σπηλιωτόπουλος έστειλε το πόρισμα-καταπέλτη στον Άρειο Πάγο, το οποίο όδευσε, αμελητί, στη Βουλή (Μάρτιος 2005), με αίτημα παραπομπής υπουργού και… συνοδοιπόρων. Η τότε πρόεδρος, κ. Ψαρούδα-Μπενάκη κάπου το καταχώνιασε, ουδεμία συζήτηση έγινε και ο φάκελος επεστράφη στον Άρειο Πάγο τον Ιούνιο 2006, με την ένδειξη «του αδικήματος παραγραφέντος, επιστρέφεται».

• Αντίγραφο του φοβερού αυτού πορίσματος η στήλη διαθέτει σε κάθε ενδιαφερόμενο να κολλήσει… ψώρα.

20 χρόνια μεγάλο φαγοπότι

• Ύστερα από 20, σχεδόν, χρόνια κραιπάλης, αρπαγής και λεηλασίας ο Επικρατείας υπουργός Ηλίας Μόσιαλος ανακοίνωσε ότι ο κωδικός –0896– (μυστικά κονδύλια – απόρρητες δαπάνες) των υπουργείων και υπηρεσιών καταργείται. Ανακοίνωσε… Να δούμε τι θα γίνει τελικά…

• Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στα δικά μας, του ΥΕΘΑ.

• Μέχρι του πέρατος υπουργίας Αρσένη (Οκτώβριος ʼ96) κονδύλια τέτοιας κατηγορίας υπήρχαν ασήμαντα. Το γλέντι άρχισε από έναρξης λειτουργίας του ΕΠΥΕΘΑ (Επιτελείου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας) δηλαδή Ιανουάριος 1997. Επί Άκη δηλαδή. Παρακολουθήστε τον χορό:

– 1996 – 10 εκατ. δρχ.
– 1997 – 220 εκατ. δρχ. (το εναρκτήριο λάκτισμα)
– 1998 – 482 εκατ. δρχ. (άλμα)
– 1999 – 526 εκατ. δρχ. (άλμα επί κοντώ)
– 2000 – 898 εκατ. δρχ. (άλμα εις τριπλούν)
– 2000 – 2008 το ποσό ανεβοκατέβηκε γύρω από τα 30-40 εκατ. δρχ.

• Πού πήγαιναν αυτά τα λεφτά; Ένα μεγάλο μέρος σε τσέπες των λακέδων «παπαγαλακίων» για να «υμνούν και αινούν». Αλλά τα περισσότερα στις τσέπες μανδαρίνων του υπουργείου κ.λπ.

• Πώς δικαιολογούντο; Ευκολότατο. Στο τέλος κάθε μήνα επιτροπή «ημετέρων» με πρόεδρο αξιωματικό (δικό μας παιδί) συνέτασσε πρακτικό στο οποίο αναγραφόταν (sic): «Η επιτροπή συνελθούσα διαπίστωσε σύννομη διάθεση από τον ΚΑ 0896 του ποσού των 252.000 ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο. Τα δικαιολογητικά καταστρέφονται». Αυτό και πάπαλα…

• Ο κ. πρόεδρος, βέβαια, ελάμβανε ως ανταμοιβή (μπόνους) την «εκμετάλλευση» άλλων κωδικών του ΕΠΥΕΘΑ, π.χ. τη συντήρηση κτιρίων… πολύ χρήμα κι εκεί.

• Θα μας ήταν πάρα πολύ χρήσιμο να μας πληροφορήσει ο κ. Μπεγλίτης αν διατέθηκαν και πόσα από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα.

Μύλος…

• Το ΙΚΑ δανείστηκε για να πληρώσει συντάξεις του Αυγούστου. Ασφαλώς και τις συντάξεις των 1.425 πεθαμένων ήδη, των «ασθματικών» της Λειβαδιάς, των «αόμματων» της Ζακύνθου κ.λπ. κλπ… Δεν βιάζεται κανείς να βάλει τάξη στις λοβιτούρες…

• Στον απύθμενο πίνακα των μεγαλοφειλετών του ιδρύματος (δεν πληρώνω, δεν πληρώνω και δεν μπορείτε να μου κάνετε τίποτα), που παρουσίασε, βλέπω:

– Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα 6.898.747,34 (ουδεμία έκπληξη, φυσικά)

– Euromedica (Όμιλος AXXON) 4.739.692,01!

– Η AXXON δεν εισπράττει από το ΥΕΘΑ, έστω έμμεσα, για αντισταθμιστικά: Εάν το κράτος είχε συντονισμένες υπηρεσίες, δεν έπρεπε να γίνει, αυτόματα, η κράτηση της οφειλής; Βέβαια, για να πούμε του στραβού το δίκιο, ίσως το κράτος να χρωστάει στη Euromedica… Μύλος…

– Εν τω μεταξύ ο κ. Τσίπρας, του οποίου το κόμμα, επαναλαμβάνω, δεν έχει τομέα Άμυνας, ενώ διαθέτει πολυμελέστατο Αλλοδαπών, επισκέφθηκε τα υπό κατάληψη-διάλυση ΕΑΣ και εξέφρασε την οργή του για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων! Λύσεις εφικτές και υλοποιήσιμες, για να βγει η εταιρεία από το χάος, δεν πρότεινε.

Γραφείο Τύπου ΥΕΘΑ
και έτερα συναφή

ξ Προΐσταται η ευγενεστάτη κ. Τέρψη Καπέτου. Είναι θυγατέρα του αειμνήστου και σκληρού ναύαρχου/αρχηγού ΓΕΝ Καπέτου, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση (1982) από έτερο σκληρότερο υπουργό, γιατί «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις», δηλαδή να τοποθετήσει σε επιχειρησιακές θέσεις-κλειδιά του ΠΝ ανθρώπους του… «Εγώ διοικώ το ΠΝ», είπε ο Καπέτος και ευρέθη εκτός θώκου… Τον διαδέχθηκε ο ναύαρχος Ν. Παππάς.

• Αν συνδυάσουμε το γεγονός του διορισμού της κ. Καπέτου με το ότι ο κ. Μπεγλίτης πέρασε τις μόλις 2-3 μέρες των διακοπών του στο θέρετρο του ΠΝ, στην Αγ. Μαρίνα, τότε δίνουμε δουλειά στους οιωνοσκόπους και διαδρομιστές να ψάξουν να βρουν αν υπάρχει ναυτική «διείσδυση» στο υπουργείο… Τα Χριστούγεννα θα το δείξουν…

Καθαρές εξηγήσεις

• Τα μισόλογα τέλος, από τον υπ. Άμυνας.

• Τον ρωτάει ο δημοσιογράφος Τ. Παππάς στην κυριακάτικη «Ε» (28/8). «Στις περισσότερες χώρες μειώνουν τη θητεία. Εμείς θα την αυξήσουμε και ταυτοχρόνως, παρά την κρίση, συνεχίζουμε να εξοπλιζόμαστε πέρα από τις δυνάμεις μας. Πρακτικές τριτοκοσμικών χωρών…».

• Απαντά ο υπουργός κ. Μπεγλίτης: «Προφανώς οι χώρες στις οποίες αναφέρεστε δεν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η Ιστορία και η Γεωγραφία πρέπει να συνεχίσουν να μας διδάσκουν. Η εθνική άμυνα και η ασφάλεια της Ελλάδος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί η διαχείρισή τους σε ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΑΖΟΥΣΕΣ αντιλήψεις… Μελετούμε τα στοιχεία και κενά που υπάρχουν για νʼ αποφασίσουμε για την αύξηση». Πληρωμένη απάντηση…

Τι να φταίει άραγε
στο ΚΕΔΑ Ζούμπερι;

• Είναι αλήθεια ότι νοοτροπία και καρέκλες εκτός από την έπαρση εξουσίας πιθανόν να κρύβουν σκοπιμότητα και δόλο;

• Είναι αλήθεια ότι κάποιοι με τα διάφορα τερτίπια τους προσπαθούν να μπερδέψουν το σύστημα και στο τέλος να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερο μπλεγμένοι και χρεωμένοι από χειρισμούς συγκεκριμένων που μόνο την οικονομία και το δημόσιο συμφέρον δεν έχουν ως γνώμονα;

• Μήπως θα ήταν σωστό να ασχοληθούν και άλλοι φορείς και κλάδοι γιατί πιθανόν οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις δεν θα φτάσουν εκεί όπου πρέπει, από τυχόν συγκοινωνούντα δοχεία, για την κλοπή 150.000 ευρώ από χρηματοκιβώτιο με τροχό που έγινε στη Μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΚΕΔΑ Ζούμπερι, πριν από δύο χρόνια, μια και δεν φαίνεται να ταρακούνησε πολλούς; Εκτός κι αν κάποιοι θέλουν η υπόθεση να κλείσει και το ποσό να καταλογιστεί στο Δημόσιο.


Σχολιάστε εδώ