Στο Eurogroup έπρεπε να τεθεί η απαίτηση της Φινλανδίας

Τεράστια ζημιά έκανε στην Ελλάδα η απίστευτη συμφωνία που κάναμε με τη Φινλανδία, να της δώσουμε… δάνειο 1 δισ. ευρώ για το 1 δισ. που θα μας δανείσει. Και μάλιστα λειτούργησε σαν αδίστακτη κερδοσκόπος γιατί αυτή δανείζεται με επιτόκιο 1,5% και μας δανείζει με 4,5%, δηλαδή με 200% πανωτόκι! Πέρασε προς τα έξω ότι ούτε αυτό δεν είμαστε ικανοί να διαπραγματευτούμε.
Ευθύνες στην κυβέρνηση και κυρίως στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο καταλογίζουν οι πάντες γιατί μπήκε σε διμερή διαπραγμάτευση και δεν διεμήνυσε στη Φινλανδία ότι το θέμα είναι της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου, εκεί επομένως βάλτε όποιες αντιρρήσεις έχετε. Στο Eurogroup έπρεπε να συζητηθεί η απαίτησή της για εγγυήσεις. Βάζοντας έτσι αυτόματα απέναντί της άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ που έχουν κόντρα με τη Φινλανδία, η οποία δύσκολα θα επέμενε στον εκβιασμό της χώρας μας.
Αν συμβουλεύονταν και τον τελευταίο διπλωμάτη θα τους είχε υποδείξει τον δρόμο που έπρεπε να πάρουν. Όμως η πολλή εξυπνάδα δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος…
Σύμφωνα πάντως με καλές πηγές, δεν φταίει ο Βενιζέλος για τη διμερή διαπραγμάτευση. Ο Παπανδρέου είχε, λένε, δεσμευθεί απέναντι στον φινλανδό πρωθυπουργό για εγγυήσεις. Απλώς ο αντιπρόεδρος ανέλαβε το πώς θα υλοποιηθούν… Και φορτώθηκε όλο το κόστος.
Ευθύνες επίσης μεγάλες αποδίδονται στον πρωθυπουργό γιατί δέχθηκε να μπουν αστερίσκοι στη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τους οποίους και επικαλείται τώρα η Φινλανδία για να ζητήσει εμπράγματες εγγυήσεις, για να βάλει το ποσό που της αναλογεί στο νέο πακέτο δανεισμού.


Σχολιάστε εδώ