Περιοδεία Νταβούτογλου στα Βαλκάνια για τον εορτασμό του Ραμαζανιού

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, σκοπός της εν λόγω επίσκεψης είναι η ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την περιοχή.

Πρώτος σταθμός του Νταβούτογλου θα είναι το Κόσοβο, το οποίο η Τουρκία έχει αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή της ανακήρυξης της απόσχισής του από τη Σερβία το 2008. Στην Πρίστινα αναμένεται, λοιπόν, να φτάσει στις 26 Αυγούστου. Εκεί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, την αναπληρωτή Πρόεδρο της κυβέρνησης Εντίτα Ταχίρι και τον υπουργό Εξωτερικών Χόξχαζ. Φαίνεται όμως ότι ο τούρκος υπουργός θα αφιερώσει αρκετό χρόνο και με τους τουρκογενείς του Κοσόβου. Την επομένη, συγκεκριμένα, θα επισκεφτεί το Πρίζρεν και το Μαμουσά, όπου υπάρχει σημαντικό τουρκικό στοιχείο, και θα εγκαινιάσει τα Κέντρα Τουρκικού Πολιτισμού «Γιουνούς Εμρέ». Στο Πρίζρεν αναμένεται να επισκεφτεί και το τουρκικό τάγμα που σταθμεύει εκεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης. Στην ίδια κωμόπολη αναμένεται να επισκεφτεί και το τέμενος του Σινάν Πασά, το οποίο ανακαινίστηκε από την Άγκυρα (ΤΙΚΑ). Στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε δείπνο με την κοινότητα του Πρίζρεν, τερματίζοντας την ολοήμερη νηστεία του. Την ίδια νύχτα θα αναχωρήσει για το Σαράγεβο, τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του. Στη Βοσνία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά θεσμικά προβλήματα και κινδυνεύει να περιέλθει σε πολιτική κρίση, ο Νταβούτογλου θα έχει ένα εξίσου ενδιαφέρον πρόγραμμα. Θα έχει συναντήσεις με τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου, τον Ύπατο Αρμοστή Βαλεντίν Ίνζκο και την πολιτική ηγεσία του τόπου. Την πρώτη μέρα της εορτής του Ραμαζανιού θα την εορτάσει στο Σαράγιεβο μαζί με τους ομόθρησκούς του, συνοδεία του ρέις-ουλ ουλεμά Μουσταφά Τσέριτς και του μουσουλμάνου Ιζετμπέκοβιτς. Στη συνέχεια θα επισπευτεί την Τούζλα, όπου το εκεί πανεπιστήμιο θα του απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα, το Μπούτμιρ και το Μόσταρ.

Ας σημειωθεί ότι η περιοδεία του Νταβούτογηλου συμπίπτει με την κορύφωση των εορτασμών του Ραμαζανιού, του ιερού μηνός για τους μουσουλμάνους. Η ανακοίνωση του υπουργείου συνεχίζει λέγοντας ότι «με την ευκαιρία αυτή ο υπουργός θα συναντήσει ομοεθνείς και συγγενικούς (δηλαδή ομόθρησκους) λαούς και θα εορτάσει μαζί τους την εορτή του Ραμαζανιού». Εξάλλου, η εν λόγω ανακοίνωση τελειώνει σημειώνοντας ότι η εν λόγω περιοδεία «είναι έμπρακτη απόδειξη της ιδιαίτερης θέσης που κατέχουν τα Βαλκάνια στην τουρκική εξωτερική πολιτική».

Η περιοδεία του Νταβούτογλου σε δύο οντότητες που φέρουν έντονο μουσουλμανικό χαρακτήρα στα Βαλκάνια, σκοπεύει στην ενδυνάμωση των σχέσεων της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ με την περιοχή. Η επιλογή, όμως, της χρονικής στιγμής, στην εορτή του Ραμαζανιού, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας επιθυμεί να καλλιεργήσει περαιτέρω τα πρότυπα και τις αξίες του νεοοθωμανικού ιδεώδους στην περιοχή, εγκαταλείποντας οριστικά την κοσμική κοσμοαντίληψη του παρελθόντος, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται, δεν εξυπηρετεί πια επαρκώς τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα.


Σχολιάστε εδώ