Ο ΠΑΟ στον προθάλαμο του Πρωτοδικείου για ΔΣ

Φταίνε όλοι!
Γιατί έφτασε σε αυτήν την κατάσταση ο Παναθηναϊκός είναι εύκολο να απαντηθεί.
Όπως και το ποιους βαραίνει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Σε μια πίτα, το 40% των ευθυνών αναλογεί στους μετόχους της ΠΑΕ. Και αν μοιράσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι, τότε Ανδρέας Βγενόπουλος και Νικόλας Πατέρας παίρνουν από 30%, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης το 25%, ενώ το υπόλοιπο 15% μοιράζεται στους υπόλοιπους μετόχους, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στην ομάδα και απέφυγαν να βάλουν χρήματα σε δύο διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Οι Βγενόπουλος, Πατέρας ξεσήκωσαν τον κόσμο, γέννησαν προσδοκίες, ενώ χάραξαν πολιτική την πρώτη διετία της πολυμετοχικότητας, με συνέπεια να ξοδέψουν πάνω από 150 εκατ. ευρώ χωρίς να λογαριάσουν την επόμενη μέρα, αφού νοιάστηκαν μόνο για την προσωπική προβολή τους. Ο Τζίγγερ φταίει επειδή βολεύτηκε στην αθέτηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι δύο προαναφερθέντες για απόκτηση επιπλέον 25% των μετοχών και περιόρισε το δικό του ποσοστό χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα, καθώς μιλάμε για ανώνυμη εταιρεία. Συνέπεια της πολιτικής του ήταν ο περιορισμός του μπάτζετ και έτσι ο Παναθηναϊκός υποχρεώθηκε να πουλήσει τους πρωτοκλασάτους παίκτες του για να καλύψει το οικονομικό άνοιγμα.
Για να επιστρέψουμε στη μεγάλη πίτα, άλλο ένα 40% από τις ευθύνες βαραίνουν τους οπαδούς. Με τη συμπεριφορά τους όχι απλώς ξενέρωσαν εντελώς τον Τζίγγερ, ο οποίος εμφανιζόταν ως η μοναδική εγγυήτρια δύναμη όταν αποχώρησαν Βγενόπουλος και Πατέρας, αλλά απογοήτευσαν τον Παύλο Γιαννακόπουλο και φόβισαν τον Αδαμάντιο Πολέμη. Παράλληλα κόστισαν ακριβά στο «τριφύλλι» εξαιτίας των τιμωριών που επιβλήθηκαν στην ομάδα από τα απανωτά κρούσματα βίας.

Αδιάφοροι παίκτες
Το 10% των ευθυνών πάει στον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο πορτογάλος τεχνικός άγεται και φέρεται από ποδοσφαιριστές, με τους οποίους μπορεί και συζητά. Την προηγούμενη σεζόν άκουγε τις συμβουλές του Σισέ, του Ζιλμπέρτο και του Κατσουράνη. Κάπως έτσι πήρε πέρσι χρόνο συμμετοχής ο Πετρόπουλος, όταν έψησε τον γάλλο σταρ με το επιχείρημα ότι θα έχανε το μπόνους τού συμβολαίου του. Μετά τις αποχωρήσεις των Σισέ και Ζιλμπέρτο, ο Φερέιρα επηρεάζεται ουσιαστικά μόνο από τον Κατσουράνη, έναν από τους πιο αρνητικούς παίκτες του «τριφυλλιού» στην πρώτη τετράδα επίσημων αγώνων της σεζόν.
Αλλά γενικώς οι παίκτες δεν έχουν προσφέρει όσα προσδοκούσαν οι παράγοντες και οι οπαδοί. Ειδικά οι ακριβοπληρωμένοι, όπως ο Λέτο και ο Κατσουράνης που εισπράττουν περισσότερα χρήματα από τη συντριπτική πλειονότητα των παικτών του Ολυμπιακού. Αλλά και άλλοι παίκτες σφυρίζουν αδιάφορα, ενδεχομένως επηρεασμένοι και από τη διοικητική αβεβαιότητα.

Η επόμενη μέρα
Τι ξημερώνει στον Παναθηναϊκό; Ένα είναι βέβαιο. Οι οργανωμένοι οπαδοί θα συνεχίσουν το αντάρτικο στον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Με συνέπεια να του κόψουν κάθε ίχνος διάθεσης για οποιαδήποτε κίνηση που θα βοηθούσε την ομάδα. Αν προσθέσουμε και την έλλειψη διάθεσης από οποιονδήποτε άλλον να βάλει χρήματα στην ΠΑΕ, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η προσφυγή στο Πρωτοδικείο φαντάζει ως μοναδική διέξοδος. Ενδεχομένως τότε να ενεργοποιηθούν και άλλοι παράγοντες, ακόμα και μέτοχοι. Ούτως ή άλλως, ο Δημήτρης Γόντικας δείχνει πως δεν μπορεί να λύσει καίρια προβλήματα του «τριφυλλιού». Αλλά το Πρωτοδικείο δεν είναι επιλογή που αρέσει στον Τζίγγερ, όπως έχει τονίσει στην πρόσφατη επιστολή του προς τα μέλη του ΔΣ. Κατά συνέπεια θα καταβληθούν προσπάθειες μήπως και επιτευχθεί αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας, όπως διαμορφώνεται αυτήν την περίοδο το σκηνικό.


Σχολιάστε εδώ