Κλείνει (ίσως) αύριο το ντιλ Alpha Bank – Eurobank

Η συμμετοχή του Κατάρ θα είναι 800 εκατ. ευρώ, σε ομολογιακό δάνειο. Με το ποσό αυτό το ποσοστό του θα φτάσει στο 25%. Ο Κωστόπουλος θέλει πάρα πολύ την παρουσία του Κατάρ, ώστε να μην έχει την πλειοψηφία η πλευρά Λάτση. Οι δύο τράπεζες επέσπευσαν τις διαπραγματεύσεις, λόγω του ελέγχου που αρχίζει στις ελληνικές τράπεζες η BlackRock που είναι βέβαιο ότι θα βγάλει μεγάλες επισφάλειες των δανείων που έχουν χορηγηθεί και για να καλυφθεί το άνοιγμα με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα χρειαστούν συνολικά 30 δισ. ευρώ, ποσό που δεν πρόκειται να συγκεντρώσουν οι τραπεζίτες, οπότε θα οδηγηθούν σε κρατικοποίηση. Αυτό θέλουν να προλάβουν Alpha και Eurobank. Γι’ αυτό και οι αντιρρήσεις που υπήρχαν μεταξύ των δύο πλευρών παρακάμφθηκαν.

Σύμφωνα πάντως με εγκυρότατες πηγές, η BlackRock δεν θα πάει στα άκρα. Άλλωστε αυτή είναι και η εντολή-υπόδειξη. Θα περιοριστεί στα δάνεια και πόσα απ’ αυτά είναι επισφαλή και όχι στα ομόλογα που έχουν απώλειες από το κούρεμα, και είναι σημαντικές. Όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι το επιχειρηματικό χρέος στις τράπεζες, όπως είχαμε πριν από δύο εβδομάδες αποκαλύψει, και το οποίο ανέρχεται στα 150 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών έχει καταστήσει σαφές στις τράπεζες ότι οι νέες ενισχύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων θα δοθούν υπό την προϋπόθεση ότι θα ρίξουν λεφτά στην αγορά και δεν θα τα κατευθύνουν σε δικές τους «μαύρες τρύπες».


Σχολιάστε εδώ