MUSIC+MEDIA

// Ολική επαναφορά σε όλα τα επίπεδα στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας αυτό το φθινόπωρο, καθώς οι πολυεθνικές καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον όλης της αγοράς.

// Τα έσοδα, όπως και σε κάθε άλλο κλάδο στην Ελλάδα, έχουν καταρρεύσει. Οι πωλήσεις λιανεμπορίου είναι σε ελεύθερη πτώση, λόγω της οικονομικής ύφεσης, αλλά κυρίως λόγω του αριθμού και του όγκου των διαδηλώσεων οι οποίες κάνουν απροσπέλαστα τα βασικά σημεία πώλησης του κέντρου.

// Τα έσοδα από τα premiums σε εφημερίδες και περιοδικά σημαντικά μειωμένα, οι συμφωνίες για νέα ένθετα ελάχιστες, ενώ μεγάλοι εκδοτικοί όμιλοι έχουν σημαντικά ανοίγματα τα οποία δηλώνουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν λόγω της κατάρρευσης κυκλοφοριών και διαφήμισης.

// Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι φήμες ότι ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς ομίλους διερευνά το ενδεχόμενο υπαγωγής του στο άρθρο 99, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ακόμα και οι μεγάλες δισκογραφικές θα έχουν δυσκολία να σταθούν.

// Οι εισπράξεις από τη δημόσια εκτέλεση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζουν επίσης δυσκολία, καθώς οι σταθμοί στην πλειονότητά τους λόγω της πτώσης των εσόδων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί σε εποχές ευημερίας.

// Επίσης τα έσοδα από τη διαχείριση καλλιτεχνών είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς λίγα είναι τα νυχτερινά μαγαζιά που λειτουργούν με κάποιο ιδιαίτερο τζίρο.

// Εφόσον το πρόβλημα είναι ευρύτερο και δεν περιορίζεται μόνο σʼ αυτόν τον κλάδο της οικονομίας, η λύση δεν θα προέλθει από κανένα παίκτη αποσπασματικά.

// Το καλό σενάριο είναι να αρχίσει η αγορά να σταθεροποιείται, οπότε θα υπάρξει, σταδιακά, μια χαμηλότερη, αλλά σταθερή ροή εσόδων για όλους. Το κακό σενάριο είναι κάτι τέτοιο να μη γίνει, να οδηγηθούμε σε περαιτέρω σημαντικές πτώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

// Το κρίσιμο είναι να δείξουν οι βασικοί παράγοντες περισσότερη υποστήριξη και κατανόηση, ιδιαίτερα στους μικρότερους παίκτες, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να κινείται η κατάσταση.

// Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, όπως για παράδειγμα στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

// Η κατάρρευση μιας περιφερειακής αγοράς, η οποία ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι αδυνατούν να τακτοποιήσουν φορολογικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θεωρήσουν βιβλία, να έχουν παγώσει οι συναλλαγές τους με τράπεζες, και ως εκ τούτου να μην μπορούν να εισπράξουν για τη διαφήμιση που προβάλλουν.

// Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των σταθμών να συσσωρεύει υποχρεώσεις, να έχει μήνες απλήρωτο προσωπικό, ενώ το παράδοξο είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υψηλές ακροαματικότητες και θα θεωρούνταν αντικειμενικά καλοί σταθμοί.

// Τα προβλήματα όλων των περιφερειακών αγορών είναι αντίστοιχα, και είναι προάγγελος όσων θα συμβούν τους επόμενους μήνες και στην υπόλοιπη αγορά.

// Αυτό ενδεχομένως και να τρόμαξε τους ξένους επενδυτές οι οποίοι διερευνούσαν τη ραδιοφωνική αγορά της συμπρωτεύουσας, κάνει όμως μερικούς έλληνες επιχειρηματίες να ακονίζουν τα μαχαίρια τους.

// Πριν από το τέλος του χρόνου αναμένονται αλλαγές καθώς ετοιμάζει τη ραδιοφωνική επέκτασή του στη Θεσσαλονίκη ανερχόμενος όμιλος Μέσων.


Σχολιάστε εδώ