Στη Βουλή το καραμπινάτο σκάνδαλο με τον στημένο διαγωνισμό των 10.500.000 ευρώ!

Αλλά τι να απαντήσει, τι να πει, όταν ξέρει πολύ καλά πως ό,τι γράψαμε τεκμηριώνεται από αδιάψευστα ντοκουμέντα-στοιχεία του ίδιου του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, που υπάγεται στην υπουργό Παιδείας.

Αυτή είναι η μια διάσταση του σκανδάλου, των αδιαφανών διαδικασιών και της σπατάλης, που στοιχειοθετεί το αδίκημα της απιστίας, κύριε Ρακιντζή και σεις, κυρία Ράικου, προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Υπάρχει και η διάσταση που θα την πληρώσουν οι μαθητές και οι γονείς… Τρεις εβδομάδες και κάτι απομένουν πριν ανοίξουν τα σχολεία για τη νέα χρονιά και η εκτύπωση των βιβλίων δεν έχει αρχίσει ακόμη. Γιατί ο Οργανισμός δεν έχει χαρτί να δώσει στο τυπογραφείο που έπειτα από δημόσιο διαγωνισμό τού έχει ανατεθεί η εκτύπωση και η βιβλιοδεσία.

Το χαρτί, βεβαίως, είναι υπό… φύλαξη (άκουσον, άκουσον) στις αποθήκες του ΟΕΔΒ, δεσμευμένο (μέχρι το Ελεγκτικό Συνέδριο να εγκρίνει τη σύμβαση της απευθείας ανάθεσης) από τους μειοδότες, που γνώριζαν ότι θα πάρουν την προμήθεια πριν ακόμη γίνει ο διαγωνισμός! Τ’ ακούτε, κύριε Ρακιντζή και κυρία Ράικου; Τι συναλλαγή ήταν αυτή; Πριν από τον Νοέμβριο αποκλείεται να έχουν βιβλία οι μαθητές.

Από το υπουργείο Παιδείας, αλλά και από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα Βασίλη Κουλαϊδή, την Παρασκευή το πρωί από την πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, διαβεβαίωσαν τον ελληνικό λαό ότι τα βιβλία θα είναι ως τις 12 Σεπτεμβρίου στα σχολεία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Κι αυτό θα αποδειχθεί… Κυριακή κοντή γιορτή. Από Νοέμβριο και βάλε θα έχουν βιβλία οι μαθητές… Του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Την πρωτοφανή φετινή καθυστέρηση, που δεν έχει προηγούμενο εδώ και 20 χρόνια, για την οποία την κύρια ευθύνη έχουν οι επιλογές της υπουργού Παιδείας, προσπαθεί η διοίκηση του ΟΕΔΒ, αλλά και το υπουργείο, να τη φορτώσουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο! Ότι άργησε να ελέγξει τη σύμβαση και να δώσει το «ok» του. Πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο ψέμα.

Είναι δεδομένο ότι κάθε χρόνο γίνεται διαγωνισμός για την αγορά του απαραίτητου χαρτιού. Καρμπόν αν έβαζαν στις προηγούμενες αποφάσεις, δεν θα χρειαζόταν να κάνουν τίποτε άλλο, κυρία πρόεδρε του ΟΕΔΒ.

Πριν από ενάμιση χρόνο έπρεπε να είχε γίνει η προκήρυξη. Και όχι φέτος τον Μάρτιο! Δύο μήνες από τότε που στάλθηκαν οι συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο δόθηκε το πόρισμά του. Και σ’ αυτούς τους δύο μήνες (που είναι μέσα στην προθεσμία που προβλέπει ο νόμος) θα πρέπει να υπολογιστεί η αποστολή εγγράφων που έλειπαν από τον φάκελο.

Φταίει το Ελεγκτικό Συνέδριο που ήταν παράνομη η σύνθεση της επιτροπής του διαγωνισμού, φταίει γιατί το έργο (προμήθεια του χαρτιού) δεν ήταν ενταγμένο στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών, που επιβάλλει ο νόμος; Αυτοί ήταν οι λόγοι που απορρίφθηκε η σύμβαση. Και όπως επεσήμαιναν νομικοί, επρόκειτο για καραμπινάτες παρανομίες.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραβοκύρης αποδέχεται αυτές τις κατηγορίες για «ασυνήθιστη και απρόβλεπτη καθυστέρηση», όπως αναφέρεται στην εισήγηση της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου του ΟΕΔΒ Σοφίας Χαροκόπου; Δεν θίγουν το Ανώτατο Δικαστήριο που διοικεί;

Με καθυστέρηση στάλθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο φάκελος με τις συμβάσεις μετά τον πρόχειρο με διαπραγμάτευση (στημένο) διαγωνισμό που έγινε στις 5 Αυγούστου. Έξι μέρες χρειάστηκαν για μια διαδρομή 500 μέτρων. Στις 11 Αυγούστου τον παρέλαβαν στο ΕΣ και χρεώθηκε σε πάρεδρο. Και βεβαίως πριν από το τέλος Αυγούστου δεν θα υπάρξει το πόρισμα του ελέγχου.

Στη Βουλή

Οι αποκαλύψεις του «ΠΑΡΟΝ» για τον στημένο διαγωνισμό έφτασαν στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος, με την οποία επισημαίνει ότι: «έχουν καταγγελθεί από συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από τον υπό κατάργηση Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) στο ζήτημα της προμήθειας χαρτιού και της έκδοσης των σχολικών εγχειριδίων για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών επεσήμαναν ότι το νέο σχολικό έτος θα ξεκινήσει με σοβαρότατες ελλείψεις σε σχολικά βιβλία».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρεται στις αποκαλύψεις της εφημερίδας «ΠΑΡΟΝ», που όπως τονίζει «επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών», υπογραμμίζοντας ότι «αν ευσταθούν οι καταγγελίες της εφημερίδας, τότε προκύπτει ένα σοβαρότατο σκάνδαλο διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, το οποίο αγγίζει την πολιτική ηγεσία στο σύνολό της».

Και ο κ. Νικολόπουλος καταλήγει ρωτώντας την υπουργό Παιδείας: «Θεωρείτε δόκιμο να πραγματοποιείται πρόχειρος διαγωνισμός για προμήθεια ύψους 10.500.000 ευρώ (συν ΦΠΑ); Συνάδει αυτή η πρακτική προς τη διακηρυγμένη αρχή σας περί διαφάνειας;

• Γιατί δεν ελέγχθηκαν οι υπαίτιοι για την αργοπορία προκήρυξης του διαγωνισμού και για τα λάθη και τις παραλείψεις που διαπιστώθηκαν και

• για ποιον λόγο ένας υπό κατάργηση οργανισμός προμηθεύεται ποσότητα χαρτιού διπλάσια της απαιτούμενης, και μάλιστα σε τιμή ακριβότερη κατά 289 ευρώ τον τόνο, ζημιώνοντας το Δημόσιο με το ποσό του 1.803.360 ευρώ;».

•••

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής και ενώ η ύλη είχε συμπληρωθεί και είχε αρχίσει το τελικό στάδιο της ηλεκτρονικής σελιδοποίησης, έφτασε στα γραφεία μας τετρασέλιδη απάντηση της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου του ΟΕΔΒ Σοφίας Χαροκόπου, την οποία και θα δημοσιεύσουμε στο επόμενο φύλλο μας. Αν μας είχε σταλεί μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, θα δημοσιευόταν στο σημερινό φύλλο. Τους λόγους της αργοπορίας μόνο η κυρία Χαροκόπου τους γνωρίζει. Είχε στη διάθεσή της 5 ολόκληρες ημέρες για να στείλει την απάντησή της. Από μια γρήγορη ματιά τίποτε επί της ουσίας δεν ανατρέπει. Όλα τα επιβεβαιώνει, προβάλλοντας δικαιολογίες που δεν ευσταθούν ούτε σε κουβέντα καφενείου… Αυτά και η ενδιαφέρουσα συνέχεια την επόμενη Κυριακή.


Σχολιάστε εδώ