Νέο μοντέλο διακυβέρνησης σχεδιάζει ο Σαμαράς

Κατʼ εντολήν του κ. Σαμαρά, η Γραμματεία Προγράμματος, με επικεφαλής τον Ευρ. Στυλιανίδη, έχει επιταχύνει το τελευταίο διάστημα τις διαδικασίες σύνταξης του Προγράμματος, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ακόμη και μέσα στο φθινόπωρο. Στη Λ. Συγγρού μιλούν ήδη για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, που θα εγγυάται την έξοδο από την κρίση και το άνοιγμα μιας νέας σελίδας.

Θεωρούν το πρόγραμμα «κλειδί» στην προσπάθεια επανάκτησης της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, που θα δημιουργήσει «ρεύμα πλειοψηφίας» και θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις αυτοδυναμίας ώστε η ΝΔ να εφαρμόσει τις πολιτικές της χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.

Αρμόδιοι κομματικοί παράγοντες σημειώνουν ότι σε αυτό θα υπάρχουν σαφείς, ρεαλιστικές και το κυριότερο εφικτές προτάσεις. «Δεν θα υποσχεθούμε τα πάντα σε όλους», προσθέτουν και επισημαίνουν το «κακό παράδειγμα» του ΠΑΣΟΚ, που προεκλογικά μοίρασε αφειδώς υποσχέσεις, τις οποίες δεν μπορεί να υλοποιήσει, με αποτέλεσμα να έχει χάσει κάθε ψήγμα αξιοπιστίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η τελευταία φορά που η ΝΔ παρουσίασε ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα ήταν εν όψει των εκλογών του 2004, όταν γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ήταν ο Γ. Σουφλιάς.

Στο πλαίσιο κατάρτισης του Προγράμματος, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη της Γραμματείας Προγράμματος και των Τομέων Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης με αντικείμενο τις προτάσεις του κόμματος για τη λειτουργία του κράτους. Βασικός στόχος μέσω των αλλαγών που προτείνονται και θα υλοποιηθούν όταν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, η οικοδόμηση μιας «νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και Πολιτείας». Δηλωτικό των προθέσεων είναι το γεγονός ότι το κεφάλαιο αυτό θα φέρει τον τίτλο «Νέα Πολιτεία».

Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν τη δημόσια διοίκηση, τον τρόπο λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών, και δεν θα περιορισθούν σε κεντρικό μόνο επίπεδο, αλλά θα επεκταθούν και σε περιφερειακά.

Η επόμενη ανάλογη σύσκεψη θα αφορά τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, δύο τομείς κρίσιμους για την οικονομία και τον τόπο γενικότερα. Συνολικά το Πρόγραμμα θα αφορά 17 χαρτοφυλάκια, ένα από τα οποία θα είναι το Ναυτιλίας, το οποίο η ΝΔ θα επαναφέρει ως αυτόνομο υπουργείο, και μάλιστα με ενισχυμένες αρμοδιότητες, διορθώνοντας έτσι τις λανθασμένες επιλογές της σημερινής κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε όλους σχεδόν τους τομείς ο βασικός κορμός των προτάσεων είναι έτοιμος. Απομένει τώρα να γίνει η κατά τομέα εξειδίκευση και να εμπλουτιστούν οι προτάσεις με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στελέχη της Γραμματείας Προγράμματος τονίζουν ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στη σύνταξη των βασικών κειμένων κλήθηκαν να συμβάλουν 350 τεχνοκράτες και στελέχη της αγοράς. Κι ότι αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά του κόμματος.

Όπως προαναφέραμε, ο κεντρικός σχεδιασμός είναι το Πρόγραμμα να παρουσιασθεί και να συζητηθεί στο πλαίσιο ενός Προγραμματικού Συνεδρίου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το μόνο που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από την κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ