1.000.000 νάρκες περιμένουν υπομονετικά να καταστραφούν

Αυτό τόνιζε σε απάντησή του στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση της κ. Μπακογιάννη, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Την κήρυξη δηλαδή ως έκπτωτης της εταιρείας ΕΑΣ από τη σύμβαση για την καταστροφή των ναρκών κατά προσωπικού, υποχρέωση που απορρέει από τη Σύμβαση της Οτάβα. Το θέμα είναι ότι από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2010 ο κ. Μπεγλίτης θα μπορούσε να ορίσει «δική» του διοίκηση στα ΕΑΣ και να δρομολογήσει λύση ως «αρμόδιος» για το φλέγον θέμα της καταστροφής των ναρκών και όχι να επιρρίπτει ευθύνες στην παλαιά διοίκηση των ΕΑΣ που ο ίδιος κράτησε. Πάντως είναι αλήθεια ότι, επί προηγούμενης διοίκησης, τα ΕΑΣ συνεργάστηκαν για τη δουλειά με την εταιρεία ΑΚΜΩΝ, η οποία την «έδωσε» στη βουλγαρική VIDEX, με τα γνωστά προβλήματα. Όμως, ό,τι κι αν έγινε τότε, η ουσία είναι ότι έπειτα από δύο χρόνια κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καταστραφεί ούτε μία νάρκη –εκκρεμεί ακόμη η καταστροφή περίπου 1.000.000 τεμαχίων, δηλαδή το 60%– και ο κ. Μπεγλίτης μετά τόσους μήνες μιλάει τώρα για σύσταση «διαπραγματευτικής ομάδας για την επαναδραστηριοποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης των ΕΑΣ». Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…

Στο μεταξύ τα ΕΑΣ τελούν υπό κατάληψη. Η χρεοκοπημένη εταιρεία με τα τεράστια χρέη, των 1.025 διοικητικών και 606 εργαζομένων στο αντικείμενο, δεν λειτουργεί, σε κρίσιμες ώρες που συζητείται η μερική αποκρατικοποίησή της και εκκρεμούν συμβάσεις εξωτερικού, καταστροφή ναρκών, πυρομαχικών κ.ά.

Οι συνδικαλιστές, που φέρουν μέρος της ευθύνης της κατάντιας, οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι εποχές συνδιοίκησης με το υπουργείο παρήλθαν. Πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν ρεαλιστικά τα θέματα και να βοηθήσουν τον πρόεδρο Στ. Ανδριάνη να δώσει λύσεις.


Σχολιάστε εδώ