Το «μενού» του δείπνου Αρχιεπισκόπου – Σαμαρά

Και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να κρατήσουν τη συνάντηση μυστική, για να μην υπάρξουν ψίθυροι και να μη γεννηθούν περίεργοι συνειρμοί εν όψει του καυτού πολιτικά φθινοπώρου…

Ο Αντώνης Σαμαράς συνοδευόταν από τον πιο στενό του συνεργάτη, τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε μαζί του τον στενό του συνεργάτη στην Αρχιεπισκοπή, τον πρωτοσύγκελλο Γαβριήλ Παπανικολάου, ο οποίος υποδέχτηκε και τους επισκέπτες.

Στο δείπνο παρακάθισαν οι τέσσερίς τους και μεταξύ τυρού και αχλαδίου –αν και το μενού, κατά τις πληροφορίες, περιλάμβανε ψάρι και λευκό κρασί– συζήτησαν πολλά. Για τις πολιτικές εξελίξεις, την οικονομική κρίση και τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου για την αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας.

Εγκάρδιο κλίμα

Αν και στην αρχή υπήρχε σχετική «παγωμάρα», ύστερα από λίγη ώρα ο Αρχιεπίσκοπος και ο Αντώνης Σαμαράς έριξαν όλα τα θέματα στο τραπέζι. Το μενού του δείπνου αφέθηκε σε δεύτερη μοίρα. Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα από τον Σεπτέμβριο. Τη συζήτηση μονοπωλούσαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρόεδρος της ΝΔ, που πολλές φορές έδειχναν να είναι αποκομμένοι από την ομήγυρη. Από την αρχή ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε προς τον πρόεδρο της ΝΔ τον προβληματισμό του για την ασφυκτική πίεση που δέχεται ο κόσμος. «Οι ιερείς μου, που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους ανθρώπους στις ενορίες, μου περιγράφουν πως οι καθημερινές δυσκολίες γίνονται και πιο αξεπέραστες», φέρεται να του είπε. Του μίλησε για όλο το έργο που έχει κάνει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για τα συσσίτια που μοιράζει κατά χιλιάδες κάθε μέρα και για τα ιδρύματα που θέλει να αφήσει ως παρακαταθήκη. «Κι όμως δεν φαίνεται να είναι αρκετά πια, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε να συμφωνεί τόσο με τις θέσεις όσο και με τα μελλοντικά σχέδια του Αρχιεπισκόπου. Ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε επίσης με την πρόσφατη κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μη φορολογήσει σκληρά την Εκκλησία και να μην περικόψει τους μισθούς των κληρικών, χαρακτηρίζοντας «μικρό» το ποσόν, τόσο επί της ουσίας όσο και αναλογικά με αυτά που προσφέρουν οι ιερείς. Η Εκκλησία πρέπει να είναι ο βασικός κοινωνικός εταίρος του κράτους που με το έργο της θα στηρίξει τον λαό, είπε με λίγα λόγια ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ενθάρρυνε τον Αρχιεπίσκοπο να συνεχίσει τα σχέδιά του για την αξιοποίηση της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας, «και για να μην εξαρτάται από το κράτος, αλλά να αυτονομηθεί οικονομικά και να κάνει ακόμη περισσότερο έργο».

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν δίστασε να παραδεχτεί στον Αντ. Σαμαρά πως έχει άριστη συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στα εμπόδια και στις τρικλοποδιές που του βάζουν μερικοί υπουργοί του. Ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να αναλύσει με «απλά λόγια» την οικονομική κατάσταση της χώρας και γιατί επιμένει τόσο πολύ στις θέσεις του. Έκανε μάλιστα και εκτιμήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις του φθινοπώρου. Υποσχέθηκε δε στον Αρχιεπίσκοπο πως, από όποια θέση βρίσκεται, θα στηρίζει την Εκκλησία και όλους τους ιεράρχες στην υλοποίηση των στόχων τους.

Φυσικά ειπώθηκαν κι άλλα, ιδιαίτερα σημαντικά, που δεν διέρρευσαν…

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το δείπνο ολοκληρώθηκε με μια τελευταία αμοιβαία υπόσχεση: να είναι σε τακτική επαφή ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρόεδρος της ΝΔ και να ανανεώσουν το ραντεβού τους μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οικία του προέδρου της ΝΔ αυτήν τη φορά…


Σχολιάστε εδώ